Bilim Kurulu Üyesi: Rehavete kapılmayın, durum iki haftada tersine döner

Prof. Dr. Gündüz: Vaka sayılarının azalması virüsün ortadan kalktığını göstermiyor. Toplumun önemli bir kısmı bağışıklık kazanıncaya kadar tedbirlere devam etmemiz son derece önemli.

Bilim Kurulu Üyesi: Rehavete kapılmayın, durum iki haftada tersine döner

Coronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, vaka sayılarındaki azalmanın ve aşılamanın insanları rehavete sevk etmemesi gerektiğini belirterek, "Eğer bu tedbirleri biraz daha gevşetirsek iki haftanın içinde durum tam tersine dönebilir" uyarısı yaptı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Coronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gündüz, Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde aşılama çalışmalarının belirlenen takvim kapsamında devam ettiğini kaydetti.

‘REHAVETE KAPILMAYIN, İKİ HAFTADA DURUM TERSİNE DÖNER’

Son birkaç aydır alınan tedbirler sonucunda vaka sayılarının düştüğünü anlatan Gündüz, şöyle devam etti: "Hastaneye yatması gereken hasta sayılarında bir azalma var. Dolayısıyla da yoğun bakımlarda yatması gereken hastalarda bir azalma oldu ancak şunu söylemek gerekir ki bu, sıkı tedbirler sonucunda oluşan bir sonuç. Hem vaka sayılarının azalması hem de aşılamanın, insanlarımızı çok da rehavete sevk etmemesi gerekir. Eğer bu tedbirleri biraz daha gevşetirsek iki haftanın içinde durum tam tersine dönebilir."

‘VAKA SAYILARININ AZALMASI VİRÜSÜ YOK ETMEDİ’

"Vaka sayılarının azalması virüsün ortadan kalktığını göstermiyor. Sadece tedbirlerin gerçekten uygulandığı anlamına da geliyor. Dolayısıyla aşı takvimi sonuçlanıncaya kadar, toplumun önemli bir kısmı bağışıklık kazanıncaya kadar tedbirlere sonuna kadar devam etmemiz son derece önemli. Vaka sayılarının azalmasının bizi bu tedbirleri gevşetmeye sevk etmemesi gerekiyor."

‘MUTLAKA AŞI YAPILMALI’

Aşıya ilişkin de konuşan Gündüz, "Vakaların azalması ya da aşılanmaların devamı, insanları gerçekten umutlandırırken rehavete sürükleyebilir. Aşı takvimi sonuçlanana kadar, vatandaşların önemli bir bölümünün aşılanmasına kadar tedbirlere devam etmek ve bu sayıyı çok düşük tutmak, azaltmak elimizde" dedi.

Gündüz, "O nedenle bu umudumuz tedbirlerin gevşemesine yol açmasın. Birkaç ay daha sabırla bekleyelim, baharın sonunda çok daha iyi bir yaza gireceğimizi umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

CoronaVac aşısının Türkiye'de herhangi ciddi bir yan etkisinin görülmediğini dile getiren Gündüz, bunun da ilk etapta çekimser davrananlara örnek olduğunu ve onları cesaretlendirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Gündüz, bu hastalıktan kurtulmak için toplumun büyük bir kısmının bağışıklık kazanması gerektiğini anlatarak, "Aşı sırası gelenlere mutlaka aşılanmalarını öneriyorum." dedi.

‘İNAKTİF AŞI MUTANT VİRÜSE KARŞI DA ETKİN’

Şu an uygulanan inaktif aşının mutant virüslere karşı da daha avantajlı olduğunun bilindiğini aktaran Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gündüz, "Diğer aşı türlerine göre inaktif aşıların mutant virüslere karşı da etkin olması, Batılı ülkeleri de yavaş yavaş bu inaktif aşıya doğru yönlerini çevirmelerine neden oldu. Biz de bu aşı tercihimizde mutant virüslerle karşılaşsak bile daha avantajlı olduğumuz için daha şanslıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Salgın tedbir pandemi koronavirüs COVID-19 vaka sayısı Bilim Kurulu Üyesi