Bingöl’de ilköğretim okullarında yığılma: Öğrenciler sağlıksız ortamda eğitim görecek
Pandemi döneminde eğitimden uzak kalan öğrenciler Pazartesi günü ders başı yapacak. Ancak okulların fiziki yapısı kaygı uyandırıyor.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Koronavirus (Covit-19) salgını hayatın birçok alanı gibi eğitimi de olumsuz etkiledi. Pandemi nedeni ile öğrenciler uzun süredir evden uzaktan eğitim alıyor, yüz yüze eğitime katılamıyordu. Salgın dönemini evinde geçiren öğrenciler için yüz yüze eğitim dönemi tekrar başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığının okulların açılacağı tarih olarak 6 Eylül’ü belirlenmesinin ardından öğrencilerin yüz yüze eğitim dönemi başlamış oldu. Milyonlarca öğrenci uzun bir aradan sonra bu Pazartesi ders başı yapmış olacak. Veliler uzun bir sürenin ardından ders başı yapacağı çocukları için son hazırlıklarını yapmaya başladığı bu günlerde okullarda yaşanan sorunlar da gündeme gelmeye başladı. Sorunların başında okulların fiziki durumu, kapasitesi ve öğretmen sayısının az olması geliyor.
BİNGÖL’DEKİ OKULLARDA YIĞILMA
Bingöl’ün en kalabalık mahallelerinden biri olan Kültür Mahallesinde veliler yeni döneme bu sorunlarla giriyor. Yaklaşık bin 600 öğrencinin kayıtlı olduğu Sarayiçi İlköğretim Okulunda velilerin beklentisi öğrencilerin sabah ve öğle şeklinde iki grup halinde yarım gün eğitim sisteminin uygulanmasıydı. Ancak ilginç bir şekilde Milli Eğitim öğrenci sayısı yüksek olan okul için beklenilen yarım gün eğitim uygulaması yerine, tam gün eğitim sistemi uygulamasını tercih etti. Alınan bu kararla yaklaşık bin 600 öğrenci tek seferde ve tam gün eğitim görecek.
VELİLER TEPKİLİ
Artı Gerçek’e konuşan öğrenci velisi Mehmet Tanla, Kültür mahallesinin Bingöl'ün en kalabalık mahallesi olduğunu hatırlattı. Eskiden mahallede tek katlı evler olduğunu, kentsel dönüşüm ile bu tek katlı evlerin 5-6 katlı binalara dönüştürüldüğünü ifade eden Tanla, "Mahallenin nüfusu arttı. Eskiden 10 bin olan mahalle nüfusu yaklaşık 50 bin oldu. İlköğretim düzeyinde sadece Sarayiçi İlköğretim Okulu olduğu için mahallenin tüm çocukları bu okula gidiyor. Şu anda öğrenci sayısı bin 600 civarında. Şimdi bu kadar öğrenci bir anda nasıl eğitim görecek. Bu şekilde sınıf mevcutları çok kalabalık olacak. Öğretmenler öğrencilere nasıl eğitim verecek. Öğrenciler sağlıklı eğitim alacak mı" diye sordu.
MAHALLEYE BİR OKUL DAHA YAPILMALI
Veliler olarak beklentilerinin sayıca yüksek öğrencisi olan okulun öğrencileri iki gruba ayırarak "Sabahçı" ve "Öğlenci" şeklinde eğitim görmesi olduğunu belirten Tanla, "Bu şekilde sınıflar rahatlardı. Ama bunu yapmıyorlar. Tek seferde tüm öğrencileri alıyorlar. Açık söylüyorum çocuklarımız bu şekilde sağlıklı eğitim göremez. Zaten iki yıldır öğrenciler eğitim göremedi. Şimdi ise niteliksiz bir eğitim sistemi ile karşı karşıya kalacaklar. Okul yönetimi daha önce bizim de istediğimiz şekilde iki grup halinde çocukları eğitime alacaktı. Sanırım öğretmen sayısının yetersiz olmasından dolayı bunu yapmadılar. Bu konuda öğretmen sayısı azsa öğretmen alsın. Ama bu şekilde olmaz" dedi. Öğrenci sayısının her yıl arttığını ifade eden Tanla, acil olarak mahallelerine bir okul daha yapılması gerektiğini söyledi.
ARİS: İLKÖĞRETİM VE ANAOKULLARINDA YIĞILMA VAR
Artı Gerçek’e konuşan Bingöl Eğitim-Sen Şube Başkanı Faruk Aris, sadece Kültür Mahallesinde bulunan Sarayiçi İlköğretim Okulu’nda değil, Düzağaç’ta bulunan Mustafa Kemal Paşa, İnalı Mahallesinde Bulunan Gazi İlköğretim Okullarında da benzer sorunlar yaşandığı söyledi. Bingöl’de özellikle İlköğretim ve Anaokullarında öğrenci sayısının yükselmesinden dolayı ciddi bir yığılma söz konusu olduğunu belirten Aris, bu durumun pandemi döneminde eğitimden uzak kalan öğrencilerin eğitim durumuna olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.
BELEDİYE MAHALLEDE ARSA BIRAKMADI
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu sorunu ön görerek iyi bir planlama yapması gerektiğini vurgulayan Aris, "Özellikle Sarayiçi İlköğretim Okulunun bulunduğu Kültür Mahallesinde ciddi bir kaos var. Sarayiçi İlköğretim Okulunda ek bir derslikte yapılmasına rağmen yeterli değil. Derslik yapıldığı için okulda bahçe kalmadı. Yapılaşmanın yoğun olduğu mahallede belediye arsa bırakmadı. Gerçi Milli Eğitim bir arsa bulduk diyor ama mahallede okul yapacak arsa bırakılmadı. Milli Eğitim Eğitim-Sen olarak bizi planlamaya dahil etmediği için ancak sorunları basın yoluyla gündeme getiriyoruz. Bu planlama daha önce yapılmalıydı" dedi.