Cumartesi Anneleri’nden QR kodlu protesto: Tüm hikayeler yer alana kadar çalışma sürecek

Cumartesi Anneleri’nden QR kodlu protesto: Tüm hikayeler yer alana kadar çalışma sürecek
AYM kararına rağmen haftalardır Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, QR kodlu protesto geliştirdi. İHD İstanbul Şube Başkanı, 31 kaybın hikayesinin bulunduğu çalışmanın tüm hikayeler yer alana kadar süreceğini ifade etti.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Cumartesi Anneleri/İnsanları, 1995 yılından bu yana gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri eylemin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı kararınca engellenmesine karşın, QR kodlu protesto yapmaya başladı.

‘Ne Oldu?’ etiketinin yer aldığı kodlar gözaltında kaybedilen 31 kişinin hikayesini içeriyor. Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın babası Baba Ocak’ın ilk oturma eylemi yapmasının ardından sembolik hale gelen Galatasaray Meydanı’nın yakınlardan başlayarak kentteki sokakların duvarlarına yapıştırıldı. QR kodlara, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın tüm sosyal medya hesaplarından da erişilebiliyor.

whatsapp-image-2023-08-31-at-13-47-04.jpeg

YOLERİ: ENGELLEME VE BASKILAR SBEBİYLE KAYIP HİKAYELERİMİZİ DUYURAMADIK

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri eylemlerin sürekli engellenmesinin ardından seslerini duyurabilmenin bir yolu olarak bu çalışmayı yapmaya başladıklarını ifade ederek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Son zamanlarda abluka nedenliye sesimizi basına ve kamuoyuna duyuramıyoruz. Oysa bizim buluşma amacımız kayıp hikayelerinin hafızalarda canlandırmak ve adalet arayışına buradan katkı sunmak. Fakat şu an sadece yasakla ilgili cümleler kurabiliyoruz. Bu yüzden de mücadelemizin ana noktasını tekrar hatırlatmak istedik. Bu QR kodlu çalışmamızın temel amacının, hukuka aykırı yasak ve baskı uygulamalarına bir tepki olmakla beraber kayıplarımıza ulaşmamızdaki mücadelemizin bir aracı olduğunu söyleyebiliriz.”

‘TÜM KAYIP HİKAYELERİ YER ALANA KADAR ÇALIŞMA SÜRECEK’

Gülseren Yoleri şu an için sadece 31 kişinin kaybedilme öyküsünün yer aldığı çalışmaya dair “Çalışmanın henüz başındayız şu an sınırlı sayıda hikaye var fakat elbette kapsamını genişleteceğiz. Tüm kayıp hikayeleri yer alana kadar bu çalışma sürecek” dedi.

Öne Çıkanlar