Deprem raporuna rağmen adım atılmayan Denizli Devlet Hastanesi'nde eylem
Depreme dayanıklı olmadığı, güçlendirme çalışmalarının da yetersiz kaldığı raporla belgelenen Denizli Devlet Hastanesi senelerdir hizmet vermeye devam ediyor. Genel Sağlık-İş Sendikası, bugün düzenlediği eylemde gerekli adımların atılması çağrısı yaptı.
Kadriye SÖZERİ
DENİZLİ - Maraş depremlerinin yol açtığı yıkımın ardından gözler fay hatlarına yakın diğer illerdeki yapılara çevrildi. Depreme dayanıklı olmadığı raporla belgelenmiş olmasına rağmen altı yıldır boşaltılmayan Denizli Devlet Hastanesi de bu yapılardan biri. Binlerce hasta, hasta yakını ve sağlık emekçisinin hayatına yönelik tehdit sürerken, Genel Sağlık-İş Sendikası üyeleri bugün hastane önünde yaptıkları açılamayla acilen önlem alınmasını istedi.
Maraş merkezi 6 Şubat depremlerinin 11 ilde yıkıma yol açmasının ardından hastaneler ve okullar gibi kamu binalarının depreme ne kadar dayanıklı olduğu tartışması alevlenmiş, bu yapılardan bazıları depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmıştı.
Denizli de deprem kuşağında yer alan, riskli illerden biri. Pamukkale Üniversitesi'nin 2017 yılında hazırladığı raporla Denizli Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklı olmadığını belirtmesinin ardından, binanın A, B ve H bloklarında 2019'da deprem güçlendirme çalışması yapılmıştı. Üniversite tarafından aynı yıl hazırlanan başka bir raporda ise deprem güçlendirme çalışmalarının yeterli olmadığı vurgulanmış ve boşaltılması istenmişti. Ancak tahliye yönünde hiçbir adım atılmadı.
'ŞEHİR HASTANESİ' VAADİ DE HAVADA KALDI
2022 yılına gelindiğinde ise Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Sema Ramazanoğlu, hastanenin depreme dayanıksız olduğuna dikkat çekerek yeni yapılacak şehir hastanesiyle bu sorunun aşılacağını savunmuştu. Ancak 'şehir hastanesi' inşaatına da hâlâ başlanmadı.
'DEPREM GÜÇLEDİRME ÇALIŞMASI NEDEN İŞE YARAMADI?'
Genel Sağlık-İş Sendikası üyeleri, bugün söz konusu hastanenin önünde eylemdeydi. Denizli Şube Başkanı Kazım Boyacıoğlu, "Her depremde gündeme gelen ve ilgili raporlarda depreme dayanıksız olduğu ifade edilen Denizli Devlet Hastanesi için neden gerekli adımlar atılmamıştır?" diye sorarak şöyle devam etti:
"Eğer hastanenin bazı blokları depreme dayanıksız ise neden bu bloklarda sağlık hizmeti verilmeye devam ediliyor? Daha önce yapılan güçlendirme çalışmaları neden işe yaramadı? Güçlendirme işlemini yapan Pamukkale Üniversitesi neden sonradan farklı bir rapor düzenlemiştir? Olası bir depremde bir kişi bile hayatını kaybetse bunun sorumlusu kim olacak?"
'SAĞLIK HİZMETİNİN GÜVENLİ OLMASI HÜKÜMETİN GÖREVİ'
AKP'nin 21 yıldır iktidarda olduğunu belirten Boyacıoğlu, güvenli alanlarda sağlık hizmeti sağlamanın hükümetin görevi olduğunu vurguladı. Denizli Devlet Hastanesi ile ilgili tüm çalışmaların acilen yapılmasını talep eden Boyacığlu, konuyu yakından takip edeceklerini söyledi.