Çeltikte kuraklık riski: 'Bulgaristan'dan su talep etmek zorunda kalabiliriz'
EDİRNE - Türkiye'de çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Edirne'de üretici, ekim mesaisinin sonuna yaklaştı. Çeltik tohumlarını toprakla buluşturan üretici, kurak geçen kış ayının ardından mevsim yağışlarıyla birlikte su kaynaklarının yükselmesini beklemeye koyuldu. Ancak tarımsal sulamada kullanılan Meriç Nehri'nin debisi 74 metreküp/saniye, Tunca Nehri ise 6 metreküp/saniye ile mevsim ortalamasının altında. Üreticiler geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanmasından endişeli.
'KIŞ AYLARINDA YETERLİ YAĞIŞ GELMEDİ'
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Geçen yaz döneminde yağışlarımız azdı. Kış döneminde yağış aldık ama o da ekili ürünlerin ihtiyacını giderecek seviyede oldu. Yani toprağın çok doyuma ulaşacağı, çok kuvvetli yağışlar almadık. O yüzden de baraj seviyeleri, nehir seviyeleri çok yükselmedi kış döneminde. Geçtiğimiz günlerdeki yağışlarla hafif bir yükselişe geçti. İnşallah bu önümüzdeki süreçte de belli aralıklarla yağış alırız. Bununla ilgili bir sıkıntı yaşamayız diye umuyorum. Yaşarsak, Bulgaristan'dan su talep etmekten başka şansımız olmaz" dedi.
'YERALTI SULARININ VE MERİÇ NEHRİ'NİN DEBİSİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ BİZİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'
Edirne'ye bağlı Üyüklü Tatar Köyü'nden çeltik üreticisi Özcan Çetin, "Bu yıl geceler çok soğuk gidiyor. Bu bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü pirinç bitkisi gece büyüyen, gelişimini gece daha tamamlayan bir bitki. Gece gündüz arasında sıcaklık farkı olmaması lazım. Şu anda çeltik biraz yavaş büyüyor. Çeltik, devamlı suyun içinde olması gereken bitki. Yeraltı sularında biraz çekilme var. Meriç Nehri'nin de debisi düşük. Bunlar bizi olumsuz etkileyecek önümüzdeki dönemde" diye konuştu.
'2011 YILINDAN BERİ 10 KURUŞ DESTEK VERİLİYOR'
Üreticilerin bir diğer sorunu da artan maliyetler ve devlet desteğinin yetersiz kalması. İpsalalı çeltik üreticisi İsmail Göksu, "Türkiye'de yetiştirilen tüm tarım ürünleri arasında girdisi en yüksek ürünlerden biri olan çeltik, aynı zamanda devletin en az destek verdiği ürünlerden biri. 2011 yılından beri herhangi bir artış olmaksızın bir kilogram çeltik için 10 kuruş destek verilmekte. Çeltik üretimi için gerekli mazot, gübre, ilaç, tohum maliyetlerinin sürekli artışını eklediğimizde çiftçi gerçekten enflasyona yenilmiş, çıkardığı ürün giderini karşılayamaz duruma gelmiştir. Devletin ithalat politikaları sebebiyle çeltik üreticisi daha ekimi tamamlayamadan kara kara hasat dönemini düşünmeye başlamıştır" diye konuştu.
EDİRNE'DE 200 BİN DEKAR ÇELTİK EKİLİYOR
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bakan da "Bölgemizde yaklaşık 200 bin dekar çeltik ekimi yapılacak. Bu ekimin yüzde 80’i tamamlandı. Havaların soğuk gitmesinden dolayı çeltiklerin büyümesi yavaş ilerliyor. Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerine gelecek ve ürünlerde daha iyi bir gelişme bekliyoruz. Umudumuz iyi hava koşullarının, susuzluğun, üründe hastalıkların olmadığı bir üretim yılı" dedi.