'Dışarıdaki şirketlere verilen paranın yüzde 10'u aktarılsa çiftçinin borcu olmaz'
CHP heyeti, Erzurumlu çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçiler hükümetin politikalarından yakındı.
Çiftçinin borcunun çok fazla olduğunu belirten Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, "Bugün, dışardaki şirketlere verdiği paraların yüzde 10'unu buraya aktarsa inanın çiftçinin borcu olmaz ve çiftçi üretime sapasağlam girer." diyerek hükümetten yakındı. Bir çiftçi ise, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi almak için her gittiklerinde para ödediklerini belirtirken tarım il ve ilçe müdürlüklerinin banka veznesi gibi çalıştığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi başkanlığındaki CHP heyeti, Erzurum'da esnafla, çiftçilerle, besicilerle görüştü, dertlerini dinledi.
'TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ BİZDE DE AYNI, AŞIRI KURAKLIK'
Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman ve oda üyeleri, CHP heyetine sorunlarını anlattı. Karaman, "Buradaki insanlar, en az 2 bin dekar tarım arazisi işleten insanlar. Daha önce de CHP'li vekillerimiz geldiler, sorunlarımızı dinlediler, Meclis'te dile getirdiler. Sorunlar büyük, tüm dünyada olduğu gibi bizde de aynı. Aşırı bir kuraklık var" dedi.
'BU SORUNLARI DİLE GETİREN MUHALEFETTİR'
Karaman, 20 yıldır Aziziye Ziraat Odası'nda olduğunu belirtirken, "AK Parti'den iki dönem İl Genel Meclis üyeliği yaptım ama bu sorunları dile getiren muhalefettir. Biz aptal değiliz, biliyoruz. Bizler her şeyi biliyoruz" dedi.
'FAİZ BATAĞINDAN BU İNSANLARI KURTARMAK LAZIM'
Çiftçinin borçlarına değinen Karaman, "Çiftçinin 750 milyar borcu var. Bugün, dışardaki şirketlere verdiği paraların yüzde 10'unu buraya aktarsa inanın çiftçinin borcu olmaz ve çiftçi üretime sapasağlam girer. Üretime devam edebilmemiz için şu faiz batağından bu insanları kurtarmak lazım" diye konuştu.
'BİZ GENÇKEN, ÇİFTÇİ ÇOCUKLARI BOLLUK İÇİNDE YAŞIYORDU'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, çiftçilerin daha önceleri gelir seviyesinin yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Biz üniversitede okurken, çiftçi çocukları gelir İstanbul'da ev tutardı. Ben diş hekimliğinde okuyorken. Babaları onlara ev alacak parası var, gayet iyi, o babada para boldu. İstiyordu ki çocuğu güzel okullarda okusun, doktor, mühendis olsun. O çocuk, biz şehir çocuğu olduğumuz halde bizden daha bolluk içinde yaşıyordu. Bir de yokluğu olanları çağırıyordu evine ki, memleketten babam para yolladı, gel ev kirası verme, bir odamı vereyim. Bu durumdaydı oradaki çiftçi çocukları. Ben oradan kıyasla söylüyorum. Çiftçinin geldiği yer hakikaten çok acı. Eskiden ben çiftçiyim dediğinde varlığı yerinde, hayatı düzgün; böyleydi bizim gençliğimizde."
'ASGARİ ÜCRETLE 1 AY BOYUNCA GECE GÜNDÜZ, GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYORLAR'
Çiftçi, üreticinin geldiği duruma ilişkin; "Önceden şeker fabrikasında çalışan işçi, memur, çiftçiye özeniyordu. Bugün çiftçi hevesleniyor fabrikada işe girmek için" derken bir başka çiftçi ise şunları söyledi:
"O da satıldı. Asgari ücretle 12 saat çalıştırıyorlar. Fabrika şirket kurmuşlar. O şirket, 5 bin, 10 bin dönüm pancar ekiyor. İşte köylü çocuklarını götürüp orada çalıştırıyorlar. İnsanlar artık kendi üretimiyle kurtulamıyor da gidiyor fabrikada asgari ücretle 1 ay boyunca gece gündüz günde 12 saat çalışıyorlar."
'OT 2, SAMAN 1.5 TL'
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Heyeti'nin geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ziyaretini anımsatarak; "Ot 2 TL, saman 1.5 TL. 1500 TL verip alabilecek misiniz beyaz samanı?" diye sorunca çiftçiler, "1500 TL'ye bulamayacaklar" yanıtını verdi.
'NAKDİ YARDIM YAPAMIYORSA OT, SAMAN DESTEĞİ YAPMASI LAZIM'
Kuraklığın bir afet olduğuna söyleyen CHP'li Alban, "Burada sizin hayvanlarınızın geçimi için devleti yöneten iktidar, size ot, saman hibe desteği yapması lazım. Yapmaz, biz bunu dillendireceğiz. Nakdi yardım yapması lazım, yapamıyorsa ot, saman desteği yapması lazım. Ama bunları gelip yerinde tespit eden, ‘biz şu destekte bulunacağız ‘ diyen oldu mu size?" dedi.
'ÇİFTİMİZİN BORÇLARINIZIN FAİZLERİNİ SİLECEĞİZ'
Heyetteki CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ise üreticilere, 2006 yılında çıkan kanunu anımsatarak şunları söyledi:
"Yüzde 1'in altında destek verilemez' diyor. 'Yüzde 1 verilir' demiyor, 'yüzde 1'in altında verilemez' diyor. Ama biz bugüne kadar bunun yarısını bile zor aldık. Dolayısıyla biz gelir gelmez öncelikle çiftçi borçlarının faizlerini silerek, çiftçi uzun bir vadede borcunu ödeyecek şekilde borçlarını yapılandıracağız, çiftçiyi bir rahatlatacağız. Ayrıca hem nakdi yardımla üreticilerimizi ayakta tutacağız, hem de ayni olarak. Yani gübre bulamıyorsa çiftçimiz, bu yıl olduğu gibi, çiftçimize gübre vererek, tohum bulamıyorsa, tohumunu uygun fiyattan çiftçimize destek olarak vereceğiz, ürettireceğiz."
'ADETA BANKA VEZNESİ, ÇARK DÖNÜYOR'
Erzurumlu bir üretici, bankadan kredi almak istediğinde yaşadığı sorunu şöyle aktardı:
"Tarım il ve ilçe müdürlükleri, şu anda sanki bir banka veznesi kurmuşlar. Bir çiftçinin 10 dönüm var. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) lazım, veriyor parayı alıyor. 10 gün sonra bir daha gidiyor. Yılda 50 defa lazım olsa, 50'sinde de alıyor. Bir işletme belgesi, 60 ile 90 arası. 300 bin TL'ye bir dosyayı hazırlıyor. Bunu bir banka 15 gün içinde kabul etmiyor. ‘Aslıdır gibi’ bir kaşe vurun diyoruz buna her seferinde para vermeyelim. Ama bunlar öyle yapmıyorlar. Bunu vereceksin, alacaksın, 15 gün sonra lazımsa... Bankalarla anlaşmalı mı bunlar, ne ise bilmiyoruz biz bunları. Kaymakama, Tarım Bakanı'na söyledim, neyse hala çözüm bulamadılar buna. İyice de artırdılar. Aynı banka veznesi gibi, veriyorlar, alıyorlar parayı. Olmuşlar adeta bir banka veznesi, çark dönüyor. Bu para devletin kasasına gidiyorsa amenna, gitsin, devletimiz. Ama ben bildiğim, duyduğum kadarıyla döner sermaye ile orada çalışan memurlar paylaşıyormuş."
CHP Heyet, çiftçilerin sorunlarını dinledikten sonra Aziziye ve Yakutiye'de muhtarlarla bir araya geldiler. (ANKA)