Çocuklarını nüfusa kaydettiremeyen baba: Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok
Kıbrıs vatandaşı Fatma İlyas, üçüncü çocuğunun doğumu esnasında yaşamını yitirdi. Fatma İlyas ile resmi nikahı olmadığı için 3 çocuğuna kimlik çıkaramayan Ali Annaç, İHD’ye başvurdu.
Antep’in merkez Şahinbey ilçesine bağlı kırsal Bayramlı Mahallesi’nde yaşayan Ali Annaç’ın (48), biri 3 buçuk yaşında, biri 22 aylık ve diğeri 69 günlük çocuklarına kimlik verilmiyor. 2002 yılında Kuzey Kıbrıs'a çalışmak için giden Annaç, 2008 yılında Kıbrıs vatandaşı Fatma İlyas ile imam nikahıyla evlendi.
KIBRIS'TAN 'BEKARLIK BELGESİ' İSTENDİ
17 Aralık 2017 tarihinde Antep’e yerleşen ve bu süre zarfında resmi nikah kıymayan çiftin, 2 Ocak 2019 tarihinde ilk çocukları dünyaya geldi. Çocuğunun doğum belgesiyle Şahinbey İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde giden Annaç, ancak resmi nikah olmadığı gerekçesiyle çocuğuna kimlik çıkaramadı. Bunun üzerine resmi nikah için işlemleri başlatan çiftten Fatma İlyas’tan "bekarlık belgesi" istendi.
Söz konusu belge için Kıbrıs’a gitmesi ve 6 ay ikamet ettikten sonra Kıbrıs Aile Mahkemesi’nden "bekarlık belgesi" alabileceğini öğrenen Fatma İlyas, bu kez de bebeğinin kimliği olmadığı için Kıbrıs’a gidemedi. Daha sonrasında pandemi nedeniyle Kıbrıs’a gidemeyen İlyas, 20 Ekim 2020 tarihinde ikinci çocuğunu dünyaya getirdi ve aynı sorunlardan kaynaklı bu çocuğuna da kimlik çıkaramadı. Ardından üçüncü çocuğuna hamile kalan İlyas, 17 Haziran 2022’de doğum esnasında yaşamını yitirdi.
İHD’YE BAŞVURDU
Yaşamını yitiren Fatma İlyas, Kıbrıs’ta toprağa verilirken, kimlikleri olmayan 3 çocuğuyla kalan Ali Annaç, başvurduğu kurumlardan da bir sonuç alamadı. Son olarak başvurduğu Şahinbey İlçe Nüfus Müdürlüğü’ndeki görevlilerin kendisine mahkeme yolunu gösterdiğini belirten Annaç, mahkeme sürecinin uzun süreceği ve çocuklarının bu süre zarfında daha fazla mağdur olacağını düşündüğünden İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi’ne başvuru yaptı. İHD’den hukuki destek talebinde bulunan Annaç, yaşadıklarını anlattı.
Çocuklarına kimlik çıkartmak için uzun süredir mücadele ettiğini belirten Annaç, "Ama bir türlü halledemedik. Her gittiğimizde bize sıkıntı çıkarıyorlar. Mahkeme eşimin 6 ay Kıbrıs’ta ikamet etmesi gerektiğini söyledi. Ancak eşim kimliği olmayan çocuklarımızı kendisiyle götüremediğinden bu şartı yerine getiremedik. Bu süre zarfında eşim doğum esnasında yaşamını yitirdi. İşsiz kaldım. Çocukları Kıbrıs’ta bulunan eşimin ailesine göndermek istedim, ancak kimlikleri olmadığı için gönderemedim. Nüfus müdürlüğüne çocukların doğum belgesi ve eşimin ölüm belgesini götürüyorum, yine de bir işlem yapmıyorlar. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. Güle oynaya Türkiye’ye geldik ama keşke gelmeseydik" diye konuştu.
Annaç, kimlik çıkaramadığı çocuklarını hastaneye dahi götüremediğini söyledi. (MA)