Demirtaş, kendisine ceza veren mahkemeden şikayetçi oldu
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında hem Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında serbest bırakılması yönünde karar verdi.
Demirtaş'ın avukatları da kararın uygulanması için mahmeye başvurdu. Başvuruya henüz bir cevap verilmezken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan "AİHM kararı bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yapar işi bitiririz" açıklaması geldi. Bu arada Demirtaş’ın hapis cezası aldığı farklı bir davanın dosyasının istinaf mahkemesinde öne alındığı ortaya çıktı.
İstinaf mahkemesinin dosyayı karara bağlayıp onaylaması durumunda Demirtaş, aldığı 4 yıl 8 ay hapis cezası nedeniyle 1 yıl 6 ay daha cezaevinde kalacak. Hükümlü duruma gelmesi nedeniyle de AİHM kararının uygulanmasının önünün bu şekilde alınacağı belirtiliyor.
Hapis cezası kararını veren İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkan ve üyeleri hakkında hem Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
HEYET ÜYELERİ HAKKINDA CEZALANDIRILMA TALEBİ
Demirtaş’ın avukatlarından Fırat Epözdemir’in halagazeteciyiz.net ile paylaştığı suç duyurusunda mahkeme heyetinin görevlerini kötüye kullandığı iddiasıyla HSK’dan verilen gerekli izinle birlikte haklarında soruşturma başlatılması ve kamu davası açılması talep edildi.
Demirtaş, eski Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yargılandığı bu davada 2013 yılında çözüm süreci başladığı dönemde İstanbul’da yaptığı bir konuşmadan dolayı yargılanmış, 7 Eylül 2018’de "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mahkeme heyeti hakkında yapılan suç duyurusunda, mahkemenin Demirtaş’ın usulüne uygun sorgusu dahi yapılmadan ve mütalaa da müdafilere tebliğ edilmeden karar verildiği kaydedildi.
"20 DAKİKADA 2017 SAYFA DELİL İNCELENEMEZ"
Başvuruda kararı veren mahkemenin kararını daha önceden aldığı ileri sürülerek, karar duruşmasında 207 sayfalık delilin dosyaya sunulduğu ve 20 dakikalık aranın ardından kararın açıklandığı anımsatılarak, bu süre içerisinde bu kadar delilin incelenmesi ve 1,5 sayfalık kararın yazdırılmasının "hayatın olağan akışına aykırı" olduğuna dikkat çekildi.
Yine başvuruda yargılamaya konu hususun "örgüt propagandası yapmak" suçu ile ilgili olduğu anımsatılarak, Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama kapsamındaki 18 fezlekenin de aynı içerikte olduğu belirtildi. Bu nedenle dosyaların birleştirilmesi gerektiği halde bu durumun göz ardı edildiği ve böylelikle bir an önce cezalandırılmak istendiği ifade edildi.
"KARAR POLİTİK SAİKLE VERİLDİ"
Avukatlar tüm bu nedenlerle mahkeme heyetinin Demirtaş’a karşı tavırlarının "muhalif görüşleri susturma amacı" taşıdığı ve "politik saikle" karar verildiğini belirterek, heyetin "görevi kötüye kullanma" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Suç duyurularının kabul edilmesi durumunda söz konusu yargılamanın yeniden yapılmasının da önü açılacak. (HABER MERKEZİ)