Cumhurbaşkanlığından Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkında açıklama: Kapıyı kapatmıyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'Temelde bu konuyu Türkiye'nin milli güvenlik meselesi olarak gündeme getiriyoruz' dedi.
Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliğine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara'nın iki ülkenin NATO üyeliğine 'kapıyı kapatmadığını' söyledi. Finlandiya ve İsveç ile müzakere yapılması gerektiğini belirten Kalın, özellikle Stockholm'de kaydedildiğini söylediği 'terör eylemlerinin' önlenmesi gerektiğini aktardı.
'MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ OLARAK GÜNDEME GETİRİYORUZ'
İskandinav ülkelerinin terör örgütleri için 'misafirhane haline geldiğini' söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına değinen Kalın, Reuters haber ajansına konuştu. Kalın, "Kapıyı kapatmıyoruz. Ancak temelde bu konuyu Türkiye'nin milli güvenlik meselesi olarak gündeme getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
'SOMUT ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şöyle devam etti:
"Yapılması gereken açık: PKK çıkışlarının, faaliyetlerinin, örgütlerinin ve bireylerin bu ülkelerde var olmasına izin vermeyi bırakmaları gerekiyor. NATO üyeliği bir süreçtir. Bu süreç içinde bu konunun net bir şekilde ortaya konması, aydınlığa kavuşturulması ve somut adım atılmasını bekliyoruz. Bu adımlar atıldıkça da süreci hep birlikte değerlendirmeye devam edeceğiz. Ancak bu, tüm müttefiklerin yanı sıra İsveç makamlarının dikkatine sunmak istediğimiz ilk nokta. Elbette İsveçli meslektaşlarımızla müzakere yapmak istiyoruz."
NE OLMUŞTU?
Batı dünyasının uzun süredir NATO'ya üye olmalarını istediği ama Rusya'yla ilişkilerde tarafsız kalmayı tercih eden Finlandiya ve İsveç, Ukrayna'daki savaşın gölgesinde geçtiğimiz hafta üyelik sinyali vermişti.
Erdoğan ise cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz" diyerek sözlerine şöyle devam etmişti: "İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil."
Bu sözlerin ardından ABD'den "Türkiye'nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz" açıklaması gelmişti. Finlandiyalı yetkililer konunun kendilerinden çok İsveç'le ilgili olduğu değerlendirmesi yapmıştı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise Türkiye'nin bu üyelikleri "iç siyaset için pazarlık unsuru yapabileceğini" söylemiş, 'kendilerini destekleyen önemli ülkelerle iyi geçinmenin Ankara'nın çıkarına olacağı' yorumunu yapmıştı.