Deniz Feneri Derneği yeniden piyasaya çıktı: Vali yardımcısı ve AKP İl Başkanı açılışta
Almanya'da 'yüzyılın yolsuzluğu' davasıyla anılan Deniz Feneri Derneği, Amasya’da yardım mağazası açtı. Açılışa, Amasya Vali Yardımcısı Adem Ünal ve AKP İl Başkanı Ekrem Toto da katıldı.
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Almanya'da 41 milyon euroluk bağış yolsuzluğu ile anılan Deniz Feneri Derneği, bir süredir çeşitli illerde yardım mağazaları açıyor. Amasya'da da bugün mağaza açılışı yapıldı.
Eski Amasya Belediye Başkanı AKP'li Cafer Özdemir zamanında kurulan Hayatcan Derneği’nin desteğiyle kente açılan mağazanın bir ay boyunca dar gelirli yaklaşık 2 bin 500 kişiye ücretsiz kıyafet desteği vereceği belirtildi.
Açılışa Amasya Vali Yardımcısı Adem Ünal, AKP İl Başkanı Ekrem Toto, Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Coşkun Yıldız, İstanbul Şube Başkanı Rasim Karagöl katılı.
81 İLDE MAĞAZA AÇMAYI HEDEFLİYORLAR
Kuran okunmasıyla başlayan açılışta konuşan konuşan Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Coşkun Yıldız, "Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da, Burdur’da, Kars’ta böyle bir mağaza açacağız. 81 ilimizde dokunmadık yetim, yoksul kalmayacak inşallah. Türkiye genelinde 12 sabit mağazamız var. Bu mağazamızdan sosyal araştırmasını yaptığımız aileleri davet ederek onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sabit mağazalarımızın olmadığı yerlerde de böyle geçici mağazalar açarak ihtiyaç sahiplerini buraya davet ederek yardımcı olacağız" dedi.
VALİ YARDIMCISINDAN DENİZ FENERİ'NE ÖVGÜ
Kurdele kesimi sırasında konuşan Amasya Vali Yardımcısı Adem Ünal ise "Biz Deniz Feneri Derneğini biliyoruz, hizmetlerini biliyoruz, daha da artmasını diliyoruz. İhtiyacı olanların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışmalar yapılacağını biliyoruz. Yaptığı hizmetler kabul olsun" dedi.
DENİZ FENERİ DERNEĞİ DAVASI
Deniz Feneri Derneği davası Almanya'da faaliyet gösteren "Deniz Feneri e.V" derneğinin topladığı 41 milyon euroluk bağışı amacı dışında kullanmasıyla ilgili açıldı. 2008'de dernek yöneticilerine dolandırıcılık ve haksız kazanç elde etmek suçundan hapis cezaları verildi. Mahkeme derneğin mal varlığına kamu adına el koyarak kayyıma devretti.
2 Eylül 2008 tarihinde derneğin muhasebe sorumlusu Firdevsi Ermiş yardım için toplanan paralarla gayrimenkul alındığını ve şirketler kurulduğunu itiraf etti. Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesinde davanın savcısı Kerstin Lötz davanın asıl faillerinin Türkiye'de bulunduğunu iddia etti. Yapılan soruşturmada toplanan 41 milyon avronun 17 milyonu Türkiye'ye gönderilmiş olduğu bunun 8 milyon avroluk kısmı Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği'ne verildiği tespit edildi. Geri kalanın paranın akıbeti ise tespit edilemedi.
Mahkeme kararında dernek yöneticisi Mehmet Gürhan'ın bağışları Türkiye'de Kanal 7'ye aktardığı belirtti. Davanın Türkiye ayağında 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma', 'özel belgede sahtecilik' ve 'kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştirak etmek' ile suçlanan ve aralarında eski RTÜK eski Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın olduğu 20 sanık İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada beraat etti.