Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Milli yükümlülük çalışmamız yok
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tekalif-i Milliye Emirleri'nden bahsetmesinin ardından 'Milli yükümlülük çalışmamız yok, ek gelir toplamayacağız' açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki yeni tip koronavirüs salgınının (Covid-19) ilk günlerinde yaptığı konuşmada, 1921'de 'Başkomutan' sıfatıyla ordunun başına geçen Mustafa Kemal'in yetkilerine dayanarak 7-8 Ağustos'ta Tekâlif-i Milliye (Milli Yükümlülükler) emirlerini yayımlamasına atıfta bulunarak 10 başlık ve 55 maddeden oluşan bu emirleri tek tek saymıştı.
'MİLLİ YÜKÜMLÜLÜK ÇALIŞMASI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL'
Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından başlayan tartışmada iktidarın 'Milli yükümlülük çalışması' yaptığına ilişkin tepkiler gelmişti.
Tepkilerin artması üzerine bu iddia Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soruldu.
Tekalif-i Milliye Emirleri ve Milli yükümlülük çalışması iddialarına yanıt veren Oktay'ın, "Böyle bir vergi veya ek çalışmamız kesinlikle söz konusu değil' dediğini aktaran Sarıkaya, "Nasıl ki 1. Dünya Savaşı dönemindeki Kurtuluş Savaşı'ndan millet olarak el ele verilip çıkıldıysa, burada da yine herkesin omuz omuza dayanışma ile çıkacağına bir vurgu yaptı' dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY, İDDİALARA YANIT VERDİ
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, konuyla ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurtuluş Savaşı döneminde 1921’de çıkarılan Tekalif-i Milliye Emirleri; yani Milli Yükümlülüklere ilişkin 10 emirden söz edince farklı yorumlayanlar oldu... Sanki 5 Ağustos 1921’de olduğu gibi vatandaştan ek vergi, gelir toplanacakmış, mallarının bir kısmına el konulacakmış gibi hava estirildi... Şunu baştan belirteyim ki böyle bir çalışma hükümette kesinlikle yok... Hatta düşüncesi dahi söz konusu değil. Bu iddiama dayanak da devletin en üst makamı, sözüne her daim güven duyduğum Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay...
'YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMANIN YENİ BİR VERGİ SİSTEMİYLE İLGİSİ YOK'
'Böyle bir vergi veya ek çalışmamız kesinlikle söz konusu değil' diye söze girdi. Koronavirüs salgınına karşı alınacak tedbirler kapsamında alınan kararların yasal şekle dönüştürülmesine yönelik bir çalışmaları olduğunu belirtti. Bu çalışmaların da bir haftadır devam ettiğini vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Yaptığımız çalışmanın yeni bir vergi sistemiyle ilgisi yok, böyle bir çalışmamız hiç olmadı. Bakanlar Kurulu’na sunulan çalışmamız ise bugüne kadar koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerde ortaya çıkan yasal boşlukların doldurulmasına yönelik. Örneğin, derneklerin genel kurulları iptal edilmiş, ileri tarihe ötelenmiş. Bunun bir yasal şarta bağlanması gerekiyor. Sözleşmeler konusu var, bazı işlemlerin uzaktan yapılabilmesine imkan tanıyan düzenlemeler var. Ödemelerin elektronik ortamda yapılması gibi, yine gecikme faizlerinin durumu var, beyanname verme gibi birçok konu var. Bunların hepsinin yasal boşluğu varsa onların doldurulması ve düzenlemesine ilişkin bir çalışma. Bunun ötesinde bir durum değil...'
'SADECE GEÇMİŞE YAPILMIŞ BİR ATIF'
Kastedilen, nasıl ki 1. Dünya Savaşı dönemindeki Kurtuluş Savaşı'ndan millet olarak el ele verilip çıkıldıysa, burada da yine herkesin omuz omuza dayanışma ile çıkacağına bir vurgu... Bugün de dünyanın her yanını saran bir bela ile uğraşıldığı, o günlerde var olan milli birliğin bugün de sağlanmasına yönelik geçmişe yapılmış bir atıf. Bugün de benzer süreçten geçildiği, herkesin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğine yapılan bir gönderme. Oktay’ın da altını çizdiği gibi yapılan çalışma sadece koronavirüs salgınına karşı mücadelede alınan tedbirlerin daha kolay uygulanabilmesi ve mevzuattaki normal işleyişin, salgın döneminde de uyumlu bir şekilde devam edebilmesine yönelik. Zaten, kısa süre sonra TBMM'ye geldiğinde de görülecek."
ERDOĞAN, TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİNİ CANLI YAYINDA TEK TEK SAYMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan Geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, Türk milletinin İstiklal Harbi döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası ile yayınlanan Tekalif-i Milliye emirleri ile varını yoğunu bağımsızlığı için ortaya koymuş bir millet olduğunu belirterek, 10 başlık ve 55 maddeden oluşan bu emirleri tek tek saymıştı:
"1. Her il ve ilçede Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulacaktır.
2. Her ev birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp komisyonuna teslim edecektir.
3. Halkın ve tüccarın elinde bulunan dokuma ürünlerinin yüzde 40'ına bedeli sonradan ödenecek şekilde el konacaktır.
4. Gıda maddelerinin yüzde 40'ına bedeli sonradan ödenmek üzere el konacaktır.
5. Memleketteki tüm demirciler, dökümcüler, marangozlar, sanayi imalathaneleri, ordunun ihtiyaçları için çalışacaktır.
6. Halka ait taşıtlar her ay ordu için 100 kilometre taşıma yapacaktır.
7. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır.
8. Halkın elinde bulunan bütün cephane ve silahlar 3 gün içinde orduya teslim edilecektir.
9. Yakıt ve makine yedek parçalarının yüzde 40'ına el konulacaktır.
10. Bütün yük ve binek hayvanlarının yüzde 20'sine el konacaktır."
(HABER MERKEZİ)