Dengbêj ve sanatçılar: Sanat toplumun kimliğidir, yasakları tanımıyoruz

Dengbêj ve sanatçılar: Sanat toplumun kimliğidir, yasakları tanımıyoruz
Yasaklarla Kürt dili ve kültürünün engellenemeyeceğini belirten bazı Dengbêj ve sanatçılar, 'Sanat toplumun kimliğidir. Yasakları tanımıyoruz ve her yerdeyiz' dedi

Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskılar artarken, son dönemlerde birçok kentte Kürtçe konser ve tiyatrolar yasaklandı. Metropollerdeki sokak müzisyenleri de, Kürtçe şarkılar seslendirdikleri için polis ve zabıtaların engellemeleriyle karşılaşıyor. Şırnaklı denbêj ve sanatçılar, Kürt kültürü ve sanatına yönelik engellemelere tepki göstererek, konserlerin iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

‘KONSER YASAĞI KABUL EDİLEMEZ’

Konserlerin iptal edilmesi ve sanatın engellenmesinin hiçbir şekilde kabul edilir bir tarafının olmadığını belirten sanatçı Umut Botan, "21’inci yüzyılda yaşıyoruz. Ancak Kürt kültür ve sanatına yönelik yaklaşım değişmedi. Son zamanlarda Kürt sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi ve Kürtçenin yasaklanması kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti bir felsefeyle kuruldu. Bu da Kürtçeyi yok etme ve asimile etme üzerineydi. Bugün konserlerin, yasaklanması kınanacak bir durumdur. Kürt sanatçılar da bunu kabul etmiyor. Bu kültürün sanatçıları ve ardılları olarak biz nerede olursak olalım klamlarımızı söylemeye devam edeceğiz. Dilimiz varlığımızdır. Sanat sadece mekanlarda değildir. Sanat her yerdedir. Yasaklarla Kürt dili ve kültürünü engelleyemezler. Kürt sanatı daha da büyüyecek ve sesini de daha çok haykıracak" dedi. 

‘TOPLUMUN TANIMLAYICI SİMGESİDİR’

Sanatın bir halkın ve ulusun kimliği olduğunu vurgulayan sanatçı Dildar Didêrî, "Çeşitli nedenlerle sanatı engellemek istiyorlar. Sanatın kimseye zararı yoktur. Sanat dediğimiz zaman aklımıza güzellik ve sevgi gelir. Sanat toplumların kimliğidir. Toplumların kimliği sanatla bilinir. Toplumun tanımlayıcı simgesidir. Sanatı yasaklamanın kendine özgü nedenleri vardır. Bunu doğru bulmuyoruz. Sanatın sesi kesilmemelidir. Sanat, toplumun tüm değerlerini içinde barındırıyor. Böylesi bir dönemde Kürt sanatçıların da kendi sanatına ve diline daha çok sahip çıkması gerekiyor" diye belirtti.

‘GERİ ADIM ATMAMAMIZ GEREKİR’

Dengbêj Mihemedê Batû ise, Kürt diline yönelik yasakları hiçbir şekilde tanımayacaklarını aktararak, "Kültürümüz ve dilimiz üzerindeki bu yasakları ve kısıtlamaları kınıyoruz. Biz de kültürümüzü, dilimizi ve sanatımızı her sanatçı gibi özgürce yapmak ve yaşamak istiyoruz. Bundan sonra da kültürümüzü yaşatacağız. Yasaklar bizim için engel olmamalıdır. Dilimizi ve kültürümüzü her zaman, her alanda yaşatacağız. Kürt sanatçıları bu engellere ve kısıtlamalara karşı geri adım atmamalıdır. Kültür ve sanatımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

‘DİRENMEK ZORUNDAYIZ’

Dengbêj Muhyettîn Duymak da, yaşamın her alanında sanat ve kültürlerine sahip çıkacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "Dil ve sanat üzerindeki saldırılar kabul edilemez. Bu yasakları ve engelleri kınıyoruz. Bir ulusu bitirmek istediklerinde önce kültüre ve dile saldırırlar. O yüzden yasaklara karşı durmak ve direnmek zorundayız. Her Kürt sanatçının tutumunu belirlemesi, kültürüne, sanatına ve diline sahip çıkması gerekir." (MA)

Öne Çıkanlar