Çocuk hakları Diyarbakır’da tartışılıyor
Türkiye’nin birçok bölgesinden 32 baro çocuk haklarını konuşmak, çocukların yaşadığı hak ihalleri karşısında ortak tutum belirlemek için Diyarbakır’da bir araya geldi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Barolar Çocuk Çalıştayı, Diyarbakır Barosunun ev sahipliğinde başladı. Türkiye genelinden 30’u aşkın Baronun katıldığı çalıştay yarına kadar devam edecek. Çalıştayda, çocuk istismarı, çocuk işçiliği, çocuk yaşta evlilikler, cezaevinde bulunan çocuklar başta olmak üzere çocuk hakları ihlalleri tartışılacak.
ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çocuk sözleşmelerine değindi. Türkiye’nin bu sözleşmelere taraf olurken bazı maddelere çekince koyduğunu ifade eden Özmen, "Bu maddeler çocuk haklarına ilişkin eğitim, kendi ana dilini konuşma-yayma, kendi kültüründe büyüme, gelişme ve ifade hürriyeti gibi haklarları içermektedir. Bunların içerdiği maddelere çekince koymuştur" dedi. Türkiye’de çocukların birçok alanda hak ihlali yaşadığını ifade eden Özmen, erken yaşta evlilikten, işçiliğe, cinsel istismardan cezaevlerine kadar çocukların bir çok alanda hak ihlalline maruz kaldığını söyledi. Baroların toplumun geleceği olan çocukların haklarına yönelik ihlallerin ve istismarına karşı sessiz kalamayacağını belirten Özmen, "Barolar iki gün sürecek bir çalıştay ile çocuk hakları alanında sorunların tespiti, sorunların çözümü noktasında yol gösterici politikaların geliştirilmesi, baroların çocuk hakları konusunda nasıl ortak hareket edebileceklerini konuşacaklar" dedi.
ÇALIŞTAYA YOĞUN KATILIM
Artı Gerçek’e konuşan Baro Başkanı Ahmet Özmen, çalıştaya Karadeniz, Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin faklı bölgelerinden 32 baronun katıldığını söyledi. Katılımcı avukatların tümünün çocuk hakları ile ilgili çalışma yapan aktivistler olduğunu ifade eden Özmen, "Türkiye genelinde, illere göre hangi bölgede ne tür sorun yaşanıyor. O ilde çocukların yaşadığı sorunların başında neler geliyor? Hangi alanda ihlaller yaşandığına ilişkin tespit çalışması yapılacak. Bu tespit çalışmasından sonra geliştirilecek çözüm önerileri olacak. Bu anlamda bir kamuoyu oluşturulması, çocuk haklarını korumakla mükellef olan hükümet ve tüm devlet üzerinde baskı oluşturmak… Son olarak ortak hareket edebilmek… Tüm baroları katılımı ile çocuk haklarının ihlallerine karşı bir mücadele yöntemini yaratma gayesindeyiz" diye konuştu.
"BİR YILDA 16 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ"
Bu çalıştayda illere göre çocukların ne tür sorunlar yaşadığının tartışılacağını belirten Özmen, şunları söyledi: "Çocuk haklarını evrensel ele almak gerekiyor. Devletin, çocuklar ile ilgili, beslenme, barınma, güvenlik, eğitim, şiddetten korunma ve tüm haklarını koruma yönünde yükümlülüğü var. Bölgemizde son bir yıl içerisinde patlayıcı madde artığıyla, zırhlı araçlarla veya benzer silahlarla 19 çocuk yaşamını yitirdi. En son Mart ayında Yüksekova’da evinin yanında oyuncak sandığı bir patlayıcı artığının patlaması sonucu 10 yaşındaki bir çocuğumuz yaşamını yitirdi. Bunların tamamı ihmal, bunların tamamı suç oluşturuyor. Çatışma artığının oradan toparlanması, temizlenmesi devlet görevlilerin sorumluluğunda. Buralar temizlenmiş olsaydı 10 yaşındaki çocuğumuz ölmeyecekti. Silopi’de evlerinde, en güvenli yer olan yataklarında uyurken panzerin duvardan içeri girmesi sonucu can verdi. Yaşam hakkına ilişkin böyle bir tablo var ne yazık ki.
"ÇOÇUKLAR UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK KULLANILIYOR"
Çocuk işçiliği meselesi çok ciddi bir boyutta… Ne yazık ki mevzuatta da yapılan bazı değişiklikler oldu. Meslek kazandırma kavramı çıraklık kavramı olarak oturtuldu. Çocuk işçiliği ne yazık ki ucuz iş gücü, emek sömürüsü boyutuna ulaşan bir durum. Özellikle Suriye’den gelen çocuklarımızın ayrı bir sömürü alanı var.
"HAKİMLER ÇOCUKLARI YETİŞKİNMİŞ GİBİ YARGILIYOR"
Cezaevlerinde çok ciddi bir sorun var. Çocuklar suçlu olarak yargılanıyor. Yasada bile suça sürüklenen çocuk tanımı var. Suçlu olarak ifade edilmiyor. Cezaevlerinde çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Pozantı gibi cezaevlerinde yaşananlar ortada. Tacizden tutun, kötü muameleye kadar çocuklar birçok ihlalle karşı karşıya kalıyor. Biz Diyarbakır barosu olarak, cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesinden ziyade, çocuk cezaevlerinin kapatılması taraftarıyız. Çocukların yargılanmasında ciddi problem var. Soruşturma savcıları, karşısındakinin suça sürüklenmiş bir çocuğun olduğunu unutuyor, karşısında bir yetişkin varmış gibi davranılıyor. Tüm suçlar için bu geçerli. Çocuk mahkemelerine bakan hakimlerin özenle seçilmesi lazım."
Çalıştaya 32 Baronun Çocuk Komisyonu üyeleri katlıyor. Basına kapalı olarak devam eden çalıştayda Türkiye genelinde çocuk hakları ile ilgili yaşanan sorunlar tartışılıyor. Yarına kadar devam edecek olan çalıştay sonrası sonuç bildirgesi yayınlanacak.