CHP'li vekillerden ortak açıklama: Sağlıkta şiddetin karşısında durmaya devam edeceğiz
Artı Gerçek - CHP TBMM Sağlık Grubu milletvekilleri, Antep’te bir sağlık çalışanın bıçaklı saldırıya uğramasına tepki göstererek, “Derhal ve amasız, ‘sağlıkta şiddet’ sona erdirilmeli, bu konuda atılması gereken yasal ve siyasi adımlar ivedilikle hayata geçirilmelidir. Eş zamanlı olarak, sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getiren söylemler son bulmalıdır” açıklaması yaptı.
CHP TBMM Sağlık Grubu milletvekilleri Mustafa Adıgüzel, Gamze Akkuş İlgezdi, Tekin Bingöl, Burhanettin Bulut, Murat Çan, Murat Emir, Eylem Ertuğ Ertuğrul, Elvan Işık Gezmiş, Metin İlhan, Mühip Kanko, Ali Karaoba, Ali Fazıl Kasap, Asu Kaya, Suat Özçağdaş, Özgür Özel, Kayıhan Pala, Serkan Sarı, Gamze Taşçıer ve Aylin Yaman, sağlıkta şiddetle ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. ANKA’nın aktardığı açıklama şöyle:
“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarı ile birlikte adım adım çöken sağlık sisteminin en önemli sorunlarının başında gelen ‘sağlıkta şiddet’, ağırlaşarak devam etmektedir. Bugün Gaziantep’te bir sağlık çalışanımız bıçaklı saldırıya maruz kalmış; öncesinde Zonguldak Devrek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Avni Çelik bir hasta yakının saldırısına uğramış ve ölüm ile tehdit edilmiştir.
‘TÜM ÇABALARINA RAĞMEN SESLERİNİ İKTİDARA DUYURAMAMIŞLARDIR’
Sadece son birkaç ayda; Şanlıurfa’da, Nevşehir’de, Samsun’da, Ankara’da hekimlerimiz, diş hekimlerimiz, hemşirelerimiz, veteriner hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız hasta yakınları tarafından şiddete uğramış, tüm çabalarına rağmen seslerini iktidara duyuramamışlardır.
‘TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET, NE YAZIK Kİ YAYGINLAŞMIŞTIR’
Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla bozulan ve adım adım çöküşe götürülen sağlık sistemi nedeniyle bugün artık hekimlerimiz ve tüm sağlık emekçilerimiz sistematik bir biçimde şiddete maruz kalmaktadırlar. Her geçen gün emeği değersizleştirilen, ekonomik, sosyal ve özlük hakları yok edilen ve mesleği itibarsızlaştırılan hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarına yönelik bu şiddet, ne yazık ki yaygınlaşmıştır.
‘HEKİMLERİN YÜZDE 84’Ü MESLEK HAYATLARINDA EN AZ BİR DEFA FİZİKSEL VEYA SÖZEL ŞİDDETE UĞRADI’
Tıkanan sistem, sağlık çalışanlarını ve hastaları karşı karşıya getirmiş, vatandaşları hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı düşmanlaştırmış, üstelik şiddet cezasız bırakılmıştır. Uygulanan yanlış sağlık politikaları ve çözümü sadece tesis güvenliğinde arayan zihniyet, şiddet vakalarının tırmanmasına ve ortamın çalışılamaz hale gelmesine zemin hazırlamıştır.
Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre; hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğradıklarını bildirmişler ve bunların sadece yarısının, yetkili mercilere bildirimle sonuçlandığını vurgulamışlardır. Sadece, sağlıkta şiddetin göstergelerinden Beyaz Kod verilerine bakıldığında bile, Türkiye’de günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığı görülmektedir.
‘GEREKEN YASAL VE SİYASİ ADIMLAR İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR’
Unutulmamalıdır ki, şiddet öngörülebilir ve önlenebilir bir sorundur. Bu konuda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının talebi açıktır. Derhal ve amasız, ‘sağlıkta şiddet’ sona erdirilmeli, bu konuda atılması gereken yasal ve siyasi adımlar ivedilikle hayata geçirilmelidir. Eş zamanlı olarak, sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getiren söylemler son bulmalıdır.
Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Sağlık Grubu olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sağlık çalışanlarının yanında, şiddetin karşısında durmaya devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, yetkilileri derhal yasal ve sistemsel çözümler üretmeye çağırıyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”(HABER MERKEZİ)