Deprem bölgesi için OHAL düzenlemesi: ÇED kapsamındaki denetim ve incelemeler ertelenebilecek
Çevre Şehircilik Bakanlığı, depremden etkilenen kentlerde Çevre Kanunu'nun gerekliliklerini OHAL bitene kadar erteleyebilecek. Geçerli mazeret olması halinde 90 gün daha ertelemenin mümkün olduğu düzenleme çevrecilere göre şirketlerin işini kolaylaştırdı.

Osman ÇAKLI
İSTANBUL - 6 Şubat tarihli Maraş merkezli depremlerde etkilenen 10 ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi. OHAL nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu üzerinde ‘geçici’ değişiklik yaptı. Uygulamaya göre Çevre Kanunu’nda yerine getirilmesi gereken bazı yasal zorunlulukların ertelenmesinin önü açıldı.
Yeni düzenleme ile OHAL ilan edilen kentlerde, yapılması gereken denetimler ile incelemeler 8 Mayıs’a yani OHAL’in bitiş tarihine kadar ertelenebilecek. Ancak geçerli mazeret beyan edilmesi durumunda ise OHAL’den sonra 90 günlük süre boyunca erteleme de yapılabilecek. Ayrıca OHAL ilan edilmiş kentlerde yine OHAL bitene kadar halkın katılım toplantıları ve sürece dahil olabilmeleri de iptal edildi.
Uygulanmasının durdurulması ya da ertelenmesi mümkün olan başlıklar şöyle:
1. Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik
2. ÇED Yeterlik Belgesi Tebliği
3. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği
4. ÇED Yönetmeliği
5. Atık Yönetim Yönetmeliği
Yeni düzenlemenin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz
'DÜZENLEME ERDOĞAN'IN KARARNAMESİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ'
Polen Ekoloji aktivisti Cemil Aksu, bakanlığın OHAL’e dayanarak Çevre Kanunu’nda yaptığı değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Şubat’ta yerleşme ve yapılaşmaya dair çıkardığı kararnameden bağımsız görmüyor. Aksu, deprem bölgesinde fiilen Çevre Kanunu hükümlerinin uygulanmadığını belirterek, molozların kontrolsüzce dökülerek tarım arazilerine ve çevreye verdiği zararı hatırlattı.
'ŞİRKETLERİN İŞİ KOLAYLAŞTIRILDI'
Erdoğan’ın çıkardığı kararnameye göre kentlerin yeniden inşa sürecinde yetki merkezileştirilerek Çevre Şehircilik Bakanlığı’na verilmişti. Çevre aktivisti Aksu, Erdoğan’ın kararnamesi ve bakanlığın Çevre Kanunu düzenlemesinin deprem bölgesinde her türlü taş ocağı, ağaç kesimi ve benzeri faaliyetleri kolaylaştıracağını düşünüyor. Alınan kararların şirketlerin elini kolaylaştırdığını sözlerine ekleyen Aksu, şöyle devam etti:
“Kereste lazım diye ağaç kesebilecekler. Üç ay boyunca şirketlerin elini serbest bırakan bir düzenleme hazırladılar. Dolayısıyla düzenlemeyi 126. Kararname ile direkt bağlantılı kavramak lazım. Denetim mekanizması tasfiye edildi.”
OHAL kararnameleri TBMM'ye sunuldu
OHAL resmen ilan edildi: Karar Resmi Gazete'de yayımlandı
Malatya'da yıkılan 1300 binanın sadece 2'si yapı denetimli çıktı