Boğaziçi direnişinden unutulmayacak kareler

Boğaziçi direnişinden unutulmayacak kareler
Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyım rektör protestoları nasıl başladı, kim ne dedi, kimler destek verdi, kimler yine 'terörist' dedi, en metalci kim?

Emre CAKA


ARTI GERÇEK- AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atadı. Prof. Dr. Melih Bulu, AKP’de çeşitli görevlerde bulunduğu gibi, son olarak 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu. Boğaziçi Dayanışması, ertesi gün sosyal medyadan yaptığı açıklama ile kararı "kayyım ataması" olarak değerlendirdi. Tepkinin sokağa yansıması da gecikmedi.

Kampüs içerisinde 'kayyım rektörü' protesto etmek isteyen öğrencilere polis müdahale etti.

ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE

Dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama ile üniversite kapısına kelepçe vuruldu. "Akademiye kelepçe" olarak yorumlanan olay için Melih Bulu, "Polislerin pratik çözümü" dedi.



LGBTİ+ AKTİVİSTLERİNE TEHDİT

Gözaltına alınanlar arasında LGBTİ+ aktivistleri, Kadınların Kurtuluşu üyesi Yıldız İdil Şen ve Kızıl Okyanus üyesi Havin Özcan, şiddete maruz kaldıklarını, cinsel şiddet ve ölümle tehdit edildiklerini açıkladı. Şen ve Özcan'ın avukatı Yağmur Kavak, sosyal medya üzerinden de hedef gösterilen Şen ve Özcan’ın LGBTİ+ kimlikleri üzerinden tehdit ve aşağılayıcı söylemlere maruz kaldığını söyledi.

SABAH SAATLERİNDE KAPILAR KIRILDI

'Seçilmiş rektör' talebiyle bir araya gelen, polis müdahalesine direnen bir çok gencin evine baskın yapıldı. Öğrencileri evlerinden almaya gelen polisler, kapıları kırdı, kapıları kıramadığı yerde duvarları...  

BİR TEK FBI YOKTU

Polis, Özel Hareket ve Terörle Mücadele ekiplerinin öğrencileri evlerinden gözaltına almak için gelmesi sosyal medyada gündem oldu.

'IŞİD'lilere, kadınları katledenlere, çocuk tecavüzcülerine mi operasyon yapılıyor?' denilerek ev baskınlarındaki uygulamaya tepki gösterildi. 

ZİLE BASIN

Öğrenciler ve aileleri olası polis baskınına karşı önlemlerini aldı. 

  

AKADEMİSYENLER SIRTLARINI DÖNDÜ

Atanan kayyım rektöre karşı sessiz kalmayan akademisyenler, rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto eylemi yaptı. 

KİM DAHA METALCİ?

Katıldığı bir programda Metallica dinlediğini söyleyen 'kayyım rektör' Melih Bulu'ya gönderme gecikmedi. 

'ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN'

Öğrenciler, 'Üniversiteyi savunmak suç değildir!' diyerek gözaltıların hukuksuz olduğunu söyledi. 

GÖZALTINDA İŞKENCE VE TACİZ

Gözaltına alınan öğrenciler işkence ve tacize maruz kaldıklarını, çıplak arama dayatmalarını kabul etmedikleri için ters kelepçelendiklerini açıkladı. Dışarıda öğrencilerin protestosu, avukatların mücadelesi, gözaltındaki öğrencilerin haklı taleplerinin hukuksuz olmadığına dair ısrarları sonucu serbest bırakıldılar.



YASAKLAMALARA BOYUN EĞİLMEDİ

İstanbul Valiliği'nin aldığı karar ile Sarıyer ve Beşiktaş civarında eylem ve gösteri yürüyüşü yasaklanmasını Kadıköy'de protestolarına devam ederek delen öğrencileri binlerce kişi karşıladı.



ÖĞRENCİLERDEN TEMSİLİ SEÇİM SANDIĞI

Öğrenciler, atanan rektörün aslında nasıl seçilmesini gerektiğini, temsili bir seçim sandığı ile gösterdi. Sandıktan 917 evet, 1 hayır ve 5 boş oy çıktı. 



CANAN KAFTANCIOĞLU: GURUR DUYUYORUM

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu öğrencilere Twitter'dan yayımladığı mesaj ile destek verdi. 

BİR EYLEM VARSA 'TERÖRİST' MUTLAK VARDIR

Asgari ücret için sokağa çıkanlara, emekli maaşının artmasını isteyenlere, ağaçlar kesilmesin diyenlere, maden ocaklarında ölmek istemiyoruz diyenlere, fatura çok geliyor diyen esnafa, düğün salonları açılsın, berberler kapansın, futbol oynansın ama amatör de oynansın diyene... Özetle hak talep eden herkese 'terörist' diyen Erdoğan ve Süleyman Soylu bu konuda da çok netlerdi: Teröristler. 

DEMİRTAŞ SESLENDİ

AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan Selahattin Demirtaş, meşhur 'Ketıl' twiti ile öğrencilere seslendi. Öğrencilerin sesini duyduğunu söyleyen Demirtaş, "Kim bilir, nereleri titretiyordur" dedi.


İŞİN ÖZETİ

Boğaziçi Üniversitesi'nde protestoya katılan öğrencilere el sallarken yuhalanan, 'Metallica dinliyorum' diyen, öğrencilerin arasına karışarak çay içmeye çalışan kayyım rektör Melih Bulu ile öğrencilerin arasındaki ilişkiyi Evrensel Gazetesi karikatüristi Sefer Selvi özetlemiş...

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar