Blok kullanlan evet oyu sayısı: 89.158
Oy ve ötesi: Mühürsüz oy pusulaların geçerli sayılması kararı,referandumun şeffaflığını ve hukuka uygunluğunu geri dönüşü olmayacak şekilde zedelemiştir.
HABER MERKEZİ- Oy ve ötesi referandum sonuçlarını değerlediren raporunda "Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı mühürsüz pusulaların geçerli sayılması kararı,referandumun şeffaflığını ve hukuka uygunluğunu geri dönüşü olmayacak şekilde zedelemiştir" denildi
Oy ve ötesi'nin seçim çalışmalarını yaparken; taraf gözetmeksizin sürece katkı sağlamak amacıyla ve çoğunluğu tüm gönüllülerden oluşan bir ekiple çalıştığının altı çizilen raporda rakamlarla referandum sonuçlar değerlendirildi.
Referendum sonuçlarının değerlendirilmesi için 432 bin Sandık Sonuç Tutanağı'na ait 3 milyonun üzerinde veri girişinin, 90.000 T3 gönüllüsü tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı.
BLOK OY KULLANILAN SANDIKLAR:
Oy ve ötesi raporlarında göze çarpan en önemli sonuçlardan birisi blok oy kullanımına ilişkin olanı idi, rapora göre; Tercihin bir tarafa %100 oy oranı çıkan sandıkların sonuçları şu şekildedir.
Evet tercihi: Sandık sayısı: 960, Toplam oy sayısı: 89.158
Hayır tercihi: Sandık sayısı: 173, Toplam oy sayısı: 6.739
TUTANAK TEYİT
Raporda; toplam 166.679 tutanaktan 158.181 tekil tutanak T3 içinde teyit edildiği ve bu tutanakların %94.9‘unun sağlamasının yapıldığı ifade edilirken, Bayburt, Erzurum, Ağrı ve Gümüşhane teyit oranın %40‘ın altında olduğu vurgulandı.
Teyit ve analiz işlemleri sonunda 290 sandıkta kullanılan toplam 99.680 oyun dağılımları arasında uyuşmazlıklar tespit edilmiştir. Bu oy sayısının Türkiye genelindeki toplam geçerli oy sayısına oranlandığında etkisinin %0,22 olduğu belirlenmiştir; resmi Sandık Sonuç Tutanağı ve Sayım Döküm Cetvellerine göre oy sayısı değişiminin de 5 bin civarında olduğu göz önüne alınınca buradaki doğrudan etkinin %0,01 seviyelerinde olduğu öngörülmektedir. Önemle vurgulamak isteriz ki, yaptığımız çalışma sandık başında tespit edilen sonuçların YSK’nın açıkladığı sonuçlarla tutarlılığı üzerinedir; oylama ve sandık başında oy sayımı sırasında oluşabilecek sorunları kapsamamaktadır.
SEÇMEN SAYISINDAN FAZLA OY KULLANILAN SANDIK SAYISI
Oy ve ötesine göre 2.397 sandıkta seçmen sayısından fazla oy kullanıldı.
KARŞILAŞTIRMA VERİSİ ALINMAYAN SANDIKLAR
20 bin 202 sandığı ve bu sandıklarda kullanılan 3 milyon746 bin 637 oyu veri paylaşmaya gönüllü siyasi parti sandık kurulu üyesi, müşahit ya da T3 gönüllüsü olmayışı nedeniyle ikinci bir kaynaktan teyit edilemedi.
ÇAĞRI MERKEZİNE ULAŞAN SANDIK İHLALLERİ
Seçim günü, 07:00’den itibaren Türkiye Barolar Birliği ve Oy ve Ötesi gönüllü avukatlarının çalışmaya başladığı çağrı merkezine ve sosyal medya üzerinden gelen 2000’e yakın çağrıya hukuki destek verildi
Çağrı merkezimize ulaşan 298 Sayılı Kanun ve 135 Sayılı Genelge kapsamındaki itiraz konuları içerisinde yoğun olarak olarak öne çıkan maddeler şunlar oldu:
Sandık kurullarının seçim pusulalarını mühürlememesi veya yanlış (ön kısmını) mühürlemesi
Referandumda kullanılan mühürlerde, "tercih" yerine "evet" yazması
Kimlik kontrolü yapılmadan oy verme işlemine başlanması nedeniyle seçmenlerin yanlış sandıkta oy kullanması
Vatandaşların oy kullandıkları sandıklarda sayımı izlemeye alınmaması (Açık sayım ilkesinin ihlali)