Depremin vurduğu köyler unutuldu

Malatya’da depremin yıktığı köylerde halk yardım bekliyor. Bölgeye giden yardım TIR'arının köylere uğramadan ilçe merkezlerine gitmesi tepkiyle karşılanıyor.

Depremin vurduğu köyler unutuldu

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan depremden Malatya’nın Doğanyol ve Pütürge ilçeleri etkilendi. Her iki ilçede çok sayıda ev depremden hasar görerek yıkıldı. Doğanyol ilçe merkezi ve Gökçe köyünde 4 kişi enkaz altına kalarak yaşamını yitirirken, kırsal kesimde bulunan köyler çok sayıda ev kullanılamaz hale geldi. Depremin vurduğu bölgede halk mağdur… Hava sıcaklığının eskilere düştüğü kırsal kesimde ise depremzedeler yardım bekliyor.

"GELEN TIR DOLU YARDIMLARIN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMİYORUZ"

Malatya Pütürge ilçesine bağlı Örmeli köyündeyiz. 60 haneli köyde bulunan evler hasarlı. Depremin ardından köye giden AFAD ekipleri inceleme yaparak 20 çadır bıraktı. Nüfusu oldukça kalabalık olan köyde bir çadırda 3 aile kalıyor. Çadırda kalan kişi sayısı 17 bulunuyor. ,

Depremin vurduğu köyler unutuldu - Resim : 1

Artı Gerçek’e konuşan köy sakini Aslan Aksu, "Çadır sayısı az. İnsanlar mağdur. İnsanların konteynırlara ihtiyacı var" dedi. Köye yardımların gelip gelmediğine ilişkin soruya Aksu, "Gelmez olur mu? Bizim köy yol üzerinde. Sayısız yardım TIR'ları gelip Doğanyol tarafına geçiyor. Ama bu yardımların kimlere gittiğini bilmiyoruz. Depremzedelere ulaşmadığı kesin" cevabını verdi.

Depremin vurduğu köyler unutuldu - Resim : 2

"EVLERE GİRİLMEDİ, KAPIDAN RAPORLAR DÜZENLENDİ"

Köyde yaşanan sorun sadece bununla sınırlı değil. Köyde sağlıklı hasar tespit çalışması dahi yapılmadı. Köy sakinlerinin anlattığına göre, köye gelen ekipler korkudan evlere giremedi. Hasar tespit çalışmalarını evin kapısından yaparak gittiler. Memurların girmekte korktukları evlerde kendilerinin yaşamak zorunda olduğunu anlatan köy sakini Murat Türkeri, "O evlere dönmek zorundayız çünkü başka çaremiz yok. Gece dışarıda dayanamazsınız. Biz hala ne tür çalışma yapıldığını bilmiyoruz. AFAD’ın ne yaptığını, yardımların nasıl ulaştırıldığını bilmiyoruz. Yardımlar gelmiyor mu? Tabi ki geliyor. Devlet yardımları gönderiyor ama yerel birimlerde sorun var" sözleri ile yardımların kendilerine ulaştırılmadığını dile getirdi. Evi hasar gören Murat Türkeri, Kızılay tarafından gönderilen yardım mesajlarına da tepkili. Kızılay’ın kendisine de mesaj gönderdiğini belirten Türkeri, "Yıllardır deprem vergisini veriyoruz. Ne için? Olası bir deprem için. Deprem olduğunda bu yardımlar nerede? Bu vergiler bizden alınıyor ama hiç görmüyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

BARAJ BÖLGEYİ BATAKLIĞA ÇEVİRMİŞ DURUMDA

Deprem’den etkilenen bir başka köy Bakımlı… Pütürge’ye bağlı olan Bakımlı köyü Doğanyol’a oldukça yakın. Köy Fırat Nehri'ne kurulan baraja oldukça yakın. Baraj suyunun bölgeyi kaplaması ile birlikte köyün üzerine kurulduğu zemin bataklığa dönüşmüş durumda. Zemin oldukça yumuşak… Depremden en fazla etkilenen evler, baraj suyunun yükseldiği alanlarda bulunuyor. Bakımlı köyünde bulunan Öztürk’ler ailesine ait 4 katlı bina depremden etkilenen yapılar arasında. Bina baraja doğru kaymış durumda. Duvarlarında dev yarıklar oluştuğu gibi, çatısı da düşmek üzere. Binada yaşayan 8 aile, kış ortasında sokakta kaldı. Evleri yıkılmak üzere olan aileler kendi imkanları ile gidip çadırları getirip kurmuş. Deprem sırasında evde olan ve depremde yaralanan Hamit Öztürk, yetkililerin ilgisizliğine tepki gösterdi.

Depremin vurduğu köyler unutuldu - Resim : 3

YARDIMLAR MERKEZLERE GİDİYOR

Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen hala kimsenin köylerine gelmediğini anlatan Öztürk, "Çadırları kavga dövüş imza karşılığında kendi çabamızla almışız. Evimiz oturulamaz halde. Perişan durumdayız. Devlet büyüklerimiz yardım gönderiyor ama bize ulaşan bir şey yok. Halımızı soran kimse yok. Biz Pütürgeliyiz, daha kaymakamı görmedik. Doğanşehir kaymakamı geldi. Bize ‘gereken yardım gelecek’ dedi, gitti oda gelmedi. Ortada kaldık. Her şeyim içerde kaldı. Yoldan geçerek olmaz. Dünya kadar yardım geldi hepsi Pütürge ve Doğanlı merkezine gidiyor. Asfalttan geçip gidiyor, köye uğrayan yok. Halımızı soran yok" sözleri ile ilgisizlikten yakındı.

"BELEDİYE BAŞKANI VE KAYMAKAM GELMEDİ"

Köyde herkesin hemfikir olduğu konu yerel idarecilerin duyarsız olduğu... Tepkinin odağında ise belediye başkanı, kurumlar ve yerel idareciler vardı. Yardımları koordine edilmediğini dile getiren depremzedeler siyasetçilere tepkiliydi. Tepkinin odağında AKP Malatya Milletvekili Arzu Çalık vardı. Siyasetçilerin seçimden seçime köylerine geldiğini hatırlatan Mehmet Öztürk, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bakın hala belediye başkanı, kaymakam ortalıkta yok. İnsanların gelip demesi lazım ki, bu 4 katlı bina kolonlar patlamış. Eşyalarımızı kurtaramıyoruz. İçeriye girip alamıyoruz. Unutulduk. Gelen yok giden yok. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yazı yazdık. Video çekip attık. Hala gelen yok.

"SEÇİMDE TEKRAR GELİP OY İSTERSİNİZ"

Tamam biliyoruz Cumhurbaşkanının gelme gibi bir durumu yok, talimatını verir. Evet, talimatını verdiğini gördük. Ama alt katta koordine yok, iletişim yok. Belediye başkanı yok ortada. Mülki amir kaymakam yok ortada. Mülki amirlerden 200 kilometre uzaklıkta olan Doğanşehir kaymakamı gelmiş. Birde Milletvekillerinden Veli Ağababa gelmiş. Öznur Çalık Doğanyollu olduğu için gelen her şey Doğanyol’a gidiyor. Gelen tırların haddi hesabı yok. Plakalarına bakın Erzincan’dan, Konya’ya, İstanbul’dan başka illere kadar. Bir çok ilden gelen Tırlar Doğanyol’a gidiyor. Veriyorlar 50 koruma peşine, bütün yetkililer ile birlikte doğruca Doğanyol’a… Oy toplama gelince geliyorsun buraya. Şimdi gelin bir bakın, bu insanlar ne oldu? Sayın Öznur hanım bir dahaki seçimde inşallah yine gelirsin bu kapıya. Tekrar söylüyorum. Üst kademede yetkililerle Cumhurbaşkanımız olsun gereken açıklamayı yaptı… Ama alt kademelerde koordine yok. Kaymakam yok ortada. Belediye başkanı yok ortada."

GÖKÇE KÖYÜNDE YIKIM FAZLA

Yıkımın yaşandığı Doğanyol’a bağlı Gökçe köyünde de benzer bir durum var. Yıkımın en çok yaşandığı köyün merkezinde seyyar mutfak ve Kızılay çadırları kurulu. Çadırlarda ise 4 tane küçük minder var. 4 kişi bu minderlerde uyumak zorunda kalıyor. Çadırda başlarını koyabilecek sadece bir yastık var. Evleri yıkıldığı için kıyafetleri de yok.

Depremin vurduğu köyler unutuldu - Resim : 4

KÖYLERİNDE KALMAK İSTİYORLAR

Depremzede Kadriye Say, deprem gecesi Malatya’da olduğunu anlattı. Evde bulunan annesi ve kız kardeşinin enkaz altına kaldığını anlatan Kadriye Say, annesinin depremde hayatını kaybettiğini, kız kardeşinin ise yaralı kurtulduğunu söyledi. Her şeylerinin enkaz altında kaldığını anlatan Say, "Elbiselerimiz, eşyamız hepsi enkazda kaldı. Evimiz yıkıldı. Gidemiyoruz. Burada çadırda kalıyoruz" dedi. Depremin ardından yetkilerin kendilerine konut tesis edileceği yönünde bilgi verdiğini anlatan Say, Gökçe köyünü terk etmek istemediklerini söyledi. Say, şunları söyledi "Bize başka yerde konut vereceklerini söylediler. Biz burayı terk etmek istemiyoruz. Burada doğup büyüdük. İsteriz ki burada bize konut verilsin. Köyümüzü terk etmek istemiyoruz."

deprem hasar yardım köylü köy elazığ malatya Remzi Budancir yıkıldı Pütürge