DİSİAD Başkanı Baysal: Çözüm süreci buzdolabından çıkmalı
Çatışmanın kimseye yararı olmayacağını ifade eden DİSİAD Başkanı Burç Baysal, ekonomik kalkınmanın huzur ve barış ortamında mümkün olacağını söyledi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK-Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) pandemi nedeniyle ertelenen dernek kongresini 7 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirecek. Kongre öncesi basın mensupları ile bir araya gelen Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, görevde olduğu dönemde yaptıkları çalışmaları aktardı. Görevde olduğu 8,5 yıllık süre zarfında DİSİAD olarak yatırım ve istihdam yaratma anlamında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Burç Baysal, Türkiye'de ilk kez SİAD’ların "iş adamı" yerine "iş insanı" kavramını kullanmasına DİSİAD’ın öncülük ettiğini söyledi. Baysal, Diyarbakır’da sadece ekonomi değil sosyal ve kültürel olarak da çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
'ÇÖZÜM SÜRECİ BUZDOLABINDAN ÇIKMALI'
Baysal konuşmasının devamında çözüm süreci ve çatışmasızlık dönemine de değindi. Ekonomik kalkınmanın, yatırımların güven ortamının sağlanması ile mümkün olacağını belirten Baysal, çözüm sürecinde yatırımların büyük ivme kazandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecinin sonlanmasının ardından söz ettiği "Çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık" sözlerine vurgu yapan Baysal, "Bu sürecin buzdolabında kalmasının Türkiye’ye hiçbir faydası yok. O süreç buzdolabından çıkmalı ki, ülkenin ekonomisi ve kalkınmasının doğru bir şekilde ilerlemesine olanak yaratır. O süreç buzdolabından çıkmalı ki gerek ülkenin tamamının ekonomisinin, kalkınmasının bir şekilde doğru düzlem içerisinde gitmesine olanak sağlansın. Bu sürecin buzdolabında kalmasının Türkiye'ye hiç bir faydası yok. Aksine her gün yitirilen canlar var. Her gün kaybedilen ekonomik değerler var. Bunu istememek, bu süreci yeniden ortaya koymamanın ülkeye hizmet olmadığını söylemek isterim" dedi.
'ÇÖZÜM MUHATAPLARI İLE OLUR'
İktidarın Kürt oylarını kazanmak için yeniden bir süreç başlatma arayışında olduğuna ilişkin iddialar basına yansıyor. İktidara yakın siyasetçiler ise demokratikleşme alanında adımların olacağı, olası yeni bir süreçte ise HDP yada PKK’nin muhatap alınmayacağını iddia ediyor. Olası yeni süreçte muhatabın kimlerin olabileceğine ilişkin soruya cevap veren Baysal, "Olası bir çözüm süreci içerinde bir diyalog gerçekleşecekse bunun muhatapları gerçekleşmesi gerekir. Dünya örnekleri gözümüzün önünde cereyan ediyor. Herhangi bir STK ile çözüm süreci başlatılacak hali yok. Bunun muhatapları vardır ve muhatapları ile sorun çözülür. Bir kavga varsa bunun taraflarıyla çözüme gidilir" diye konuştu.
'BELEDİYE İHALELERİ DIŞARIDAN GETİRİLEN FİRMALARA VERİLMİŞTİ'
Baysal, kayyım politikasını, kayyımların özellikle belediye ihalelerini Diyarbakırlı iş insanları yerine dışarıdan gelenlere vermesi ile ilgili soruya da cevap verdi. Bölgenin 2016 yılı Kasım ayında ilk kayyım uygulaması ile karşılaştığını hatırlatan Baysal, o dönemde kentin kaynaklarının kent içerisindeki işverenlerle buluşturulması konusunda eksiklikler yapıldığını söyledi. Dışarıdan getirilen işverenlere kentin mevcut işlerinin ihale edildiğini belirten Baysal, şunları söyledi: "Bunlarla gerek bizler ve diğer STK’lar aracılığıyla sesimizi duyurduk. Bunların kabul edilebilecek organizasyonlar olmadığını her daim dile getirdik. Dışarıdan bürokratlar da maalesef kente getirildi. Bunların da gerçeklik içerisinde olmayacağını, Diyarbakır’ın bir şekilde bu hizmetleri alma konusunda oluşabilecek handikapları ile karşılaşmak istemediğimizi iletmiştik. Kentin işverenleri ile belediye ile ilişkileri sınırlı seviyeye inmişti."