Beykent Üniversitesi’nde aile kararı: Kadının sorunları incelenmiyor

Beykent Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Uygulama Araştırmaları Merkezi yönetmelik değişikliğine gitti. Merkeze 'aile' ibaresi getirildi.

Beykent Üniversitesi’nde aile kararı: Kadının sorunları incelenmiyor

İsa Uğur ERDOĞAN

Beykent Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Uygulama Araştırmaları Merkezi yönetmelik değişikliği yaptı. Karar 16 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Araştırma merkezine ‘ aile’ ibaresi eklendi. Buna göre merkezin yeni ismi Beykent Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları ve Uygulama Araştırmaları Merkezi oldu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’ın "Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nde değişiklikler yapılacağı, belgeden toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının çıkarılacağı, kadın çalışmalarına ait derslerin içeriğinin "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" yerine "Adalet Temelli Kadın Çalışmaları" getirleceğine dair açıklamasının ardından YÖK Tutum Belgesini internet sitesinden çekmişti. Bunun ardından toplumsal cinsiyet derslerinin içeriği ve geleceğinin yanında bir çok üniversitede bulunan kadın araştırmaları merkezlerinin çalışmalarının duracağı veya aksayacağı eleştirileri yapılmıştı.

'GELENEKSEL, TOPLUMSAL CİNSİYETÇİ ANLAYIŞA YAKLAŞTIRAN BİR UYGULAMA'

YÖK’ün yaptığı değişikliğe ilk uyum çalışması Beykent Üniversitesi’nden gelmiş oldu. Mersin Üniversitesi’nde görevliyken Barış Bildirisi imzacısı olduğu için ihraç edilen ve Kadın Sorunları Araştırma Merkezi’nde ders veren Prof. Dr Ayşegül Yılgör yönetmelikteki değişikliği; "Kadınlıkla aile bağını çok net bir şekilde bağlantılandırmak isteyen bir görüş. Tek başına kadının sorunlarını incelemek yerine kadının büyük ölçüde aile ile bağlantısı çerçevesinde işlevini tartıştırıyor. Kadın araştırmaları merkezini daha geleneksel, toplumsal cinsiyetçi anlayışa yaklaştıran bir uygulama" şeklinde yorumladı.

kadın YÖK toplumsal cinsiyet