CHP Hatay Milletvekili: Deprem bölgelerinde kiracılara verilen 3 bin liranın hükmü kalmadı

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremden en çok etkilenen iller arasında olan Hatay'da devam eden sorunlara dikkat çekti.

CHP Hatay Milletvekili: Deprem bölgelerinde kiracılara verilen 3 bin liranın hükmü kalmadı

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen bölge halkı hala sorunlarla boğuşuyor.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da hala yaşanan sorunları ve yetkililerden taleplerini anlattı. Kara, şunları söyledi:

"Yaşadığımız ekonomik zorluklar ve ağır maddi külfetlerden dolayı özellikle deprem bölgelerinde kiracılara verilen 3 bin lira gibi bir yardımın artık bir hükmünün kalmamış olmasıdır. 3 bin lira gibi bir rakamın acilen yükseltilerek günün koşullarına, ekonomik koşullarına göre endekslenmesi çok ivedi ve acil olarak yapılacak bundan sonraki düzenlemeler arasında yer almalıdır."

Kara, deprem bölgesindeki elektrik ve su faturalarına ilişkin olarak da “Elektrik faturaları, su faturaları, doğalgaz faturalarının merkezi idare tarafından, Hazine tarafından karşılanmasına ilişkin olarak bir düzenleme acilen ve ivedi olarak yapılmalıdır. Çünkü bu bölgedeki insanlar işini, aşını, evini kaybetti. Dolayısıyla erteleme bir bakış açısı olamaz* dedi. Kara şöyle devam etti:

'AZ HASARLI BİNALARDA OTURANLAR BAŞVURUDA BULUNAMIYOR'

"6 aydan uzun bir zamana yayılan bu süreçte hala Hatay'da hayat normale bir türlü dönmedi. Birçok ağır hasarlı binanın şu anda yıkım işlemi gerçekleştirilmedi. Öncelikle orta hasarlı binaların yıkılacağı ifade edilerek birçok vatandaşımız orta hasarlı binalarının içerisindeki pimapenleri, kapı kollarını, musluk başlarına kadar sökerek 'en azından evimizin yıkılacağını düşünüyoruz' hissiyatıyla bu olayı gerçekleştirdi. Fakat iktidar hemen çark etti. Dedi ki; 'Hayır biz orta hasarlı binaları yıkmıyoruz.' Bunun dışında az hasarlı binalarda oturan vatandaşlarımız evleriyle ilgili olarak hak sahipliği başvurusunda bulunamıyor. Aslında şöyle ki; az hasarlı binaların içerisine oturabilmek için de psikolojik olarak insanlar çok zor durumdalar. Bunun bir an evvel az hasarlı binalara sahip olan vatandaşlarımız için de iyileştirmelerin ve bazı maddi desteklerin de kendilerine sunulması gerekmekte.
Konteyner ve yardımların ulaşması hususunda bizim de anlam veremediğimiz bir planlama yapılıyor. Ağır hasarlı binaların varlığı durumunda özellikle kiracı konumunda olan vatandaşlarımız da büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Şöyle ki; kiracının haberi olmadan ev sahibi gidiyor, bazı usullerle itirazlarını gerçekleştirerek evlerini az hasarlı duruma getiriyorlar. Bu noktada fiziksel olarak evi ortada olmayan, ağır hasarlı olan kiracı mağdur oluyor. Ne 15 liralık yardımı alabiliyor ne de AFAD'ın sisteminde veya e-devlet sisteminde az hasarlı görüldüğü için üç bin liralık kira yardımını dahi alamayan birçok vatandaşımız var." (ANKA)