'Deprem yasası'nın ayrıntıları netleşiyor: İstanbul'da her ilçenin 'imara kapalı' yüzde 10'u taşınacak mı?

'Deprem yasası'nın ayrıntıları netleşiyor: İstanbul'da her ilçenin 'imara kapalı' yüzde 10'u taşınacak mı?
İktidara yakın Sabah gazetesi, hükümetin İstanbul için hazırlayacağını açıkladığı deprem yasasının ayrıntılarını yazdı. Buna göre, imara kapalı alanlardaki riskli yapılar taşınacak. Binaların dönüşüm kararı alma süreci de kolaylaştırılacak.

Artı Gerçek - İktidarın İstanbul'u olası depreme hazırlama gerekçesiyle planladığı ve nasıl bir dönüşüm öngördüğü merak edilen 'İstanbul yasası'nın ayrıntıları netleşiyor. İktidara yakın Sabah gazetesinin haberine göre, imara kapalı alanlar üzerindeki çürük binaların rezerv alanlara taşınması planlanıyor.

Habere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AKP grubunun üzerinde çalışmalarına başladığı yasa teklifi, önümüzdeki günlerde son şekli verilerek Meclis gündemine taşınacak.

BİNALARIN YÜZDE 10'U İMARA KAPALI ALANLARDA

Haberde, İstanbul'un bazı ilçeleri yoğunluklu olmak üzere imar kaynaklı sorunlar vurgulandı. Okul, spor salonu, park gibi amaçlarla ayrılmış imara kapalı alanların önemli bölümüne geçmişte binalar yapıldığı bilinirken, İstanbul'un ilçelerindeki binaların yüzde 10'a yakın bölümünün bu şekilde imara kapalı alanlar üzerinde olduğu belirtildi.

REZERV ALANLARA TAŞINACAK, YERLERİNE YENİ BİNA YAPILMAYACAK

Bu alanlar imara kapalı olduğundan depreme dayanıksız yapılar yıkılıp yenisi yapılamıyor. Binalarda oturanlar da ruhsat alamayacağı için dönüşüme yanaşmıyor. Yasa kapsamında öncelikli olarak bu sorunun çözümünün amaçlanacağı belirtiliyor. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda belli ücret karşılığında konut verilecek.

Vatandaşa rezerv alandaki ev için düşük faiz ve uygun taksit olanağı sağlanacağı da belirtildi. Habere göre, imara kapalı olanlarda yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak. Buralar ya amacına uygun kullanılacak ya da yeşil alanlar, parklara çevrilecek.

DÖNÜŞÜMDE ÜÇTE İKİ PLANI

Yasada yer alacağı belirtilen bir diğer madde de, riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılmasında apartmanlar içinde yaşanan anlaşmazlıkların çözümü ile ilgili. Şu andaki kentsel dönüşüm mevzuatında riskli binalarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun yaşanmıyor. Sıkıntı, yıkılan binanın yerine yenisinin yapımı aşamasında ortaya çıkıyor. Örneğin yeni binanın ruhsatı için belediye başvurusunda tüm maliklerin rıza ve imzası gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı için de işler uzuyor.

Yeni yasada ise dönüşümün her aşamasında kararlara üçte iki çoğunluk koşulu getirilmesi düşünüldüğü belirtiliyor. İlk etapta bunun salt çoğunluk ile yapılması düşünüldüğü ancak Anayasa'nın mülkiyet hakkına aykırı olabileceği sonucuna varıldığı için üçte iki kararı alındığı aktarıldı.

KİRA YARDIMLARI ARTACAK

Evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımlarının da artırılmasının da planlandığı belirtildi. Birçok kişinin kiralar nedeniyle kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı, kira yardımının artması ile birlikte binasını yenileyeceklerin de artacağı düşünülüyor.

BAKANLIKTA YENİ BİRİM KURULACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak. Altında ise arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacak. (Kaynak)

Öne Çıkanlar