Demirtaş'ın tahliyesi için 'mahsup' başvurusu yapılacak
Avukatları Selahattin Demirtaş'ın onay vermesi halinde şartlı tahliye başvurusunda bulunacak.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olarak yargılandığı davada tahliye kararı çıkmasının ardından tahliye edilip edilmeyeceği tartışma konusu oldu. Demirtaş, başka bir davadan hükümlü bulunuyor.
Demirtaş hakkında tutuklu olarak yargılandığı davanın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasından tahliye kararı çıkmıştı.
HÜKÜM VERİLEREK AİHM KARARI BOŞA DÜŞÜRÜLDÜ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 20 Kasım 2018 tarihinde Demirtaş'ın başvurusunu karara bağlamış ve ihlal kararı vermişti. AİHM, Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti.
Ancak AİHM kararından kısa süre sonra, 4 Aralık 2018 tarihinde İstanbul istinaf mahkemesi Demirtaş hakkındaki 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı. Böylece, AİHM kararı boşa düştü.
CEZA MAHSUP EDİLEBİLİR
Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016'da gözaltına alınarak ertesi gün tutuklanmıştı. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması sürerken; İstanbul'daki bir davada örgüt propagandası kapsamında aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası istinaf mahkemesince onaylanmıştı.
İnfaz Kanunu'na göre, siyasi davalarda infaz hesabı, cezanın 4'te 3'ü kapsamında yapılıyor. Mahkumun, verilen cezanın 4'te 3'ünü cezaevinde geçirmesi gerekiyor. Demirtaş'ın 4 yıl 8 aylık hapis cezasını tamamlaması için cezaevinde 42 ay kalması gerekiyor.
Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava kapsamında 35 aydır tutuklu. Tutuklu geçirdiği sürenin, hüküm aldığı cezadan mahsup edilmesi gerekiyor. Mahsup halinde Demirtaş'ın 7 ay sonra tahliye edilmesi bekleniyor.
AVUKATLARI DEMİRTAŞ İLE GÖRÜŞECEK
Denetimli serbestlik uygulaması ise infazın son bir yılının ev hapsi ve benzeri şekilde uygulanmasını öngörüyor. Demirtaş'ın cezası denetimli serbestlik kapsamında değerlendirilirse, hemen tahliyesi de mümkün.
Cezanın mahsup edilebilmesi için kişinin başvurusu gerekiyor. Avukatları Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş'la görüşecek. Demirtaş’ın onay vermesi durumunda mahsup başvurusu yapılacak.
AVUKAT ÖZMEN: AİHM'DE GÖRÜLECEK DURUŞMA TAHLİYE KARARINDA ETKİLİ OLDU
Artı Gerçek’e konuşan Demirtaş'ın avukatlarından, Diyarbakır Barosu eski başkanı Avukat Ahmet Özmen, denetimli serbestlik uygulandığı takdirde Demirtaş’ın tahliye olması gerektiğini söyledi. Özmen, ancak denetimli serbestliğin kişinin mahsup talebine bağlı olduğunun altını çizdi.
Özmen, şunları söyledi:
"Zaten Demirtaş’ın gözaltına alınışından bugüne kadar yaşanan süreci bir bütün olarak değerlendirdiğimizde hukuka uygun tek bir adım yok. AİHM de zaten vermiş olduğu hak ihlali kararıyla bunu somutladı. Sayın Demirtaş, haksız hukuksuz, hiçbir somut delil olmaksızın 3 yıla yakın süredir içeride tutuluyor. Dosyanın derhal beraatla sonuçlanması gerekirdi, böyle bir soruşturmanın hiçbir şekilde açılmaması gerekirdi. Demokrasi ve hukuk adına kötü uygulamalar bunlar. Ama netice itibariyle tahliye kararı sevindirici, özgürlüğüne kavuşacak."
Tahliye kararının 18 Eylül’de AİHM Büyük Daire’de görülecek duruşma öncesinde verildiğine dikkat çeken Özmen, "AİHM tahliye edilmesi gerektiği kanaatine varmıştı. Bence Büyük Daire de yine aynı yönde bir karar verecek. Dolayısıyla Büyük Daire kararından önce verilmiş bir karar olabilir, bunun tahliyede çok büyük etkisi var" dedi.