Cumartesi Anneleri buluşmasında polis saldırısına maruz kalan Murat Çelik’e tazminat ödenecek
Cumartesi Anneleri'nin 945'inci hafta buluşmasında darp edilerek gözaltına alınan avukat Murat Çelik’in açtığı davada 5 bin lira tazminat verilmesine hükmedildi. Avukat Several Ballıkaya,"Tazminat değil, verilen ihlal kararı önemli" dedi.
Hicran CENGİZ
İSTANBUL - Cumartesi Anneleri/İnsanları, beraberindeki hak savunucularıyla 27 Mayıs 1995'ten beri her cumartesi, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin öğrenmek ve faillerin yargılanması talebiyle İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Meydanı’nda eylem yapıyor.
700'üncü haftada başlayan yasaklarla beraber eylemde darp edilerek gözaltına alınan insan hakları savunucuları ise yargı yoluna başvuruyor. 945'nci hafta buluşmasında darp edilerek gözaltına alınan Avukat Murat Çelik de, kendisine şiddet uygulayan polisler hakkında tazminat davası açtı. Mahkeme, Çelik'e 5 bin TL tazminat verilmesine hükmetti.
TAZMİNAT, VERİLEN ZARARI KARŞILAYACAK MİKTARDA DEĞİL
Çelik’e ilişkin verilen kararı değerlendiren avukat Several Ballıkaya "Bu davalarda 3-4 dosyayla ilgili karar çıktı. Bu kararların tamamında 750 lira, 1000 lira, 500 lira gibi çok cüzi miktarlarda tazminatlara hükmedildi. Murat Çelik'le ilgili dosyada farklı olarak 5 bin gibi bir tazminat kararı verdi. Davanın niteliğinden ya da kişisel niteliklerden yani avukat olmasından kaynaklanan farklılık olmuş olabilir" dedi.
Ballıkaya, "Gözaltı sürecinde görmüş olduğu muameleye ilişkin, tarafımızdan dosyaya eklenen görüntüler ve hazırlanan rapor sonucunda mahkeme böyle bir tazminat kararı verdi. Elbette bu tazminat, bu manevi tazminat verilen zararı karşılayacak miktarda değil” diye konuştu.
'TAZMİNAT DEĞİL, İHLALİN TESPİT EDİLMİŞ OLMASI ÖNEMLİ'
Tazminat davasının hak gaspına uğrayan kişinin maddi- manevi zararını giderme amacının yanında güvenlik görevlilerini de caydırıcı bir mahiyette de olması gerektiğini vurgulayan Ballıkaya, "Tazminatın rakamı bizim açımızdan önemli bir rakam değil. Önemli olan buradaki ihlalin tespit edilmiş olması. Öncelikle Cumhuriyet Savcılığı'nın suçun tespitine ilişkin verdiği kavuşturma yer olmadığı ilişkin karar önemli" dedi.
‘POLİS YARATTIĞI MAĞDURİYETİ GİZLEMEK İÇİN ŞİKAYETÇİ OLUYOR’
Dosyada Çelik’in bir polisin darp edildiğine ilişkin bir şikayetinin de olduğunu hatırlatan Ballıkaya “Cumhuriyet Savcılığı böyle bir darbın olmadığına ilişkin bir karar da verdi. Polisin bu tür dosyalarda yaptığı karşı tarafın mağduriyetini gizlemek için kendisinin mağduriyetini ortaya attığını görüyoruz" diye konuştu.
'TAZMİNAT, AİHM YOLUNU TIKIYOR'
Hak ihlallerine yönelik özellikle uzun yargılamalarda tazminat ödenmesinin AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) giden yollara etkisine dikkat çeken Ballıkaya, şunları söyledi:
“AİHM, Türkiye'ye bir iç hukuk yolu açma konusunda zorlayıcı oldu ve o zaman bir tazminat komisyonu oluşturulmuştu. Uzun yargılama ilgili tüm dosyaları bu komisyona gönderdi. Buraya gelen dosyalarda çok sembolik tazminatlara hükmetti komisyon. Yani tazminatın az olması nedeniyle başka bir başvuru süreci gerçekleştiremiyorsunuz. Bu şekilde burada bitirdiler o dosyaları.
Hem AYM'yi bu iş yükü altından kurturmak hem de yeniden sembolik rakamlarla bu sürecin kapatılması yoluna gidilmesi gibi bir süreç açılıyor. Bu bizim davamıza benzer bir davalarla ilgili olmaktan çok daha çok uzun yargılamanın yarattığı ihlalin giderilmesiyle ilgili bir süreç olacak. Şimdi aslında Türkiye'de her konuda olduğu gibi yasal düzenlemelerde bir ileri adımdan sonra yeniden tekrar bir geri adımla o hakların geri alınması süreci yaşanıyor."
Cumartesi Anneleri’ne 'Barış, Dostluk ve Demokrasi' ödülü
Cumartesi Anneleri AYM kararına rağmen yargılanıyor: Duruşma 7 Haziran'a ertelendi