'Çok kötü oldum, öyle teslim edilmemeliydi'

'Çok kötü oldum, öyle teslim edilmemeliydi'
Oğlunun kemikleri bir torba içerisinde kendisine verilen Ali Rıza Arslan +Gerçek'e konuştu. Yaşadığı üzüntüyü anlatan Arslan, defin işleminden sonra taziyeleri kabul ettiklerini söyledi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Hakan Arslan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlerdendi.  Arslan’ın ailesi uzun yıllar çocuklarının cenazesini almak için mücadele etti. Ailenin 7 yıllık mücadelesi sonucu Hakan Arslan’ın kemikleri dün bir torbanın içinde baba Ali Rıza Arslan’a teslim edildi. Erzurum’dan gelerek Diyarbakır Adliyesi’nden oğlunun kemiklerini bir torba içinde teslim alan baba Arslan,  oğlunun kemiklerini kara yolu ile Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Çavuş köyüne götürdü. Aile yapılan dini vecibelerin ardından çocuklarının kemiklerini 7 yıl sonra toprağa verdi.
 
BABA ARSLAN: KENDİMİ ÇOK KÖTÜ HİSETTİM, ÖYLE TESLİM EDİLMEMELİYDİ

+Gerçek’in ulaştığı baba Ali Rıza Arslan, oğlunun kemiklerini teslim aldıktan sonra sorunsuz bir şekilde köyüne vardığını ve toprağa verdiğini söyledi. Oğlunun bir mezarının olması için uzun yıllardır mücadele ettiklerini ifade eden baba Arslan, oğlunun kemiklerinin bir torba içinde teslim edildiği ana ilişkin de "Kendimi çok kötü hissettim. Çok kötü oldum. Öyle teslim edilmemeliydi" sözleri ile cenazeye saygı gösterilmemesini eleştirdi.   

Oğlunun mezar yeri olmadığı için 7 yıldır yasını yaşayamadıklarını belirten Baba Arslan, yaslarını ancak defin işlemi bittikten sonra yaşayabildiklerini söyledi:

"Oğlumu kaybettikten sonra yasımızı yaşayamadık. Defin işlemi bittikten sonra taziyemizi kurduk. Evimizin önünde oturuyoruz. Gelen taziyeleri kabul ediyoruz" 

DİYARBAKIR BAROSU HSK’YA BAŞVURDU

Hakan Arslan’ın kemiklerinin o şekilde bir torba içinde aileye teslim edilmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu, kemikleri bir torba içinde babası Ali Rıza Aslan’a teslim eden savcı hakkında Hakim ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayette bulundu. Diyarbakır Barosu, bir insanın kemiklerinin o şekilde babasına veren yetkililer hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "kişi hatırasına saygısızlık etme" suçlarından soruşturma başlatılmasını istedi. 

"BU UYGULAMA KÜRTLERİN KOLEKTİF HAFIZASINDA YER EDİNİYOR"

Bir tepki de İnsan Hakları Derneği’nden  (İHD) geldi. +Gerçek’e konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, bu olayın ilk olmadığını, daha öncede benzer uygulamaların gerçekleştiğine dikkat çekti. Yakın zamanda Agit İpek’in cenazesinin ailesine kargoyla gönderildiğini hatırlatan Zeytun, "Ha keza bir kısım cenazeler kaldırıma gömülmüştü. Bu son olayda da kişinin cenazesi bir torba içerisinde teslim edildi. Tabi bütün bu hukuka aykırı uygulamalar aslında Kürt toplumu ve onun kolektif hafızasında yer edinmeye başlıyor" dedi. 

"YAKINLARI ÜZERİNDE IZDIRAP YARATAN SİYASAL BİR İŞKENCEDİR"

Bu uygulamaların uluslararası hukuka ve insancıl hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Zeytun, "Özellikle AİHM ve insancıl hukuk gereği insanların ölüyle vedalaşma, gömme ve yas hakkını özel hayata ve aile hayatına saygı bağlamında değerlendiriyor. Bu açıdan insanların hem kişinin hatırasına saygı, hem de geride kalanların bu yas sürecini kişi onuruna uygun bir şekilde yaşamları gerekiyor. Bu bağlamda bütünüyle bu hakları ihlal eden onlar üzerinde, yakınları üzerinde manevi ızdırap, işkence yaratan bir siyasal şiddet olarak görüyoruz" diye konuştu. 

"TESLİM EDİLEN BASİT BİR OBJE DEĞİL, BİR İNSAN BEDENİDİR"

Bu konuda hem yargıçların, hem de kamu görevlilerinin bu işlemlerinde sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Zeytun, "Kişilerin insan onuruna uygun şekilde gömülmesi, ailesinin geleneklerine, örf ve adetlerine uygun bir şekilde defnetmeleri hem etik açıdan bir hükümlülük, hem de uluslararası hukuk,   insancıl hukukun bir gereğidir. Bu düzenlemelerden, yazılı kanunlardan azade bir şekilde ifade ediyorum, bu tartışmasız bir haktır. Sonuçta teslim edilen şeyin basit bir nesne, bir obje olmadığını, teslim edilen şeyin bir kişinin bedeni olduğunu kamu görevlilerinin, yargıçların bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla diğer bütün ölülere gösterildiği şekilde insan onuruna yakışır bir şekilde yakınlarına teslim edilmesi gerekiyor. İnsan Hakları Derneği olarak kişiler ve yargıçlar hakkında da hukuki süreci başlatarak şikayette bulunduk" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar