CHP'den 'Genç Yoksulluğu Dosyası': KYK 1250 TL burs veriyor ama sadece aylık yemek masrafı 1275 TL

CHP'nin 'Genç Yoksulluğu Dosyası'na göre, öğrencilerin yaşadığı yerleşim yerlerinde ev kiraları yüzde 151,4’lük arttı. Verilere göre; KYK burs ve kredi miktarları 1250 TL iken aylık yemek masrafı 1275 TL.

CHP'den 'Genç Yoksulluğu Dosyası': KYK 1250 TL burs veriyor ama sadece aylık yemek masrafı 1275 TL

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi’nin “Genç Yoksulluğu Dosyası” yayımlandı. Rapora göre; devlet üniversitelerinde yemek ücretleri yüzde 75 ile 80 arasında artış gösterdi. Devam eden yurt krizinin yanında üniversiteye yakın ev tutmanın bedeli yüzde 151,4 oranında arttı. Rapor kapsamında görüşülen gençler, en büyük problemlerinin enflasyon olduğunu belirtti.

BURS MİKTARI 1250 TL, AYLIK YEMEK MASRAFI 1275 TL

Türkiye’de gençlerin en önemli sorunlarından birisinin beslenmeye erişim olduğu belirtilen rapora göre, önemli devlet üniversitelerinde yemek ücretlerinde rekor bir artış gerçekleşti. Hacettepe Üniversitesi’ndeki yemek fiyatları yüzde 76 oranında artarken, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) yemekhane ücretleri yüzde 80’lik bir artış gösterdi.

Raporda, yemek ücretlerinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen burs veya kredi miktarlarından fazla olduğu vurgulandı. Verilere göre; KYK burs ve kredi miktarları 1250 TL iken üç öğün okul yemekhanesinden beslenen bir üniversite öğrencisinin aylık yemek masrafı 1275 TL.

EV KİRALARINDA YÜZDE 151,4’LÜK ARTIŞ YAŞANDI

Raporun değindiği noktalardan bir diğeri ise yurt açmazı ve öğrencilerin barınmaya ulaşımda yaşadığı problemler oldu. İstanbul’un önde gelen üniversitelerinden Boğaziçi üniversitesinde ankete katılan öğrencilerin yüzde 88’i yurtta konaklama hakkı elde edemedi. Bununla beraber; aynı üniversitenin yurt hakkı kazanamayan öğrencilerinden yüzde 52’si ev kiralayamayacak durumda olduğunu belirtti.
Ankara’da yoğunlukla ODTÜ’lü öğrencilerin yaşadığı 100.Yıl mahallesinde ev kiraları yüzde 151,4 oranında arttı. Raporda, KYK yurdunda kalan bir öğrencinin en ucuz KYK odasında kaldıktan sonra elinde kalan paranın 905 TL olduğu belirtildi.

GENÇLERİN YÜZDE 63’Ü BAŞKA BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYOR

Raporda; Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği’nin 2023 Gençlik Araştırması verilerine de yer verildi. Verilere göre; Türkiye’de kendisini mutlu hissettiğini belirten gençlerin oranı yüzde 17,3. Gençlerin yüzde 30’u ise kendini mutsuz hissediyor. Bununla beraber; Türkiye’de yaşayan gençlerin yüzde 63’ü başka bir ülkede yaşamak isterken, yüzde 71’i kamu pozisyonları için işe alım sürecinde nitelik ve liyakatin yeterinde dikkate alınmadığını düşünüyor.

EN BÜYÜK SORUNLAR: ENFLASYON, İŞSSİZLİK VE KİRA FİYATLARI

Gençlerin yüzde 35,8’inin geliri 3 bin TL’nin altında. Gençlerin maddi koşullarından memnun olma durumları da 2017 ile kıyaslandığında düşüş gösterdi. 2017’de 5 gençten birinin maddi durumunu kötü olarak tanımladığı bilinirken, bu oran 2023’te yüzde 36,7’ye çıktı. Rahat bir hayat sürebilmek için gençlerin en az toplam gelir beklentisi, yüzde 39,3 oranıyla 9 bin – 18 bin TL iken yüzde 45,2 oranıyla 18 bin TL ve üstü olarak kaydedildi.

Bununla beraber; rapor verilerine göre, gençlerin yaşadığı en büyük sorunlar enflasyon, işsizlik, kira yüksekliği ve sokaklardaki şiddet olarak sıralandı.

'SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR DOSYASI' YAYIMLANMIŞTI

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, Ağustos ayında da “Suça Sürüklenen Çocuklar Dosyası” hazırlamıştı. Bu raporda ise 2010’da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022’de ikiye katlanarak 206 bin 853’e yükseldiği belirtilmişti. Dosyada, son 12 yılda suça sürüklenen çocuk sayısının yüzde 148 oranda arttığı saptaması yer almıştı.

Raporda; Türkiye’deki yoksulluk oranı yüzde 15 iken çocuklardaki yoksulluk oranının OECD’ye göre yüzde 22,4 olarak belirtiliyor. Kosta Rika’dan sonra çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ikinci ülke Türkiye’de, 100 çocuktan 22'si yoksulluk içinde büyüyor. (Artı Gerçek)