Depremzedelerin okul isyanı: 'Orta hasarlı değil güvenli okul istiyoruz'
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Çanakoluk Huzurlu İlköğretim ve Ortaokulu 6 Şubat depremleri sonrasında 'orta hasarlı' olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Öğrenciler konteyner okullara yönlendirildi. Zor şartlar altında konteyner okulda eğitimini devam eden çocuklar yeni okul beklerken, orta hasarı okula yenileme kararı verildi. Kararı protesto eden öğrenciler ve veliler bu durumu protesto etti.
Kardeşlik Parkında bir araya gelen veliler konteynır sınıflara, güçlendirilmiş okula çocuklarını göndermeyeceklerini belirtti. Burada yapılan eylem ve basın açıklamasına Depremzede Derneği Başkanı Ekrem Deveci, Hatay Eğitim-Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, mahalle sakinleri ve öğrenciler katıldı. Çanoluk ve Huzurlu Mahalle sakinleri çocuklarının 21 metre karelik konteynır sınıflarda ve güçlendirme yapılmış okullarda okumasını istemediklerini dile getirdi. Çocuklarının okuduğu Çanakoluk Huzurlu İlköğretim ve Ortaokulu’nun orta hasarlı olduğunu belirten mahalle sakinleri “Konteynırlearda eğitim istemiyoruz, Çevre ve şehircilik Bakanı orta hasarlı binalar yıkılmalı dediği halde orta hasarlı olan mahallemizdeki okul binası için güçlendirme kararı alındı. Çocuklarımız güçlendirilmiş binalarda güvende olmayacak, endişeliyiz, güçlendirilmiş okullara çocuklarımızı göndermek istemiyoruz” diye tepki gösterdi.
'ÇOCUKLARIMIZ GELECEKSİZLİĞE ATILDI'
Huzurlu Mahallesi sakini ve aynı zamanda Hatay Depremzede Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selma Kara Artı Gerçek’e konuştu:
“Depremin üzerinden 16 ay geçmiş olmasına rağmen okulumuzla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığı gibi belirsizlik de devam ediyor. Mahallemizin ve tüm Hatay halkının barınmadan suya, elektrikten sağlığa kadar her alandaki ihtiyaçlarımız güncelliğini koruyor. Koşullarımız iyileştirilmiyor ve yaşantımızı sorunlarla boğuşarak tüketiyoruz. Devam eden sorunlarımızdan en önemlisi de çocuklarımızın eğitimi. İki çocuğum üç ve dördüncü sınıfta okuyordu şu an dert ve beş oldular. Depremden sonraki dönemde konteynır okullar ayarlandı, hiçbir eğitim alamadık. Eğitim konusunda çocuklarımızın kaybı çok büyük. İkili eğitim yapıldığı için çocuklarımız sabahın köründe yola çıktılar. Konteynerler yağmurda su aldı, elektrikler sürekli kesildi, soğuk oldu. Ses yalıtımı olmadığı için sınıfların sesleri birbirine karıştı, oğlum hiçbir dersi öğrenemediğini, dikkatini toplayamadığını söyledi. Orta hasarlı okulumuz ile ilgili hala bir alışma yapılmadığı gibi bizlere de bir bilgi verilmedi. Adeta çocuklarımızı geleceksizliğe terk ettiler. Yetkililere sesleniyorum, gerçekten bıktık, bu sorunları bir daha yaşamak istemiyoruz, gelecek yıl aynı sıkıntıları çekmek istemiyoruz.”
'KİMSENİN ELİ BİZE UZANMADI'
Çanakoluk Mahallesi sakinlerinden okul aile birliği başkanı Gülay Kara yaşadığı sıkıntıları Artı Gerçek’e anlattı:
“İki oğlumdan biri sekizinci diğeri on birinci sınıfta okuyor. Depremden sonra okulumuz orta hasarlı olduğu için sekizinci sınıfta olan oğlum konteyner sınıfta okudu ve hiç verim alamadık. Depremzede olduğumuz için depremden sonra çocuklarımı alıp Arabistan’a gittim, çocuklarım burada gerekli eğitimi alamadılar. LGS’ye giren oğlum yedinci sınıfta hiçbir altyapı oluşturamadı, sekizinci sınıfta 30 dakikalık dersler, sürekli değişen öğretmenler, gürültülü bir ortamda sınava hazırlandı ve ne yazık ki diğer şehirde yaşayan öğrencilerle aynı sınava girdi. Yaşadığımız sorunları ne kadar anlatsak da kimse sesimizi duymadı, sorunlarımız bir türlü çözülmedi. Okul binamız orta hasarlı denildi ve öylece duruyor. On altı ay geçmesine rağmen okulumuz faaliyete geçirilmedi. Çocuklarımız şimdi karne aldı ve önümüzdeki dört ayda okulumuza hiçbir şey yapılmaz ise çocuklarımızı o okula nasıl göndereceğiz? Ayrıca biz orta hasarlı bina güçlendirme yapılsa da o okula göndermek istemiyoruz. Gelecek yıl çocuklarımızı konteynır okula da göndermek istemiyoruz. Konteynır sınıflara kendi imkanımızla elektrik çektik, yağmurda su bastı, soğukta ısınmadı. Ne devletimizden, ne başka bir yerden kimsenin eli uzanmadı bize.”
ORTA HASARLI OKUL BİNA ÇELİŞKİSİ
Depremzede Derneği Başkanı Ekrem Deveci de orta hasarlı okul binası konusunda çelişki yaşandığını belirttiği açıklamasında şu şekilde konuştu:
“Okul binası yirmi yaşında ve iki katlı olacak şekilde inşa edilmiş sonrasında üzerine iki kat daha eklenmiş. Binanın iki kata göre mi dört kata göre mi temellendirildiğini bilmiyoruz. Bu soru işaretleriyle binayı güçlendirseniz de çocuklarımızın bu binaya girmesini nasıl rahatlıkla kabullenebileceğiz? Sizler, böylesi bir felaketi yaşayıp çocuklarınızın bu koşullarda eğitim görmesine razı olur muydunuz? Üstelik Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Orta hasarlı bina yorulmuş bina demektir. Bunlar ne kadar uğraşırsanız uğraşın, birçok masraf etmenize rağmen birazcık güçlendirseniz de yarın bir gün tehlikeye açık bina demektir. Buna ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen de “Bir mühendis olarak söylüyorum, orta hasarlı bütün binalar yıkılmalıdır” diye konuştuğuna tanık olduk. Bina analizini yapan da güçlendirme kararı veren de ‘orta hasarlı binaları güçlendirmeyin yıkın’ diyen de aynı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Tüm bu çelişkiler sarmalında Hatay'da 100’ü aşkın orta hasarlı okul binasının büyük çoğunluğunun güçlendirileceği söylenmiştir. Soruyoruz; güvenli olmadığını söylediğiniz binaları yıkmayıp güçlendirme kararı almanızın nedeni maliyetten kaçınmak mı? Değilse ve gerçekten yıkılması gerektiğini düşünüyorsanız nasıl oluyor da çocuklarımızı güvenli olmayan binalara sokmaya rıza gösteriyorsunuz?”
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRENCLER DESTEKLENMELİ
Hatay Eğitim-Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş da şöyle konuştu:
“On altı aydır bu öğrenciler konteynır okulda eğitim öğretim görüyor. Çanakoluk, Huzurlu Mahallesi velileri çocuklarını gelecek yıl konteynır okula göndermek istemiyorlar. Konteynır okulda sınıflar 21 metre kare, burası kışın soğuk, yazın sıcak oluyor, elektrikler kesiliyor, sınıfların sesleri birbirine karışıyor ve çocuklar 30 dakikalık ders süresinde verimli öğrenemiyorlar. Mahalledeki okul binası orta hasarlı ve bu bina ile ilgili hala bir çalışma yapılmamış. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı orta hasarlı binaların yorgun olduğunu, güçlendirilmeyip, yıkılması gerektiğini söylemişti. Mahalle sakinleri okullarına güçlendirme yapılsa da okul binası güvenli olmayacağı için buraya göndermek istemiyorlar. Doğal olarak veliler yaşanan olumsuz süreç ve belirsizlik ortamında tedirginlik yaşıyorlar. Mahalledeki okul binası 22 yıllık, eski bir bina, gerçekten güvenli mi, sağlıklı mı? Depremin üzerinden on altı ay geçti ancak okul binaları ile ilgili gözlemlediğimiz somut bir adım atılmadı. Bir an önce çocuklarımız için sağlıklı, güvenli eğitim ortamı sağlanmasını istiyoruz.
Bu bölgenin çocukları dezavantajlı çocuklar, suya, gıdaya, ulaşıma ulaşmada dahi sorunlar yaşanıyor. Ücretsiz yemek verilmiyor, çeşmeden akan sular içilemiyor, çocuk beş lira verip de kantinden içme suyu alamıyor. Deprem bölgesindeki öğrencilerin desteklenmesi gerekiyor. Burada hiçbir şey normalleşmedi, normalleştiği sanılıyor. Çocuklarımızın geleceğine, eğitim hakkına, sağlıklı ve güvenli eğitim ortamının sağlanmasına yönelik bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”