Boğaziçi akademisyenleri 15 aylık mücadeleyi TBMM’ye taşıdı

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör'e karşı 15 aydır direnen akademisyenler, yönetim krizini ve 15 aydır süren müdahaleler sonucu oluşan kamu zararını Meclis'e taşıdı.

Boğaziçi akademisyenleri 15 aylık mücadeleyi TBMM’ye taşıdı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini temsil eden bir heyet, 5 ve 6 Nisan tarihlerinde TBMM’yi ziyaret etti. Heyet, 6 muhalefet partisi, HDP ve TİP temsilcileri ile görüşmelerine dair açıklama yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri üniversitelerine 2 Ocak 2021 tarihinde kurum dışından bir rektör atanması ile başlayan yönetim krizini ve 15 aydır süren müdahaleler sonucu oluşan kamu zararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, eski rektör yardımcıları Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Lale Akarun, Senato üyesi ve eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Prof. Dr. Taner Bilgiç, ve Senato üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kafescioğlu’ndan oluşan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini temsil eden bir heyet, 5 ve 6 Nisan tarihlerinde TBMM’yi ziyaret etti.

Hem üniversitelerine verilen kamu zararına dikkat çekmek, hem de yükseköğretim alanındaki yaygın krize çare olacak yeni bir yükseköğretim vizyonu konusundaki fikir ve önerilerini paylaşmak üzere TBMM’yi ziyaret ettiklerini belirten akademisyenler, 5 Nisan tarihinde DP, TİP, HDP ve CHP’yi, 6 Nisan tarihinde Deva Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi’ni ziyaret etti, parti genel başkanları ve eğitim politikalarından sorumlu milletvekilleri ile görüştü. Heyet daha önce de Gelecek Partisi’ni ziyaret etmiş ve genel başkan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

'TEPEDEN İNME KARRALARIN HUKUKSUZ VE GEÇERSİZ OLDUĞU HATIRLATILDI'

TBMM ziyaretlerinin ardından bir açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, parti genel başkanlarına yaşanılan krizin Boğaziçi Üniversitesi’ne özgü olmadığını, Türkiye’de halen tüm yükseköğretim kurumlarını ve öğrencileri ilgilendiren ağır bir kriz yaşandığını anlattıklarını ifade etti. Açıklamalarında siyasileri hem kendi üniversitelerinde yaşanan yönetim krizi hem de ülkedeki yüksek öğretim kurumlarının içinde bulunduğu genel durum hakkında bilgilendirdiklerini belirten akademisyenler, 15 Temmuz 2021’de Rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi’ne müdahalelerin artarak sürdüğünü; tepeden inme ve hukuksuz kararlarla açılan fakülte ve enstitülerde kadrolaşmanın hızlandığını, seçilmiş dekanların görevlerinden alındığını, üst düzey yönetim kadrolarına kurum dışından atamalar yapıldığını, öğrenci ve öğretim üyelerine disiplin soruşturmaları açıldığını, atanmış yönetimi protesto eden öğrencilere rektörlüğün şikayeti sonucu açılan davaların devam ettiğini, öğrencilerinin eğitim haklarının ihlal edildiğini anlattıklarını söyledi.

Parti genel başkanlarına ve temsilcilerine, hukuksuz tüm uygulamalara karşı Danıştay ve idari mahkemeler nezdinde itirazda bulunduklarını, Türkiye Barolar Birliği’nin de hukuksuzca kurulan Hukuk Fakültesine karşı açtıkları davaya müdahil olduğunu, üniversite birimlerinin talebi olmaksızın, hiçbir planlama ve değerlendirme sürecinden geçmeden kadrolaşma amacıyla kurulan fakülte ve enstitülerin gayrimeşru olduğunu anlattıklarını ve siyasilere hukukî süreçler yürütülerek bu fakültelerin bir an önce kapatılması gerektiğini, atama ve yükseltme kriterleri hiçe sayılarak tepeden inme kararlarla yapılan atamaların da hukuksuz ve geçersiz olduğunu bir kez daha hatırlattıklarını ifade ettiler.

Boğaziçi Üniversitesi TBMM kayyum rektör