Cumhurbaşkanlığı raporlarında itiraf: Kaliteli veri üretilemiyor, politika geliştirilemiyor
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın raporlarında, araştırma ve bilimsel takibin zayıflığı kabul edilerek, nitelikli veri üretimi ve politika geliştirilemediği tespiti yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın (CSBB) dört yıldır yayımlanan faaliyet raporlarında kurumun zayıflıklarına dikkat çekilerek bunları gidermek için çeşitli önerilere yer verildi. Kurumun 2018 raporunda izleme ve değerlendirme süreçlerinin etkinliğini artıracak bir sistemin kurulması gerektiği belirtilirken, araştırmalara ve bilimsel yayın takibine daha fazla zaman ayrılması gerektiği de vurgulandı.
Cumhuriyet’in haberine göre raporun "zayıflıklar" bölümünde veri toplama ve işleme altyapısının iyileştirilmesi gerektiği kaydedildi. Raporun "tedbir ve öneriler" bölümünde de "Uzman personelin, araştırma ve proje yapma konusunda daha fazla teşvik edilmesi, personelin uzmanlık alanlarına giren konularda ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla seminer, panel gibi organizasyonlara katılım sağlanması" ifadelerine yer verildi. Buna karşın kurumun 2019 raporunun zayıflıklar bölümünde de "Veri toplama ve işleme altyapısının iyileştirilmesi ihtiyacı" tespitine yer verildi. Kurumun son raporunda ise muhalefetin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine en çok eleştiri yönelttiği konulardan biri olan "strateji ve öngörülebilirlik" açısından zayıflığa da işaret edildi.
‘KALİTELİ VERİ ÜRETİLEMİYOR’
Raporda ayrıca, bazı alanlarda yeterli kalite ve detayda veri üretilememesi nedeniyle politika geliştirme ve tahmin yapma sürecinde yaşanan zorlukların giderilmesi ihtiyacı olduğu da tespit edildi.