Bodrum Belediye Başkanı'ndan 'imar' tepkisi: Burası 'millet bahçesi, halk bahçesi' olabilir

'Cumhurbaşkanımız özellikle millet bahçelerine çok fazla vurgu yapıyor, yeşili de seviyor. Burası 'millet bahçesi, halk bahçesi' olabilir.'

Bodrum Belediye Başkanı'ndan 'imar' tepkisi: Burası 'millet bahçesi, halk bahçesi' olabilir

Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Aras, Ortakent'te Cumhurbaşkanlığı kararı ile imara açılan 1.1 milyon metrekarelik alanın önceki çevre düzeni planlarında kentsel yeşil alan ve ağaçlandırma alanı olduğuna dikkat çekerek, "Ancak geçtiğimiz ay yapılan değişiklikle belli oranda konut, turizm, ticaret alanlarıyla beraber imara açılmış oldu. Ancak yeşil alan olarak kalması lazım. Cumhurbaşkanımız özellikle millet bahçelerine çok fazla vurgu yapıyor, yeşili de seviyor. Burası 'millet bahçesi, halk bahçesi' olabilir" dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ortakent Mahallesi'nde imara açılan 1.1 milyon metrekarelik alanı, ilçede meydana gelen yangınları, Muğla'da ihale edileceği duyurulan ve halkın tepkisi sonucu iptal edilen 32 jeotermal sahası ve 2017'den bu yana yapımı süren Bodrum Devlet Hastanesi inşaatını ANKA'ya değerlendirdi.

'KAMUSAL ALANLARIN İMARA KONU EDİLİP SATILMASINA RAZI DEĞİLİZ'

Aras, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ortakent'te 1.1 milyon metrekarelik alanın imara açıldığını anımsatarak, "Burası önceden 1/100.000'lik çevre düzeni planlarında kentsel yeşil alan ve ağaçlandırma alanı. Daha öncesinde ise meraydı. Ancak geçtiğimiz ay yapılan değişiklikle belli oranda konut, turizm, ticaret alanlarıyla beraber imara açılmış oldu. Bodrum'da şu an özel mülke konu olup daha hala yapılaşmamış birçok imara açık yer varken kamusal alanların da imara konu edilip satılmasına açıkçası razı değiliz" dedi.

'İMARA AÇILAN ALAN MİLLET BAHÇESİ, HALK BAHÇESİ OLABİLİR'

İmara açılan alanın yeşil olarak kalmasını istediklerini ifade eden Aras, "Cumhurbaşkanımız özellikle millet bahçelerine çok fazla vurgu yapıyor, yeşili de seviyor. Burası 'millet bahçesi, halk bahçesi' olabilir. Buraların yeşil alan olarak kalması lazım. İçerisinde müzelerle, çocuklarımıza, gençlerimize sosyal imkanlarla, halkımızın yararlanabileceği spor alanlarıyla, rekreasyon alanı olarak da değerlendirilebilir. Hem yeşil alan olur hem de kültür, spor alanları olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

'YANGINLARIN KASITLI BİR ŞEKİLDE ÇIKARILDIĞINI SÖYLEYEMEM'

Bodrum'da yaşanan yangınlarda bir dönem 'kasıt' olduğunu işaret eden Aras, "Özellikle Güvercilik bölgesindeki Halep Çamları vardı ve yaklaşık 10 yıl önce bu çamlık yandı. O dönem Orman Bakanlığı tarafından bölgenin tekrar ağaçlandırılacağı, Turizm Bakanlığı tarafından ise kesinlikle imara açılmayacağı söylendi. Ancak yanan alanda çok büyük bir yapılaşma oldu. Böyle bir dönemde artık, ormanlar yandıktan sonra oranın imara açılması pek görülmüyor. Bunu artık herkes anlamış durumda, halkımız da bunun karşısında duruyor. Şu an, yangınların kasıtlı bir şekilde çıkarıldığını söyleyemem" diye değerlendirdi.

'TEPKİLER SONUCU İHALELER İPTAL EDİLDİ'

Aras, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihale edileceği ilan edilen 32 adet jeotermal saha ihalesi kararı iptal edilmesine ilişkin, "Bunlar jeotermal ruhsatlarıydı. Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar ile 32 alan ihaleye çıkarılıp jeotermal arama ve işletme ruhsatı verilecekti. Yine gelen tepkiler sonucu ihaleler iptal edildi" dedi.

'JEOTERMAL SAHALARI ARAMA YAPAN ŞİRKETLERE UZUN YILLAR TAHSİS EDİLİYOR'

Jeotermal ve Bodrum arasında bağlantının turizm ile kurulabileceğini belirten Aras, "Çıkan sıcak suyun otellerde kullanılması, kış turizmine destek olması, sağlık için değerlendirilmesi çok normal. Ancak bu jeotermal sahaları arama yapan şirketlere uzun yıllar tahsis ediliyor. O bölgede özel mülke ait bir alan varsa yine kamulaştırılıyor. Böyle de bir sonuç doğuruyor" diye konuştu.

'JES'LERDEN YAYILAN GAZLAR BİTKİ ÖRGÜSÜNÜ GERİ DÖNÜLMEZ BOYUTTA TAHRİP ETTİ'

Jeotermal enerji santrallerinin iyi bir şekilde kontrol edilmezlerse zehirli gaz da çıkardığını, yaşam alanlarını ve çevredeki bitki örtüsünü tehdit edebileceğini dikkat çeken Aras, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunun örneklerini özellikle Aydın'ın Buharkent ilçesinde görüyoruz. JES'lerden yayılan gazlar, çevredeki bitki örtüsünü geri dönülemez boyutta tahrip etti. Bodrum'da yapılmak istenen jeotermal su çıkartma. Şunu da vurgulamak istiyorum, Bodrum'un birçok yeri hem arkeolojik hem doğal SİT alanı. Buralarda bu tür çalışmaların yapılması, Bodrum'un bu kadim kültürüne, tarihsel varlıklarına zarar da verebilir. O yüzden orada da ince eleyip sık dokumak lazım."

'SAĞLIK ALTYAPISINA İHTİYACIMIZ ÇOK FAZLA'

Bodrum'un bir diğer sorunu ise yapımı 2017'den bu yana süren devlet hastanesi. Hastane ihalesinin 2016 yılında yapıldığını hatırlatan Aras, "2017'de de inşaata başlandı. Daha sonra 2018'deki mali kriz birçok müteahhiti olduğu gibi hastanenin de müteahhitini etkiledi ve sözleşmesi iptal edildi. O gün bugündür hastane tekrar ihale edilemedi. İki ay önce yeniden ihale edilerek bir firmaya verildi. Şimdi yer teslimi yapıldı. 550 gün bir taahhüt süresi var, bitirilecek hastanemiz, biz de bekliyoruz. Elbette bazı talihsizlikler olabilir. Bazı kamu ihalelerinde mütahhitlerin batması, zarar etmesi o hizmetin yapılmasını engelleyebiliyor. Tabii Bodrum'da daha acil bir şekilde yapılması gerekirdi. Çünkü yaz nüfusu 1 milyona çıkan, kış nüfusu ise ciddi bir noktada olan bir kent. O yüzden sağlık altyapısına ihtiyacımız çok fazla" diye konuştu. (ANKA)

bodrum tepki belediye Başkanı Millet imar aras