Deriteks: Gündüz Nakış’ta işçilere yapılanlar insanlık dışı

Açıklamaya Deriteks Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan Yanılmaz ile çok sayıda işçi katıldı.

Deriteks: Gündüz Nakış’ta işçilere yapılanlar insanlık dışı

Van Tekstil Kentte faaliyet yürüten Gündüz Nakış Tekstil’de çalışan işçilerin işten çıkarılmasına tepki gösteren Deriteks Sendikası Sekreteri Ayhan Yanılmaz, işçilere sendikadan vazgeçmeleri için yapılan muamelelerin tam anlamıyla insanlık dışı olduğunu söyledi.

Van Tekstil Kentte faaliyet yürüten Gündüz Nakış Tekstil, işlerinin azalmasını gerekçe göstererek Nisan ayından beri üretimine ara verdi. Şu ana kadar halen açılmayan işletmede çalışan işçilerin bir çoğu da sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks) işçilerin durumuna dikkati çekmek için basın toplantısı düzenlendi. KESK salonunda yapılan açıklamaya Deriteks Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan Yanılmaz ile çok sayıda işçi katıldı.

‘PATRON DÜŞMANCA YAKLAŞIMLAR SERGİLEDİ’

2019 yılı Temmuz ayında İstanbul, Denizli ve Van’da nakış sektöründe üretim yapan Gündüz Nakış firmasındaki işçilerin Deriteks’e üye olduğunu belirten Yanılmaz, "İşçiler emeklerinin karşılığında sadece saygı görmeyi, horlanmadan çalışmayı ve insanca muamele görmeyi bekledi. Ama işçinin makûs talihi maalesef ki Van’da da değişmedi. Sendikal faaliyetleri öğrenen Gündüz Nakış patronu, işçilerin anlama ve dinleme çabasına dahi girmeyerek, işçilerin anayasal hakkına karşı düşmanca yaklaşımlar içine girdi. Sendikal faaliyetin önüne geçmek için akla hayale gelmeyecek yöntemler sergileyen patron, işçileri sendikadan caydırmak için her türlü yolu denedi" dedi.

İŞÇİLERE UYGULAN BASKILAR SIRALANDI

Gündüz Nakış’ta işçilere sendikadan vazgeçmeleri için yapılan muamelelerin tam anlamıyla insanlık dışı olduğunu belirten Yanılmaz, işçilere yapılan baskıları ise şöyle sıraladı:

"*Sendika toplantılarına katılan kadın işçilere patronlar namus kavramı ile dil uzatmaya çalıştı.

* İşyerinde kadın işçilere yönelik taciz vakaları görmezden gelindi.

* Patron kamu kurumları dahil kolunun uzandığı her yerde araya insan sokarak türlü vaat ve oyunlarla işçileri sendikadan caydırmaya çalıştı. İŞKUR’daki yetkililer üzerinden işçilerin sendikadan caydırılmaları için aramalar yapıldı.

* Sendikamızı işçiler karşısında küçük düşürmek ve itibarsızlaştıracak söylemlere başvuran patronlar işçileri sendikadan caydırmak için karalayıcı her türlü propagandayı yaptı.

* Patronlar kesenin ağzını açmaktan geri durmadı. İşçilere sendikadan istifa etmesi karşılığında aratılarak para tekliflerinde bulunuldu.

* Yönetim kendilerine yakın duran çalışanları sendikalı işçilere karşı kışkırtarak işyeri barış ve huzuruna dinamit koydu.

* İşyerinde sendikalı işçilere karşı durduk yere hakaret ve küfürler savurmaya devam eden provokasyonlar tertiplendi ve işyerine sendikalı işçilerin üretimi durdurarak olay çıkardığı şeklinde fabrikaya emniyet güçleri çağırılarak ortam provoke edildi.

* Sendika üyesi işçilere yönetim ve yönetime yakın kişilerce aşağılayıcı ve kutuplaştırıcı söylemler aralıksız devam etti.

* Yönetim kendine yakın işçileri kullanarak sendika üyesi işçilerin işten atılmaları için imza toplanılmasını organize etti.

* Suçu sadece sendikaya üye olmak olan işçilerin gündelik yaşamlarında da patronlar karşılarına çıktı. İşten ayrılan işçilere dahi dışarıda rahat ve huzur verilmedi. İşyerinde işçilere zulmettikleri yetmezmiş gibi başka yerlerde iş bulan işçilerin işten çıkarılmaları sağlandı.

* Acımasızlık sadece başka işyerlerinde olmadı askere giden işçiler, askerlik şubesine şikayet edildi.

*Kendini hukuktan, yasalardan üstün gören Gündüz Nakış patronları, Van’daki nüfuzunu ulaşabildiği her yerde kullanmaktan geri kalmamış bu gücünü sadece zayıf gördüğü işçilere karşı acımasızca kullanmaktan çekinmemektedir."

Van işçi tekstil