Bozdağ: Türkiye erteleme değil iptal istiyor
Beştepe'deki MGK sonrasında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, 'Bütün ihtimaller masaya kondu' açıklaması yaptı.

ANKARA – Türkiye, Kuzey Irak referandumunda ısrar eden Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin direncini son dakikaya kadar kırmaya çalışacak. Ankara’da MGK toplantısının ardından gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, referandumun gerçekleşmesi halinde Kuzey Irak’a uygulanacak yaptırımlar belli bir plana bağlandı ancak bu planın ‘şimdilik’ kamuoyuyla resmi olarak paylaşılmaması kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı gün toplanan hem MGK hem de Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. Kuzey Irak’ta referandumunun temel gündem maddesi olduğu bu toplantılarda Ankara’nın bundan sonra izleyeceği stratejinin ana hatları belirlenmeye çalışıldı. Referandumun ‘vahim’ sonuçları olacağının duyurulduğu MGK bildirisinde, Ankara’nın ikili ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan tüm haklarını kullanacağı mesajı dikkat çekti. 3 saatlik MGK toplantısının ardından gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı 2 saat sürdü.
İSRAİL HARİÇ TÜM ULUSLARARASI TOPLUM KARŞI
Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, referanduma İsrail hariç tüm uluslararası toplumun karşı çıktığını vurguladı. Kuzey Irak yönetimine ‘son çağrı’yı yapmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Bozdağ, bu çağrıyı dile getirirken Barzani yönetime "Aklı selim ile hareket edin. Bu konu duygusallıkla ele alınacak bir konu değildir. Henüz vakit varken referandumu iptal edin" diye seslendi. Türkiye’nin referandumun ertelenmesine de karşı olduğunu vurgulayan Bozdağ, Bakanlar Kurulu’nda referandumun gerçekleşmesi ya da iptaline karşı "Bütün opsiyonların değerlendirildiği"ni vurguladı. "Ancak opsiyonları açıklamayı şu anda uygun görmüyoruz" diyen Bozdağ, MGK’nın ardından Bakanlar Kurulu’nun toplanmasının, TBMM’nin olağanüstü görüşme yapacak olmasının Ankara’nın kararlı duruşunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
ŞİMDİ SIRA TEZKEREDE
Ankara’daki Kuzey Irak mesaisi bugün TBMM’deki olağanüstü görüşmeyle sürecek. Hükümete Suriye ile Irak’a asker gönderme yetkisini bir yıl daha uzatacak tezkerenin görüşmelerinde de gündem Kuzey Irak referandumu olacak. Tezkere metninde Kuzey Irak referandumu ‘meşruiyeti olmayan bölücü bir girişim’ olarak tanımlanıyor. Hükümetin, süresi aslında 30 Ekim’de dolacak tezkereyi bugün meclis gündemine taşıması Kuzey Irak’a askeri yaptırımların da yakında devreye gireceğinin habercisi sayılıyor. Tezkereye, HDP dışındaki partilerden ‘evet’ oyu var ancak CHP, Kuzey Irak’la yaşanan gerilimin temel nedenini ‘hükümetin dengesiz dış politikası’ olarak gösteriyor. Tezkere görüşmelerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılacak. (ArtıGerçek)