'Devlet biz işçiler için ne tür önlemler alıyor?'
İnşaat İşçileri Sendikası, koronavirüs tehdidi karşısında çeşitli sorular sorarak yetkilileri önlem almaya çağırdı.
İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin "Güvencesiz, güvenliksiz ve her türlü riske açık koşullarda çalışan milyonlarız" başlıklı bir açıklama yayınlayarak "Kişisel hijyen öneren ve bu önlemler için gerekli malzemelerin karaborsaya düşmesine bile seyirci kalan devlet, hiçbir kural ve güvencenin olmadığı bu işkolu ve genel olarak işçi sınıfı için başka ne öneriyor ya da ne tür önlemler alıyor?" diye sordu.
Çeşitli taleplerin de yer aldığı İnşaat-İş'in açıklamasının tamamı şöyle:
GÜVENCESİZ, GÜVENLİKSİZ VE HER TÜRLÜ RİSKE AÇIK KOŞULLARDA ÇALIŞAN MİLYONLARIZ!
Biz inşaat işçileri de diğer sınıf kardeşlerimiz gibi emek gücümüzü satarak yaşayabiliyoruz. Birgün bile çalışmasak aç kalırız. İşkolumuzda kuralsız, güvencesiz ve güvenliksiz çalışma temel çalışma biçimi. Taşeron ağının bir ahtapot gibi sarıp sarmaladığı bu işkolunda çocuğumuz yevmiye usulü çalışıyoruz.
Çalıştığımız şantiyelerde hiçbir can güvenliğimiz olmadığı gibi, hijyenin de esemesi okunmuyor. Kalabalık işçi koğuşlarında, bir tuvaletin onlarca kişi tarafından kullanıldığı şantiyelerde nefes alıp veriyoruz. O şantiyelere ulaşmak için kullandığımız toplu taşıma araçları açısından da durum böyle.
Bu koşullar bizleri hem hastalığa en açık hem de bir gün bile çalışmasa açlıkla burun buruna gelecek toplumsal kesimlerden biri haline getiriyor.
Dünyayı saran bu salgın karşısında aç kalmak da dahil ciddi risklerle karşı karşıya kalan biz inşaat işçileri soruyoruz:
Kişisel hijyen öneren ve bu önlemler için gerekli malzemelerin karaborsaya düşmesine bile seyirci kalan devlet, hiçbir kural ve güvencenin olmadığı bu işkolu ve genel olarak işçi sınıfı için başka ne öneriyor ya da ne tür önlemler alıyor?
Bir ekonomik destek paketi hazırlandığı açıklandı. Belli ki patronların uğrayacağı zararlar telafi edilecek. Bu pakette güvencesiz, güvenliksiz ve her türlü hastalığa açık bizler için bir şey deniliyor mu?
Kafeleri, içkili mekanları kapatan devlet, işçilerin de açlıkla burun buruna kalmayacağı bir formül düşünüyor mu?
Beton yiyerek semirdikçe semiren inşaat patronlarına sayısız teşvik ve "iyileştirme" paketleri açan, vergi borçlarının üzerine bir kalem çeken aynı devlet, ücretimizi bile almakta güçlük çektiğimiz bu işkolundaki milyonlarca işçi için ne diyor?
Bu koşullarda hasta olmamaları mucize olan ve bu süreç boyunca çalışamaz hale gelen inşaat işçilerinin açlıkla burun buruna gelmemesi için de bir paket hazırlıyor mu?
Bunun için mesela gıda-barınma başta olmak üzere en temel insani ihtiyaçlarımızın karşılanması açısından belirli düzenlemeler yapmayı düşünüyor mu?
Biz inşaat işçileri diyoruz ki;
- Koronavirüs (Cvid-19) salgınına karşı koruyucu bütün sağlık malzemeleri devlet tarafından halka bedava dağıtılmalıdır!
- Virüs testi ve gerekirse arkasından uygulanması gereken tedavi ve bakım hizmetleri ücretsiz hale getirilmelidir! Bizim gibi güvencesiz çalışan ya da genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan işçilerin tüm sağlık masrafları üstlenilmelidir!
- Bizim gibi yevmiyeyle çalışan, hiçbir güvencesi olmayan, çalışmadığında aç kalacak işçiler için barınma-beslenme-ısınma-sağlık başta olmak üzere diğer temel ihtiyaçların karşılanması için formüller üretilmelidir!
- Salgının hızını kesmek için, üretimi sürdürmenin toplumsal açıdan zorunlu olduğu enerji, gıda, vb. sektörler dışında kalan bütün sektörlerde üretime en az bir ay süreyle ara verilmelidir!- Buralarda çalışan işçi ve memurlar ücretlerinde ve izin haklarında herhangi bir kesinti yapılmaksızın bu süre boyunca ücretli izne çıkarılmalıdır!
- Ücretsiz izin ya da işten ayrılmayı dayatan patronlar hakkında işlem başlatılmalıdır, işçi kıyımı yasaklanmalıdır!
- Üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektör ve fabrikalarda işçilerin gücünü tüketen çalışma koşullarına ve temposuna son verilmeli, ücretlerde hiçbir kesinti yapılmaksızın azami 4’er saatlik vardiya sistemine geçilmelidir!
- Ayrıca toplu taşıma araçlarıyla işe gidenlerimiz için o araçlar ve işyerlerinin dezenfekte edilmesi zorunlu bir kural haline gelmelidir!
– Toplum sağlığını tehdit eden bu salgını fırsat bilerek karaborsaya yönelenler kamuoyuna teşhir edilmeli ve ağır cezalara çarptırılmalıdır!
- Salgının seyri, hızı ve alınan önlemler konusunda kamuoyu düzenli olarak güven verici bir biçimde bilgilendirilmelidir!