CSUN işçileri İŞKUR önünde: Elektrik, su, kira ödenemiyor
İşçiler ücretlerini alıncaya kadar fabrikada gece gündüz nöbet tutmaya devam edeceklerini bildirdi.
İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi'nde kurulu CSUN fabrikasında çalışan yüzlerce işçi alacakları için başlattıkları direnişlerini İŞKUR önüne taşıdı. Tuzla'da bulunan fabrikadan yola çıkarak İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne gelen işçiler polis barikatıyla karşılaştı. Burada basın açıklaması gerçekleştiren Birleşik Metal-İş Sendikası, 'gerekirse bakanlık ve sarayın önünde eylem yaparız' diyerek yetkililere seslendi.
"Açlıktan ölmeyiz bu yoldan dönmeyiz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atan işçilere aileleri de destek verdi. Üç aydır maaş alamadıkları için mağdur olduklarını belirten işçiler, haklarının verilmesini ve fabrikanın yeniden üretime geçmesini talep etti.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu burada yaptığı konuşmada, "Enerji üretiminde dünyanın en önemli firmalarından biri olan bu şirket, Tuzla Serbest Bölge'de devletin bütün imkanlarından yararlanarak 2013 yılından 2017 yılına kadar devasa bir şekilde büyümüş ve bugün 500'e yakın işçinin çalıştığı bir şirket haline dönüşmüş durumda. Elbette serbest bölge avantajlarını çokça kullandılar, devletin teşviklerini kullandılar. Türkiye'de, işçileri asgari ücretle çalışan, sosyal hak talep etmesi istenmeyen bir serbest bölge anlayışı yaratıldı ve buralarda sendikal örgütlenmeler sürekli olarak engellenmeye çalışıldı. İşçinin hakkını vermeyen patronlara karşı yapılacak grevler, patron sever hükümet tarafından sürekli yasaklanmaya, engellenmeye çalışıldı. Bu kadar teşvik ve hükümet desteğine rağmen işçinin yaşamış olduğu mağduriyeti kabul etmemiz mümkün değil." dedi.
"ELEKTRİK, SU, KİRA ÖDENEMİYOR"
Serdaroğlu, "Herkesi CSUN işçileriyle empati yapmaya davet ediyoruz. Üç ay maaş alamadığınız takdirde Türkiye'de yaşamanın zorluklarını herkesin hissetmeye çalışmasını istiyoruz. Elektrik, su parası ödenemiyor, kira ödenemiyor, kredi kartları ödenemiyor, ev kredileri varsa ödenemiyor. Ödenemeyen her kuruş için bu arkadaşlarımız faiz ödüyor, ceza ödüyor ama buna rağmen bu devletin yetkilileri bu insanlara 'niye bu sorunları yaşıyorsunuz, ben sizin sorunlarınızı çözeceğim' deme zahmetini göstermiyor" diye belirtti.
Serdaroğlu konuşmasını "Türkiye'de sendikalı olmak zor, fabrikada alınterinin karşılığını almak zor ama bizler bu zorlukları yaşaya yaşaya direnmesini de öğrendik. CSUN işçileri fabrikayı terk etmeyecek, mücadeleyi sonuna kadar sürdürecek, bir kuruşunu da o patronlara vermeyecek ve haklarını alacak" diyerek sonlandırıldı.
Ardından, İŞKUR yetkilileriyle görüşen sendika heyeti, "Devlet teşvikiyle gelen işverenin bugün arkadaşlarımıza iş vermediğini, tazminatların ödenmesinde sıkıntı yaşandığını, bir belirsizlik olduğunu dolayısıyla bu konuyla ilgilenmeleri gerektiğini söyledik. İŞKUR vasıtasıyla Ücret Garanti Fonu'ndan ücretlerin alınmasıyla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini belirttik ve bu yönde dilekçemizi teslim ettik." şeklinde açıklama yaptı.
Krizi öne sürerek üretimi durduran CSUN’un, 2013 yılında toplamda 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı fabrikanın açılışını eski Enerji Bakanı Taner Yıldız yapmıştı. Yatırım anlaşması ise Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği`nin 2011 yılında İstanbul’da düzenlediği 1. Türk Çin İş Forumu’nda imzalanmış ve bu yatırım Türkiye’deki en büyük Çin özel sektör yatırımı olmuştu. (HABER MERKEZİ)