CHP Genel Başkan Özgür Özel: Tarih susanları da yazacaktır, direnenleri de yazacaktır
Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından CHP olağanüstü toplandı. Genel Başkan Özel açıklamalarda bulundu.
Artı Gerçek - Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından yapılan CHP'nin olağanüstü toplantısının ardından Genel Başkan Özgür Özel açıklamada bulundu. Özel, Meclis'te bir adalet oturumu yapacaklarını belirterek "duruma nasıl el koyacağını konuşmaya davet ediyoruz" dedi.
Özel, "biz adalet oturumunu bu Meclis’te yapacağız ve Meclis’i terk etmeyeceğiz. Bir grubu temsil eden 20 milletvekili bu adalet oturumunu sürdürecektir. Bu anayasaya sahip çıkmak ve adalet için yemin ettik. Sadece Meclis’te değil, tüm halkı, milletvekillerini, parti gruplarını direnmeye çağırıyoruz. Tüm anayasacıları, geçmişte anayasa çalışmalarında bulunmuş herkesi açıklama yapmaya çağırıyoruz. Gün susma günü değildir. Tarih susanları da yazacaktır, direnenleri de yazacaktır" ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından açıklama yapan Özgür Özel, kararı "garabet" olarak nitelendirdi ve "Bu karar düpedüz darbe girişimidir" dedi.
Özel’in açıklamalarında öne çıkan ifadeler şu şekilde:
“Bugün Anayasa Mahkemesi önünde basın emekçileri vardı. Beklentileri sansür yasasının iptal edilmesiydi. Tolga Şardan’ı hapse atan Sansür Yasası iptal edilsin diye beklediler ama Anayasa Mahkemesi Sansür Yasası’nı oy çokluğuyla kabul etti. Basın meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu karar düpedüz darbe girişimdir.
Kriz AKP – MHP krizidir. Kriz, AKP içindeki kliklerin krizidir. Halkı da bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyorum.
Kim bu darbeye direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu darbeye karşı direnirse -ki direnmesi gerekmektedir- burada Anayasa Mahkemesi kararını bekleyerek demokratik bir tavır sergilemiştir. Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır.
Yargıtay bu kararında Anayasa Mahkemesi’ne meydan okumaktadır. Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu akıldan, matematikten uzak bir karardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 24 saat içinde atacağı adımlar ve beklentiler şu şekildedir:
Numan Kurtulmuş, grubu bulunan bütün partilerin genel başkanlarını kendisinin başkanlığında bir danışma kuruluna davet ediyor. TBMM’yi toplantıya çağırarak bir adalet oturumu toplayarak duruma nasıl el koyacağını konuşmaya davet ediyoruz. Bu toplantının yapılmaması durumunda acil randevu talep edeceğiz.
Cumhuriyet Halk Partisi bir adalet oturumu talebinde bulunacak ve gerekirse kapalı oturum talep edeceğiz.
Yok Cumhur İttifakı biz aramızda didişiriz ama sizinle bir araya gelmeyiz diyorlarsa biz Adalet oturumu talebimizi iletiriz. Reddedilirse biz adalet oturumunu bu Meclis’te yapacağız ve Meclis’i terk etmeyeceğiz. Bir grubu temsil eden 20 milletvekili bu adalet oturumunu sürdürecektir. Bu anayasaya sahip çıkmak ve adalet için yemin ettik. Sadece Meclis’te değil, tüm halkı, milletvekillerini, parti gruplarını direnmeye çağırıyoruz. Tüm anayasacıları, geçmişte anayasa çalışmalarında bulunmuş herkesi açıklama yapmaya çağırıyoruz. Gün susma günü değildir. Tarih susanları da yazacaktır, direnenleri de yazacaktır.
Türkiye Barolar Birliği’nin yarınki toplantısını destekliyoruz. Onların direnişine karşı onların mücadelelerine karşı birer nefer olarak nerede olmamız gerekiyorsa olacağız. Hukuksuzluğa direneceğiz, teslim olmayacağız.” (HABER MERKEZİ)