Cumartesi Anneleri, Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu: Adaleti sağlama yükümlülüğü sürüyor
Cumartesi Anneleri/İnsanları, 1017’nci haftasında da Galatasaray Meydanı’ndaydı. 12 Eylül sonrası gözaltında alınan ve 44 yıldır haber alınamayan Hüseyin Morsümbül’ün akıbeti soruldu.
İSTANBUL - Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 1017’ncisi gerçekleştirdi.
Galatasaray Meydanı’nda yapılan bu haftaki eylemde 18 Eylül 1980’de Bingöl’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini soruldu.
‘44 YILDIR KARANLIKTA BIRAKILDI’
Kayıp yakınlarından Hasan Ocak'ın kardeşi Maşide Ocak, burada yaptığı açıklamada, “Sevdiklerimizin kaybedilmelerine dair sevdiklerimizle ilgili yaşananları tekrar tekrar gündeme getirerek, inkara dayalı resmî anlatıları ve cezasızlığa dayalı adalet sistemini deşifre ediyoruz” dedi. Hüseyin Morsümbül’ün 1980 yılında gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin 44 yıldır karanlıkta bırakıldığını ifade eden Ocak,
“12 Eylül sonrasında 18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl’deki evi basılarak oğulları Hüseyin Morsümbül gözaltına alındı. Ertesi gün, Hüseyin eve dönmeyince anne Fatma Morsümbül Alay Komutanlığı’na gitti. Hüseyin’in, yüksek güvenlik önlemleri ile korunan alaydan kaçtığı söylendi. Hüseyin’den bir daha haber alınamadı. Fatma ve Hanefi Morsümbül, askeri savcılığa giderek sorumlular hakkında şikayette bulundular, fakat Hüseyin’in kaybedilmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmadı” ifadelerine yer verdi.
‘MORSÜMBÜL DOSYASINDA ADALETİ SAĞLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ DEVAM EDİYOR’
Anne Fatma Morsümbül’ün 1995 yılında Cumartesi Anneleri’ni televizyonda görerek Galatasaray Meydanı’na geldiğini ve ölünceye kadar da Cumartesi Anneleri’nin bir parçası olduğunu belirten Ocak, ailenin bu süreçte de İnsan Hakları Derneği avukatları aracılığıyla yeniden girişimlerde bulunduğunu söyledi. Ancak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nın üzerinden uzun süre geçtiği için yeterli delil elde edilemeyeceği gerekçesiyle ‘ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar’ verdiğini, yapılan itirazların da reddedildiğini sözlerine ekleyen Ocak, “1017. haftamızda bir kez daha Hüseyin Morsümbül için adalet talep ediyoruz. Hüseyin’in akıbeti karanlıkta bırakıldığı sürece bu dosyada zamanaşımı uygulanamaz. Yargı makamlarının, Morsümbül dosyasında maddi gerçeği açığa çıkarma ve adaleti sağlama yükümlülüğü devam etmektedir. Kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Morsümbül için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.