Boğaziçi eylemleri 100. gününde: Gün gün Boğaziçi direnişi

Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenlerinin 'atanmış rektör' Melih Bulu'ya karşı başlattıkları tepki eylemleri 100 günü geride bıraktı.

Boğaziçi eylemleri 100. gününde: Gün gün Boğaziçi direnişi

ARTI GERÇEK- AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemlerin üzerinden 100 gün geçti.

Polis müdahalesi, gözaltı ve tutuklamalara rağmen eylemlerine devam eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri 100. güne özel bir program hazırladı.

BOĞAZİÇİLİLERDEN 100. GÜN ÇAĞRISI

Pankart atölyesi ile başlayan program öğrencilerin ve akademisyenlerin 72.kez rektörlük binasına sırt çevirme eylemiyle devam etti. Direnişin 100. günü için Boğaziçililer şu çağrıda bulundu:

"Boğaziçi Direnişi’nin tüm dostlarına çağrımız var! Tek imza ile alınan hukuksuz kararlardan biriyle daha girdiğimiz yeni yılın her gününü direnerek, vazgeçmeyerek ve alışmayarak geçirdik: Boğaziçi Direnişi tam 100 gündür devam ediyor. 100 günlük kesintisiz dayanışmamızı okulumuzun tüm bileşenleriyle bir araya geleceğimiz özel bir etkinlik programı ile onurlandırıyoruz. Şimdiye dek direnişin neresinde konumlanmış olursa olsun tüm dostlarımızı 13 Nisan Salı günü Güney Kampüs’te buluşmaya çağırıyoruz. Mücadelemizi, neşemizi, renklerimizi sansürlemeye çalışanlara karşı üretmeye, yaşamaya, yaşatmaya ve mücadelemizi hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz!"

GÜN GÜN BOĞAZİÇİ DİRENİŞİ

2 OCAK- AKP'Lİ MELİH BULU, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NE ATANDI

Kuruluşundan bu yana AKP'de çeşitli görevler alan Prof.Dr.Melih Bulu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı. Karar, gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete'de yer aldı.

3 OCAK- EYLEMLER BAŞLADI

Bulu'nun atamı kararı tüm Türkiye'de tepkiyle karşılandı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyeleri, "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!" derken Güney Kapısı önünde yüzlerce öğrencinin katılımıyla bir eylem yapıldı.

5 OCAK- EV BASKINLARI

5 Ocak günü sabaha karşı çok sayıda öğrencinin evi özel harekat polisleriyle birlikte basıldı. Aynı gün akşam saatlerinde 22 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi. Eylemler, üniversite içerisinde devam etti.

6 OCAK- EV BASKINLARI DEVAM ETTİ

6 Ocak günü de sabaha karşı yine eyleme katılan öğrencilerin evleri özel harekat polisleri eşliğinde basıldı. Toplam 36 öğrenci ev baskınıyla gözaltına alındı.

Boğaziçililer bugün de rektörlük binası önünde toplanarak eylemlere devam etti. Okuldaki eylemin ardından yüzlerce öğrenci Kadıköy'de direnişe destek veren diğer üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

9 OCAK- ERDOĞAN ÖĞRENCİLERİ HEDEF GÖSTERDİ

Atama kararının sahibi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden eylemlere ilişkin konuştu. Öğrencileri hedef alan Erdoğan, "Rutin bir atamayı üniversitelerimizi karıştırmak için fırsata çevirenleri takip ediyoruz. Terör örgütü iltisaklı kişilerin en ön safta yer aldığı bu tür eylemlerin demokrasiyle hak arayışıyla, fikir ve ifade özgürlüğüyle ilgilisi yoktur" iddiasında bulundu.

29- 30 OCAK- HEDEF GÖSTERİLEN 2 BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİSİ TUTUKLANDI

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen sergide; Kabe fotoğrafı üzerinde LGBTİ+ bayrağı ve Şahmeran figürü yer alan bir eserin yere konduğu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da aralarında olduğu iktidar mensupları tarafından hedef alınan öğrencilerden 4'ü gözaltına alındı, gözaltınan alınan öğrencilerden ikisi jet hızıyla tutuklandı.

Demokratik kitle örgütleri ve topluluklar tarafından Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yapıldı. Polis ve Özel Harekat ekipleri, 17:00’da başlayacak eylem öncesinde Güney Kapısı önünde konuşlandı. Eylem öncesi öğrencilerin kampüsten çıkışına izin verilmedi, kampüs önünde toplananlara müdahale edildi, çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Polis, eyleme gelmek isteyen öğrencilere sert bir şekilde müdahalede bulundu, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polisin eyleme katılan öğrencilere davranışının ardından "Aşağı bakmıyoruz" sloganı direnişin semboller arasındaki yerini aldı.

1-4 ŞUBAT: POLİS MÜDAHALESİ, EV BASKINI, 7 TUTUKLAMA

Eylemler, üniversite içerisinde olduğu kadar şehir merkezlerinde de devam etti. 1 Şubat günü ünviersite öğrencileri ve demokratik kitle örgütleri tarafından Boğaziçi Ünviersitesi önüne çağrı yapıldı. Buradaki eyleme polisin sert müdahalesi sonucu toplam 159 öğrenci gözaltına alındı. Polisin, öğrencileri "Aşağı bak" diyerek gözaltına alması sosyal medyada kısa sürede gündem oldu ve 'Aşağıya Bakmayacağız' sloganı Boğaziçi direnişinin sembollerinden biri haline geldi.

2 Şubat günü İstanbul Kadıköy'de düzenlenen dayanışma eylemine de polis sert şekilde müdahale etti. Burada gözaltına alınan 94 kişiden 23'ü savcılığa sevk edildi. 23 kişiden 2'si tutuklandı, 9 kişiye ev hapsi verildi. Aynı günün gecesinde polis 5 öğrenciyi de ev baskınıyla gözaltına aldı. Gözaltına alınan 5 öğrenci de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

6 ŞUBAT- ERDOĞAN'A AÇIK MEKTUP

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yürekleri yetse Cumhurbaşkanı istifa etsin de diyecekler" sözleriyle bir kez daha öğrencileri hedef aldı. Öğrencilerin Erdoğan'a, "12. Cumhurbaşkanına Açık Mektup" yayınlayarak yanıt verdi. Öğrenciler, "Siz padişah biz de tebaanız değiliz" dedi.

7 ŞUBAT- İKİ ÖĞRENCİ DAHA TUTUKLANDI

Boğaziçi Dayanışması' sosyal medya hesabını kullandığı gerekçesiyle İzmir'deki evi basılan Beyza Buldağ, İstanbul'a getirildi. Aynı gerekçeyle gözaltına alınan Muhammed Ünal ve Beyza Buldağ tutuklandı.

7 Şubat günü gözaltına alınıp tutuklanan üniversite öğrencileri Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal serbest bırakıldı. Toplam tutuklu öğrenci sayısı 11’den 9’a indi.

Tutuklanan öğrenciler farklı tarihlerde tahliye edilmeye devam etti.

25 MART- GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİLERLE DESTEĞE GİDEN ÖĞRENCİLER DE GÖZALTINA ALINDI

Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBTİ+ bayrağı taşıdığı gerekçesiyle bir öğrenci hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösteren öğrenciler Güney Kampüs'te bir araya geldi. 4 öğrenci gökkuşağı bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerle dayanışmaya gelen öğrencilerin de gözaltına alınmasıyla toplam sayı 12'ye yükseldi. Gözaltına alınan öğrencilerin Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildiği sırada basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere de polis müdahale etti ve burada da çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

1 NİSAN- KADIKÖY EYLEMİNE YASAK

2 Nisan'da son tutuklu öğrencilerin duruşmasına çağrı ve bir önceki gözaltılara tepki için bir araya gelen öğrencilerin eylemi 'pandemi' gerekçesiyle yasaklandı. Kadıköy'de yapılması planlanan eyleme de müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

2 NİSAN: SON TUTUKLULAR TAHLİYE EDİLDİ

Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan 11 kişiden 9'u farklı tarihlerde tahliye edildi. Tutuklu son iki isim Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta'nın da aralarında olduğu 23 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması 2 Nisan'da görüldü. Son tutuklular da tahliye edildi.

12 NİSAN- EYLEMLER, ARALIKSIZ DEVAM ETTİ

Hem üniversite içerisinde hem de Türkiye'nin birçok ilinde eylemler hemen her gün devam etti. 12 Nisan günü Boğaziçi akademisyenleri, 71.kez rektörlüğe sırtlarını döndü.

eylem direniş melih bulu