Boğaziçili hocaların eylemi 47 gündür devam ediyor, rektörlüğe yine sırtlarını döndüler
AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasına karşı protestolarına 47’nci gününde devam eden akademisyenler, atamaların amacının siyasi kadrolaşma olduğunu ifade etti.
AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne "kayyım rektör" olarak atanmasına karşı öğrenci ve akademisyenlerin protestoları devam ediyor. Protestolarının 47’nci gününde de rektörlük binası önünde bir araya gelen akademisyenler, sırtlarını binaya dönerek eylemlerini sürdürdü. Akademisyenler yaptıkları açıklamada, özerk üniversite için ortak mücadelenin önemine dikkat çekti.
‘POLİS ABLUKASI SONLANDIRILSIN’
Akademisyenler, yaptıkları açıklamada üniversite içerisinde ve çevresinde devam eden polis ablukasına tepki göstererek, ablukanın derhal sonlandırılması çağrısında bulundu. Üniversiteye gayrimeşru bir şekilde rektör atanması ile başlayan saldırıların 7 haftadır aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirten akademisyenler, üniversite iradesinin, usul ve teamüllerinin çiğnendiğine vurgu yaptı.
BİR GARİP HUKUK FAKÜLTESİ VE ATAMA
Akademisyenler, yine teammüllere aykırı bir şekilde açıldığını belirttikleri Hukuk Fakültesi’nin dekanının da kendilerinin iradesi dışında, görüşleri dahi alınmadan atandığını belirtti. YÖK başkanının atamayı ‘Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakati önceleyerek çözülebileceği’ açıklamasını yaptığı gün gerçekleştirdiğini ifade eden akademisyenler, "Bu nasıl bir şeffaflık ilkesidir ki Hukuk Fakültesi’ne bir dekan atandığını, Boğaziçi öğretim üyeleri atamanın gerçekleşmesinden bir hafta sonra resmi olarak öğreniyor. Bu nasıl bir liyakat ilkesidir ki Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik kıstaslarını hiçbir şekilde karşılamayan bir kişi dekan olarak kurumumuza atanabiliyor" diyerek tepki gösterdi.
‘SİYASİ KADROLAŞMAYI KABUL ETMİYORUZ’
Atamaların siyasi kadrolaşma amacı taşıdığına işaret eden akademisyenler, "Üniversitelerin herhangi bir siyasi parti güdümünde yönetilmesi, özerk ve demokratik üniversite ilkeleriyle çelişiyor ve bilimsel üretimin bağımsızlığını tehdit ediyor. Sadece Boğaziçi değil, Türkiye’deki hiçbir üniversite iktidarın tahakkümüne sokulmamalıdır. Kamu yararını hiçe sayan bu partizan müdahaleleri kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verdi.
Akademisyenler, 9’u tutuklu, 25’i ev hapsinde olan öğrencilerin derhal serbest bırakılması, Melih Bulu ve Bulu’nun yardımcıları ile Hukuk Fakültesi dekanının istifa etmesi şeklindeki taleplerini yineleyerek, açıklamayı sonlandırdı. (MA)