Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki deprem önlemlerini açıkladı
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından gözler Türkiye'deki diğer fay hatlarına çevrildi. Prof. Dr. Naci Görür'ün deprem kuşağında yer alan İzmir için de uyarılarda bulunmasınına ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önlemleri açıkladı.
Maraş depremi için üç yıl öncesinden uyarı yapan, olası Marmara depremi için de uyarılarını sürdüren Prof. Dr. Naci Görür, İzmir için de "Canlı faylar var. Günün birinde harekete geçip deprem olabilir. Çevredeki deprem olmuş faylardan tetiklenebilir. Tahmin ediyorum bu faylar İzmir depreminde yüklendi" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Sevgili hemşehrilerim, olası bir depreme karşı İzmir’de yürüttüğümüz çalışmalar ve hazırlıklar hakkındaki mesajlarınızı alıyorum. Neler yaptığımızı sizlere kısaca anlatmak istiyorum" dedi.
Soyer'in açıklamaları şöyle:
- “Depremin ardından en büyük önceliğimiz İzmir’i dirençli bir kent haline getirmekti. İzmirlilerin yaşadıkları kentte, yaşadıkları binalarda kendini güvende hissetmeleri için Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini hayata geçirdik.
- Türkiye’nin en kapsamlı yapı ve zemin laboratuvarını kurduk. Çiğli’deki Egeşehir Laboratuvarı, gerek deprem ve zemin gerekse yapı araştırmalarında ihtiyaç duyulan deney ve analizlerin uluslararası standartlarda yapılabilmesi için önem taşıyor.
- 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendis ile diri fay hatlarını haritalandırıyoruz. Karada ve denizde yürüttüğümüz çalışmalarla güvenli mekansal planlama ve yapılaşmanın yol haritası belirleyeceğiz.
- Binanın sağlamlığı için kimlik kartları çıkarıyoruz. Bayraklı’da 31 bin 146 yapı incelendi. Bornova'da çalışmalara başladık. Ekipler, 62 bin yapının incelenmesi için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor. Projeyi İzmir’in tamamındaki 903 bin 803 yapıya yaygınlaştıracağız.
- Zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesine de Bornova’dan başladık. Deprem dalgalarının hareketini anlamak amacıyla bin 565 noktada ölçüm yapıyor, 50 bin metrelik sondaj kuyuları açıyoruz. 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışmaları yürütüyoruz." (HABER MERKEZİ)
Deprem bölgesinde 'sahte doktor' vakası: İzmir Depremi'nde dolandırıcılık yapmış
Naci Görür: Marmara depremi, Türkiye'ye ekonomik olarak diz çöktürür
Naci Görür bölgede deprem riski artan ve azalan yerleri sıraladı
Prof. Dr. Naci Görür Hatay depremini konuştu: Bunun devamının artık geleceğini sanmıyorum