DEPSAŞ yeni yılda 24 bin çiftçinin elektriğini kesecek: Altı ilde tarım durma noktasına gelebilir

DEPSAŞ, altı Kürt kentinde borçları bulunan 24 bin 300 çiftçinin yeni yılda elektriklerini keseceğini duyurdu. Elektrik verilmemesi durumunda binlerce çiftçi üretim yapamayacak. Uzmanlar, tarımın durma noktasına geleceği uyarısında bulundu.

DEPSAŞ yeni yılda 24 bin çiftçinin elektriğini kesecek: Altı ilde tarım durma noktasına gelebilir

Rojhat ABİ

DİYARBAKIR- Kürt kentine elektrik enerjisi sağlayan Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş (DEPSAŞ), faaliyet bölgesinde bulunan toplam 30 bin tarımsal sulama abonesinin olduğunu ve bu abonelerin yüzde 81’inin borçlu olduğu bildirdi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılında borçlu abonelere enerji verilmeyeceğini duyurdu.

'TARIM DURMA NOKTASINA GELEBİLİR'

DEPSAŞ’ın 2024’te enerji verilmeyeceğini belirttiği iller Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt. Bu iller tarım alanında en fazla üretimin olduğu iller. DEPSAŞ’ın enerji verilmeyeceğini açıkladığı 30 bin abonenin yüzde 81’i, 24 bin 300 aboneye tekabül ediyor. Enerji verilmemesi durumunda 24 binin üzerinde çiftçi üretim yapamayacak. DEPSAŞ’ın bu kararı binlerce çiftçiyi mağdur edeceği gibi, var olan gıda krizini de daha çok tetikleyecek gibi.

'DEVLET ÇİFTÇİYE YARDIMI KESTİ'

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ve Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Adil Karatekin, DEPSAŞ’ın borçlu olan çiftçilere enerji vermeyeceğine ilişkin kararını Artı Gerçek’e değerlendirdi. Kararın tarımsal üretimi sekteye uğratacağı uyarısında bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, dünya genelinde yaşanan gıda krizine dikkat çekti. İskenderoğlu, “Dünyada gelişen pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşından sonra ciddi bir krize geçmiştir. Avrupa ülkeleri bunun farkına vararak savunma bakanlığından daha çok çiftçiye yatırım yapıyor. Türkiye devleti ise verdiği elektrik desteğini yıldan yıla düşürerek devletin elektrik yardımı tamamen kesildi. Devlet çiftçiye sahip çıkmalı, destek vermeli. Bunun üzerine verdiği desteğini de kesiyor ve ithalat yapıyor. Şimdi de buğdaydan, pamuktan para kazanmayan çiftçinin elektriğini kesecekler. El insaf diyoruz. Bu kararı da kabul etmiyoruz” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu

'ÇİFTÇİLER, ÖZEL ENERJİ ŞİRKETİNE MAHKÛM EDİLMİŞ'

“DEPSAŞ’ı Cumhurbaşkanına havale ediyoruz” diyen İskenderoğlu şöyle konuştu: “Diyarbakır’da çiftçiler korkudan tarladaki şarteli açamıyor. Elektrik faturaları o raddeye gelmiş durumda. Haliyle üretim de yapılamıyor. Bu durumda DEPSAŞ’ın kalkıp tehditvari bir şekilde yeni yılda çiftçinin elektriklerini keseceğiz demesi kabul edilebilir değil. Çiftçinin elektriğini kesiyoruz demek üretimi kesiyoruz demektir. Evet çiftçinin çoğu borçludur biliyoruz. Yok ki ödesin. Çiftçinin özel enerji şirketlerine mahkumiyetini bitirmesi lazım. Pamukta zarar etmiş. Buğdayda zarar etmiş ne yapsın?”

'TARIM DURMA NOKTASINA GETİRİLDİ'

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Adil Karatekin de DEPSAŞ’ın çiftçilere karşı yıllardır engelleyici tutum sergilediğini hatırlattı. Enerjinin tarım sektörünün temel yapı taşlarından biri olduğunu vurgulayan Karatekin, “Elektrik enerjisi çiftçilerin en temel ihtiyacıdır. Yapılması planlanan elektrik kesintileri çiftçilerin üretimini olumuz etkileyecektir. DEPSAŞ’ın bu yaklaşımı yıllardır tarımı durma noktasına getirmiştir. Bu kurum kamu yararı gözetmeden çok yüksek meblağlı elektrik faturaları kesmektedir. Bu durumun tarımı ne kadar zor duruma düşürdüğü aşikardır. Ayrıca söz konusu kurumun daha önce yasal olmayan yaptırımları dolayısıyla tarımda sürekliliği değil,
süreksizliği ortaya çıkaracaktır” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası
Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Adil Karatekin

'YANLIŞ POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ'

Elektrik verilmeyeceği açıklanan kentlerde inceleme yapılması gerektiğini belirten Karatekin, şöyle devam etti: “Öncelikle yeni yılda kesileceğini belirten kararda söz konusu enerji sağladığı illerde yerinde inceleme yapılmalıdır. Ve söz konusu illerde yaşanan elektrik sorunu ve beraberinde yaşanan su sorununu yerinde araştırmalıdır. Ardından halkın ve çiftçinin mağduriyetinin çözerek giderilmesi lazım. Son olarak da küresel ısınmaya karşı yürütülen yanlış politikalardan ve bu karardan bir an önce vazgeçmelidir.”