CHP ve HDP'li vekiller, Evrensel'e verilen BİK cezasını Meclis'e taşıdı

CHP ve HDP'li vekiller, Evrensel'e verilen BİK cezasını Meclis'e taşıdı
CHP'li Utku Çakırözer, Evrensel'e verilen ilan yasağına tepki göstererek 'BİK’in keyfi ve hukuksuz kararlarını Meclis araştırmalı' dedi. HDP milletvekili Dr. Habip Eksik soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, bir açıklama yayımlayarak Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 3 yıldır resmi ilan cezası uyguladığı Evrensel'in ilan hakkını tamamen kaldırmasına tepki gösterdi. Çakırözer, "BİK’in keyfi ve hukuksuz kararlarını Meclis araştırmalı" diyerek TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Gazeteci kökenli milletvekili Çakırözer, "BİK; seçimler yaklaşırken halk gerçeklerden haberdar olamasın, muhalefetin sesi duyulmasın diye basın özgürlüğünü yok ediyor, gazetelerin hakkını, hukukunu gasbediyor. Hem de Anayasa Mahkemesi’nin gazetelere ilan cezalarına yönelik verdiği hak ihlali kararına rağmen!" dedi.

'TOMAR TOMAR GAZETELER NE ÇABUK UNUTULDU?'

Çakırözer, AYM’nin BİK’in cezalandırma aracına dönüştüğüne dikkat çeken açıklamasını hatırlattı ve "Daha kararın mürekkebi kurumadan BİK, Evrensel gazetesinin ilan hakkının tamamen elinden alıyor. AYM kararı ortadayken, Basın İlan Kurumu bu kararları nasıl alabiliyor? Bu hukuk tanımamazlık nereden geliyor" diye sordu. 

Evrensel'in ilan hakkının tamamen iptal edilmesine gerekçe gösterilen karara da tepki gösteren Çakırözer, "BİK gazetenin ilan hakkının iptal edilmesine ilişkin ‘toplu gazete alımları ile kurumların gazete aboneliklerini’ gerekçe olarak gösteriyor. Bu kararı veren BİK, kamu kurumlarında, benzinliklerde deste deste, tomar tomar dağıtılan iktidara yakın gazeteleri ne çabuk unuttu? Türk Hava Yolları’nda dağıtılan gazeteleri ne çabuk unuttu? Bunlara neden ses çıkarmadı" diye sordu.

'SEÇİM ÖNCESİNDE MUHALEFETİN SESİ DUYULMASIN DİYE...'

Çakırözer, BİK’in yaklaşan seçim öncesinde gazetelere verdiği resmi ilan ve reklam cezaları ile halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek ve muhalefetin sesinin duyulmasının önüne geçmek istediğine de dikkat çekti.

Çakırözer, "Basın İlan Kurumu yaklaşan seçim arifesinde yine iktidarı korumak için BirGün, Sözcü, Cumhuriyet, Evrensel, Yeniçağ, Yeniasya, Karar ve Korkusuz gibi gerçekleri yazan gazetelere ceza kesiyor! Niye? Halk bu iktidarın yaptığı yanlışlardan haberdar olamasın diye. Niye? Halk gerçekleri öğrenemesin diye, muhalefetin sesi duyulmasın diye" ifadelerini kullandı. 

'MECLİSTE KOMİSYON KURULSUN'

Çakırözer, AYM kararlarına rağmen BİK’in gazetelere uyguladığı haksız, hukuksuz cezalara ilişkin Mecliste araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulunurken şunları söyledi:

"1961 yılında resmi ilanların adil bir şekilde gazetelere dağıtılması amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, gazetelere yönelik haksız, hukuksuz cezaları nedeniyle artık ‘Basın İnfaz Kurumu’na dönüştü. Özellikle gerçekleri yazan, iktidar ve iktidar yöneticilerine yönelik eleştirel haberlere tahammülü olmayan BİK, iktidarı öven gazetelere de ilan dağıtan kurum haline dönüştü. Basın özgürlüğü ve haber alma hakkımız için artık bunun önüne geçilmesi lazım! Meclis’te derhal bir araştırma komisyonu kurulması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak önergemizi vereceğiz. Bu hukuksuzluk Meclis’te net bir şekilde araştırılmalı." 

HDP'Lİ EKSİK'TEN SORU ÖNERGESİ

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik ise Basın İlan Kurumu’nun Evrensel'in ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesini Meclis'e taşdı.Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Bir okurun birden fazla gazete satın almasının suç sayılma gerekçesi nedir? Bir okur komşusuna, arkadaşına, çalıştığı veya çalıştırdığı kuruma birden fazla gazete alamaz mı, suç ise gerekçesi nedir?" diye sordu.

'OKURLAR BİRDEN FAZLA GAZETE ALAMAZ MI?'

HDP Milletvekilinin şu soruları yöneltti: 

-Basın İlan Kurumu tarafından Evrensel gazetesinin cezalandırılmasının gerekçesi nedir? 

-Bir okurun birden fazla gazete satın almasının suç sayılma gerekçesi nedir? Bir okur komşusuna, arkadaşına, çalıştığı veya çalıştırdığı kuruma birden fazla gazete alamaz mı, suç ise gerekçesi nedir? Bu yönde ceza uygulanmış mıdır, uygulandıysa bunun dayanağı nedir?

-Evrensel Gazetesinin kurum abonelikleri suç sayılmıştır, kurumlarda gazete bulundurulması yasak mıdır, kurum aboneliğinin suç sayılmasının gerekçesi nedir?

-Basın İlan Kurumu, son 3 yıl içinde toplamda kaç ilanın yayınlanmasına aracılık etmiştir? Bunların gazetelere göre dağılımı nasıldır, dağıtılan miktar ne kadardır?

-Evrensel Gazetesi dışında hangi gazetelere cezai işlem yapılmıştır?

-Evrensel Gazetesine yönelik cezai işlemin toplumun haber alma hakkının engellenmesi değil midir, özgür basın önündeki engellerin aşılması hususunda bir çalışmanız var mıdır? 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar