Demirtaş bir davadan daha beraat etti
Selahattin Demirtaş, 'anadilde eğitim olmaz' diyen dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e hakaret ettiği iddiasıyla açılan davadan beraat etti.
ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in 'Anadilde eğitim olmaz' açıklamasına verdiği yanıtı hakaret sayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkemenin müzakere yazarak duruşmaya SEGBİS’le katılması talebine karşılık, Demirtaş duruşmada hazır bulunmak istediğini belirterek, SEGBİS'le katılmayı reddetti. Demirtaş'ın avukatları davanın hukuka aykırı biçimde açıldığını belirterek beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme sorgu yapmaksızın Demirtaş'ın beraatine karar verdi.
Demirtaş, 2015'te Star gazetesinin saldırıya uğramasıyla ilgili 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davadan da beraat etmişti.
Demirtaş'ın Genelkurmay eski başkanı Necdet Özel'e hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu 66. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Demirtaş'ın avukatları Ercan Kanar, Murat Arksak, Yıldır İmrek, Arzu Kayaoğlu, Selin Yıldırım, Bilal Kalkan, Nurettin Kuzu katıldı.
SAVUNMA ALINMAKSIZIN BERAAT TALEBİ
Duruşmada söz alan Avukat Ercan Kanar, hukuka aykırı olarak açıldığını belirttiği davanın düşürülmesini istedi. Dönemin genelkurmay başkanının görevi ile ilgisiz olarak anadilde eğitime ilişkin demeç verdiğini ve Demirtaş’ın da eleştiri sınırları içinde buna cevap verdiğini belirten Kanar, sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kanar, Demirtaş’ın savunması alınmaksızın beraatine karar verilmesini istedi.
VENEDİK KOMİSYONU VE DOKUNULMAZLIK HATIRLATMASI
Demirtaş'ın avukatlarından Murat Arksak da, Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesince daha önce açılan bir davada ‘bu eylemlerin yasama sorumsuzluğu kapsamında olduğu’ değerlendirmesiyle davanın düşürülmesine karar verildiğini hatırlattı. Arksak, "Anayasa’nın 83. Maddesi ve Venedik Komisyonu ile CMK 93. maddesi uyarınca dosyanın düşürülmesini, mahkeme aksi kanaatte ise beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.
'DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA'
Müdafi avukatlardan Yıldız İmrek de Demirtaş’ın sözleri sarfettiği tarihte milletvekili olduğunu, ve söylediği sözlerin yasama sorumsuzluğu kapsamında kaldığını belirtti. İmrek, "Yasama sorumsuzluğu siyaset özgürlüğünü ve dolayısıyla seçme ve seçilme hakkını güvence altına almaktadır. Bu kapsamda kalan eylem nedeniyle iddianamenin reddi gerekirken mahkemenizce bu yola başvurulmadığından şu aşamada davanın düşürülmesini talep ediyoruz. İfade özgürlüğü kapsamında kaldığı kuşku bulunmayan sözlerin suç kapsamında olmaması nedeniyle beraat talep ediyoruz" dedi.
'YARGILAMA HUKUKA AYKIRI'
Avukat Arzu Kayaoğlu ise "İddianame ve şikayet fezlekesi şikayet dilekçesinin bir sureti niteliğinde kopyala-yapıştır şeklinde hazırlanmış olup, CMK’nın 170 ve devamı maddelerinde belirtilen niteliklere haiz olmadığı halde mahkemenizce reddi yerine kabulüne karar verilip yargılamaya başlanması hukuka aykırıdır" dedi. Kayaoğlu da davanın düşürülmesini istedi.
MAHKEME HEYETİNE SEGBİS TEPKİSİ
Demirtaş’ın avukatlarından Bilal Kalkan ise müvekkilinin SEGBİS yoluyla duruşmada hazır edilmesi kararına karşı bu uygulamanın hukuka aykırılığını anlattıkları 15 sayfalık dilekçeye rağmen, sadece ‘duruşmaya katılmak istemediğini bildirdi’ şeklinde zapta geçirilmesine tepki gösterdi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti "Her ne kadar sanık hakkında kamu görevlisine hakaret suçundan TCK'nın 125/1 ve 125/3a maddeleri gereği cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de sanığın atılı suçtan yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatine ve yapılan yargılama giderlerinin kamuya bırakılmasına" karar verdi.
NE OLMUŞTU?
6 Ocak 2012 tarihinde HDP Sultanbeyli ilçe etkinliğinde konuşan Demirtaş, dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i kast ederek "Genelkurmay Başkanı çıkmış ‘Anadilde eğitim olmaz’ diyor. Kim sana sormuş, kim sana sormuş ki çıkmış cevap veriyorsun. Sen önce katliamların hesabını ver. Ondan sonra konuş. Utanmadan, sıkılmadan paşa hazretleri çıkmış bize emir yağdırıyor. 'Kürtçe anadilde eğitim olmaz' diyor. Senin rütben orgeneral olsa da bizim nazarımızda onbaşısın. Bunu böyle bil" demişti. Bu sözlerin ardından Özel’in vekili Avukat Umut Kemal Yıldırım tarafından 10 Ocak 2012 tarihinde yaptığı suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. 4 Mayıs 2017 tarihinde hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından dava açılmıştı.