Buldan: Kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu deşifre olmuştur

HDP, Bakırköy'de 'Demokratik Mücadele Programı’nın 3'üncü aşamasının startını verdi. Eş Genel Başkan Buldan, kayyım politikasını eleştirerek, 'Kürlere düşmanlık etmekten vazgeçin' dedi.

Buldan: Kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu deşifre olmuştur

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- HDP. "Demokratik Mücadele programı kapsamında Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın katılımı ile Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi.

Meydanı ablukaya alan polis, Polis, Bakırköy Kaymakamlığı’nın salgın nedeniyle açıklamayı yasakladığını belirtti ve eylemin yapılmasını engellemek istedi.

Buldan: Kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu deşifre olmuştur - Resim : 1

Alanda toplanan kitleyi zorla alanın dışına çıkarmaya çalışan kitle polise, "Bu zulmü kabul etmeyeceğiz, buradayız gitmiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Buldan: Kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu deşifre olmuştur - Resim : 2

Müdahaleler üzerine HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç'un yaptığı görüşmeler sonucu meydanın dışında açıklama yapılmasına izin verildi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın alana gelmesiyle açıklamaya geçildi.

31 Mart'ta kazandıkları 65 belediyeden, 53'üne kayyım atanarak halkın iradesinin gasp edildiği vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim olsa Diyarbakır, Van, Hakkari halkının yine HDP'ye oy vereceğini belirterek, "Kazandığımız belediyelere atanan kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu artık deşifre olmuş ve belgelenmiştir. O mekanlar,o binalar halka hizmet için değil, hırsızlık için,vyolsuzluk için kullanılmaktadır" dedi.

Pervin Buldan, "Demokratik Mücadele' programının 3'üncü startını verdiklerini belirterek, 3'üncü startı 19 Ağustos'ta vermelerinin nedenini HDP belediyelerine atanan kayyımların 1'inci yılının dolması olduğunu söyledi.

'BU SİYASİ DARBEDİR'

Buldan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "19 Ağustos, bir halkın iradesinin gasp edildiği bir tarihtir. Geçen sene 31 Mart yerel seçimlerin de halkın iradesi ile seçilen Belediye Başkanlarımız görevden alınmış, yerlerine kayyım atanmıştır. Bu, tam da bir siyasi darbedir. Bir halkın iradesinin gasp edilmesi sandıkla, seçimle elde edilemeyen, kazanılamayan belediyelerin zorla gasp edilmesidir. Ve bunun adı tam anlamıyla siyasi bir darbedir. HDP'li belediyelere kayyım ataması bir ilk değildir. Bir önceki dönemde de, yine halkın iradesi gasp edilmiş, belediye başkanlarımız görevlerinden alınmış yerlerine kayyımlar atanmış ve hala cezaevinden olan Gülten Kışanak'ın, Bekir Kaya'nın ve onlarca arkadaşım bir halkın iradesi olarak seçtikleri belediye eş başkanlarının cezaevlerinde olduğunu biliyoruz. 31 Mart yerel seçimlerinde halk kayyımı kabul etmediğini, kayyımları asla tasvip etmediğini bir kez daha göstermiş, kurulan sandıklarda halkımız HDP'ye oy vermiş ve kendi iradesini temsil etmesi için arkadaşlarımızı belediye başkanı olarak seçmiştir."

'HALKIMI VB BİR KEZ DAHA HDP DİYECEKTİR'

31 Mart yerel seçimlerinde HPD'nin kazandığı belediyelerin 65'inden 53'üne kayyım atandığını hatırlatan Buldan, kayyım zihniyetinin artık çöktüğünü ifade etti. HDP'li belediyelerdeki kayyımların hırsızlığının, yolsuzluğunun deşifre edildiği ve belgelendiğini vurgulayan Buldan, "Bütün bunları belgeleri ile ortaya koymamıza rağmen o belediyerlerde kayyımlar hala atanmış bir görevli olarak yerlerinde durmaktadırlar. Ancak şunu ifade etmek isterim ki; yarın Diyarbakır halkının önüne,Mardin halkının önüne, Van halkının önüne, Hakkari halkının önüne bir kez daha sandık koyun, halkımız bir kez daha 'HDP' diyecektir ve kendi belediye eş başkanlarını seçecektir" diye konuştu.

KÜRDE, KADINA, ALEVİYE, ERMENİYE DÜŞMANLIĞI BİR YOL HARİTASI OLARAK BELİRLENMİŞ

Ülkeyi hırsızlık yapan kayyımların yönettiğini söyleyen Buldan, ülkeyi yönetenlerin de amacının hırsızlık ve yolsuzluk yapmak olduğunu ifade ederek, "Bu haksızlıktır, bu usülsüzlüktür. Bu ülkeyi artık yönetemediklerini görüyoruz. Bu ülkeyi kayyımlarla yönetmeye çalışanlar, bu ülkeyi tecrit etmekten başka hiçbir işe yaramayanlar Kürde düşmanlığı, kadına düşmanlığı, Aleviye düşmanlığı, Ermeniye düşmanlığı bir 'yol haritası' haline getirmiştir.

'BU UYGULAMALARDAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİN'

Ulkenin faklılıklarıyla, zenginlikleriyle, çeşitliliğle, Ermenisiyle, Kürdüyle, Türküyle, Alevisiyle, kadınıyla, genciyle bir arada yaşama hakkına ne yazık ki darbe vurulmak istenmiştir. Evet kayyım sadece siyasi bir darbe değildir. Aynı zamanda halkların bir arada yaşama hakkına vurulan bir darbedir. Bu ülkenin demokrasisine de vurulan bir darbedir. Bu ülkenin barışına, kardeşliğine de vurulan bir darbedir. O yüzden diyoruz ki; bu uygulamalardan bir an önce vazgeçin. Bu ülkede Kürt düşmanlığından vazgeçin. Bu ülkede kadın düşmanlığından vazgeçin. İşte, mesele Kürt olduğu zaman, mesela kadınlar olduğu zaman bu ülkede hukukun, adaletin, demokrasinin olmadığını herkes görüyor ve buna tanıklık ediyor" diye belirtti.

'BARIŞ GELECEKSE BİZLERİN ELLERİYLE GELECEK'

Mücadelelerin demokrasi ve barış mücadelesi olduğunu söyleyen Buldan, adaletin, hukukun, demokrasinin ülkeye gelmesi için yola çıktıklarını ifade ederek, 1 Eylül Dünya Barış Günü insan zinciri oluşturarak 'Savaşa karşı barışı' haykıracaklarını söyledi. Buldan, "Bir kez daha tecrite karşı özgürlüğü haykıracağız. Şuna inanın arkadaşlar bu ülkeye barış gelecekse bizlerin elleriyle gelecek" diye konuştu.

Buldan şöyle devam etti: "Yapılan seçimlerde bu halk bu zihniyeti kabul etmediğini, kayyımları asla kabul etmediğini 31 mart seçimlerinde göstermiş, kurulan sandıklarda halkımız HDP'ye oy vermiş ve kendi iradelerini temsil etmesi için arkadaşlarımızı belediye başkanı seçmiştir. Ancak kazandığımız 65 belediye başkanlığının bugün 53'ne bir kez daha el konulmuş bu belediyeler gasp edilmiş ve halkın iradesi yok sayılmıştır. Evet şunu çok açık olarak ifade etmeki isterim ki sevgili arkadaşlarım, kayyım zihniyeti artık çökmüştür. Kazandığımız belediyelere atanan kayyımların hırsızlığı, yolsuzluğu artık belgelerle açık olarak deşifre olmuş ve belgelenmiştir. O mekanlar, o binalar halka hizmet için değil, hırsızlık için, yolsuzluk için şu an kullanılmaktadır. Bütün bunları belgeleri ile ortaya koymamıza rağmen o belediyerlerde kayyımlar hala atanmış bir görevli olarak yerlerinde durmaktadırlar. Ancak şunu ifade etmek isterim ki yarın Diyarbakır halkının önüne, Mardin halkının önüne, Van halkının önüne, Hakkarı halkının önüne bir kez daha sandık koyun halkımız bir kez daha HDP diyecektir ve kendi belediye eş başkanlarını seçecektir."

Açıklama zılgıt ve alkışlarla son buldu.

HDP açıklama engellendi Yağmur KAYA