CHP, 30 sokak hayvanının zehir verilerek katledildiği iddiasını Meclis'e taşıdı
CHP'li vekil Ulaş Karasu 30 sokak hayvanının zehir verilerek katledildiği iddiasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Karasu, “Önergeye konu zehirlenen hayvanlar, onları zehirleyenler ve olayla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?” dedi
Artı Gerçek - CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’nde 7 Eylül’de sabah saatlerinde sağlıklı 30 sokak hayvanının önce uyutulduğu, daha sonra yüksek dozda zehir verilerek katledildiği iddiasını Meclis gündemine taşıdı.
Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya, “Barınakta önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç hayvan bulunmaktadır? Kaç personel görev yapmaktadır? İddia edildiği gibi barınağın kameraları bozuk mudur? Önergeye konu zehirlenen hayvanlar, onları zehirleyenler ve olayla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve soncu nedir” diye sordu.
‘REHABİLİTE MERKEZİNDEKİ KAMERALARIN DA ÜÇ HAFTADIR ÇALIŞMADIĞI İDDİALAR ARASINDADIR’
ANKA’nın aktardığı haberde Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şunları kaydetti:
“Sivas Hayvanları Koruma Derneği üyeleri ve hayvanseverler tarafından dile getirilen bu iddia basına da yansımıştır. Hayvanseverler, olayın ardından rehabilite merkezine gitmiş ve 'Sağlıkçılar kafeslere girdi, iğneleri yaptılar ve hayvanlar patır patır yere düştü. Bu hayvanların tamamı sağlıklıydı' açıklamasını yapmışlardır. Hayvanların öldürüldükten sonra gömüldükleri ancak, hayvanların gömüldükleri yere gitmek isteyen hayvanseverlerin geleceğini haber almaları üzerine apar topar topraktan çıkarıldıkları ve başka yere götürüldükleri öne sürülmekle birlikte, rehabilite merkezindeki kameraların da üç haftadır çalışmadığı iddialar arasındadır.
‘İNSANİ, VİCDANİ VE YASAL SORUMLULUKLARLA KORUNMASI ESAS OLMALIDIR’
Sahipsiz hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için her türlü önlem alınmalı, hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gözetilmeden, sadece insani, vicdani ve yasal sorumluluklarla korunması esas olmalıdır.
Bakıma muhtaç ya da saldırganlık gösteren hayvanlar olduğunda rehabilitasyonu için gerekli yardımın yapılmasını sağlamak da ilgili kamu kurumlarının görevleri arasındadır. Yerel yönetimlerin, gönüllü kişi ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde sahipsiz ve bakıma muhtaç olanlarının korunması için hayvan bakımevleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi tesisler kurması, onların bakım ve tedavilerini sağlamaları günümüzde büyük önem taşımaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın 6. maddesinde belirtildiği şekilde, yasanın çıkış sebebi ve temel amacına uygun olarak, belediyelerin sokak hayvanlarını 'aşılayıp kısırlaştırdıktan sonra buldukları yere bırakmaları' esastır ve bu madde yürürlüktedir.”
‘HERHANGİ BİR YASAL İŞLEM YAPILMIŞ MIDIR? YAPILMIŞ İSE İÇERİĞİ VE SONCU NEDİR?’
CHP’li Karasu, Bakan Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:
“*Önergeye konu olan barınakta önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç hayvan bulunmaktadır? Kaç personel görev yapmaktadır? İddia edildiği gibi barınağın kameraları bozuk mudur?
*Önergeye de konu olan ve hayvanların 'salgın' olduğu gerekçesiyle önce uyutulduğu ardından zehirlenerek öldürüldüğü iddiası doğu mudur? Sivas’ta belirtilen tarih itibariyle hayvanlar arasında herhangi bir salgın hastalık bulunmakta mıdır?
*Sivas ve özelde ilçelerinde sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanlar nasıl toplanmakta ve korunması, bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetleri nasıl sağlanmaktadır? Son 1 yıl içinde Sivas’ta kaç hayvan benzer işlemlerden geçirilmiştir?
*5199 sayılı kanunda belirtildiği üzere her ilde İl Hayvanları Koruma Kurulu oluşturma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu hüküm doğrultusunda kaç ilde bu kurul oluşturulmuş, Sivas’ta bu kurul bu yıl içinde kaç kez ve en son ne zaman toplanmıştır? Önergeye konu olayla ilgili olarak toplanacak mıdır?
*Önergeye konu zehirlenen hayvanlar, onları zehirleyenler ve olayla ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve soncu nedir?
*Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemizdeki kaç belediyede kaç adet hayvan barınağı bulunmakta, bu barınaklarda kaç adet hayvan bakım altında tutulmaktadır?
*2022 ve 2023 her bir yıl ve il ayrı gösterilmek üzere önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde; hayvanlara uygun davranmayan kaç kişiye ceza uygulanmış kaç kişiye idari para cezası kesilmiştir?
*Her bir il ayrı gösterilmek üzere, 2023 yılında kaç sokak hayvanının tedavisi yapılmış ve doğal ortama bırakılmıştır?”(HABER MERKEZİ)