DEM Partili Siirt Belediyesi'ne kayyım atanması Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi. Açıklamada, "Kayyım politikaları, çözüm sürecine duyulan güveni sarsmakta ve demokrasiye zarar vermektedir" denildi.
Kürt sorununun çözümü için adım atma sırasının devlette ve iktidarda olduğunu söyleyen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "CHP de daha ciddi bir plan ve programla bu sürece öncülük etmeli. Bu sürecin bir parçası olmalıdır" dedi.
İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, çözüm için iktidar kanadının 'güven verecek adımlar' atması gerektiğini belirtti. Birdal "Cumartesi Anneleri'nin önünde konulan barikatlar kaldırılabilir. Yerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilsin. Bu tür adımlar süreci besler" diye konuştu.
'Çözüm süreci' döneminin başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan 'yeni sürece' ilişkin konuştu. Akdoğan, Bahçeli’nin çıkışının yalnızca iç siyasetle değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel dinamiklerle de ilgili olabileceğini belirtti.
Barış ve adalet mücadelesinin birbirinden ayrılamayacağını belirten 10 Ekim Barış Derneği Başkanı İshak Kocabıyık, Suriye'de yaşananlara da dikkat çekti. Kocabıyık "Bölgede de barış olmazsa Türkiye'deki barışın uzun süreli olamayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Sorunun demokrasi ve hukukun eksikliğinden çıktığı ortadayken bu eksiklikleri tamamlamadan barışa nasıl ulaşılacak?
AKP'nin Diyarbakır İl Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son yarım asırdır yaşadığımız sancılara artık ‘dur’ deme vaktidir. Artık yeni şeyler söyleme vaktidir. Ülkemizin önüne yeni ve önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır. Bunun heba edilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.
Barış Akademisyenleri 9 yıl önce bugün barış dedikleri için görevlerinden ihraç edildiklerini hatırlatarak, “Barış talebimiz baki” açıklamasında bulundu.
Gazeteci Cengiz Aktar, yeni süreç için "Son derece temkinli olmak lazım" diye konuştu. Aktar "PKK, YPG silah bırakacak’ diyorlar. Abdullah Öcalan’ın ev hapsinden söz ediliyor. Bunlar dışında Kürt siyasi hareketinin talepleri konusunda bir adım yok" dedi.
2013-2015 yılları arasındaki ‘çözüm sürecinde’ İmralı heyetinde yer alan İdris Baluken, geçmiş dönemin eksikliklerini değerlendirerek, yeni görüşmeler için ‘yasallık’ vurgusu yaptı
Şam'a giderek yeni Suriye yönetimiyle görüşmek istediklerini belirten PYD Başkanlık Konseyi üyesi "Biz de Suriye’nin bir parçasıyız ve çözüm sürecine dahil olmak istiyoruz. Yasaları birlikte çıkararak her şeyi resmi bir temele oturtabiliriz" dedi.
Hukukçu Orhan Gazi Ertekin yeni çözüm süreci tartışmalarını Artı Gerçek'e değerlendirdi: Türkiye'de 'hayalet barış' denilebilecek bir süreç inşa edilmeye çalışılıyor. Devlet barışmak istiyor ama bu barıştan da hiç kimsenin haberi olmasın istiyor.
Özel, Gaziler Derneğinde çözüm sürecine dair konuştu: Bu iş için dört kriter koyduk. Birincisi, Meclis merkez olsun. İkincisi açıklık, şeffaflık. Üçüncüsü, karşılıklı iyi niyet ve bunun samiyetle ortaya konması. Dördüncüsü, ulusal bir mutabakat.
Hayko Bağdat ile Bağdat Cafe’nin bu haftaki konuğu AKP’nin kurucularından ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik oldu. Çelik "Kuzey Suriye’deki Kürtlerin oturup ölümü beklemelerini bekleyemezsiniz" diye konuştu.
Prof. Dr. Mesut Yeğen, Yeni çözüm süreci tartışmalarını Artı Gerçek'e değerlendirdi. İsrail'in bölgede kurduğu dengenin iktidarı Kürt sorununun çözümüne zorladığını belirten Yeğen, "Kürt kamuoyunda prestiji yüksek aktörler sürece dahil edilmeli" dedi.
MHP'li Yalçın, Bahçeli'nin Öcalan'a yaptığı çağrı için, "Siyasi tarihimiz açısından dönüm noktası oluşturan çağrı" dedi. Bahçeli'nin 'devlet aklını' temsil ettiğini öne süren Yalçın, çağrı için "Köprüden önceki son çıkış hatırlatmasıdır" diye konuştu
KCK'nin üst düzey temsilcilerinden Zübeyir Aydar, Türkiye'de şartların yeni bir barış sürecine uygun olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'ın mesajını desteklediklerini belirten Aydar, "Siyasal çözüm için elimizden gelen katkıyı her düzeyde sunacağız" dedi.
'Çözüm Süreci'nde Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Ali Bayramoğlu, "Bir açılım var ve bu ikinci bir çözüm sürecine doğru ilerliyor" dedi. Bayramoğlu, "Öcalan’ın dış dünyayla ilişkiler kurması, Kürt sorununu bambaşka bir evreye taşır" diye konuştu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 43 ay sonra DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ile yaptığı görüşmede "Koşullar oluşursa süreci çatışmadan siyasi zemine çekerim" mesajını iletti. Diyarbakır'daki STK temsilcileri Öcalan'ın mesajını Artı Gerçek'e değerlendirdi
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, çözüm süreci tartışmaları için Bahçeli ve Erdoğan'a seslendi: "Kaybedecek tek bir günümüz, tek bir saatimiz bile yok. Türkiye’yi onlarca yıl çektiği bu sorundan artık kurtarın. Samimiyseniz adım atın."
Abdullah Öcalan, TBMM’de konuşma yapmak üzere davet edildi. Bu konuşmanın gerçekleşmesi halinde Türkiye geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olacak. Türkiye Devleti ya Kürtlerle barışacak ya da yüz yıl önce Ermenilere yaptığı zorbalığı devreye sokacak.
Bahçeli ve Özel'in Kürt sorununa dair açıklamarının ardından başlayan tartışmalara dair paylaşım yapan Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu, çözüm çabalarının yanında olduğunu belirterek, "İktidarın samimiyeti konusunda ciddi endişelerimiz var" dedi.
Sebahat Tuncel, Özgür Özel'in bölge ziyaretini değerlendirdi: Ana muhalefetin Kürt meselesinin çözümünde daha cesur tavır alması gerekiyor. Umarım, iktidarı da barışa zorlayacak, Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesi açısından pozitif rol oynar.
Çözüm süreci döneminde 'Akil İnsanlar Heyeti'nde bulunan Celalettin Can, 'yeni süreç' tartışmalarını değerlendirdi: Ben bir barış süreci olduğu kanaatinde değilim. Sayın Öcalan bu sürecin bir parçası olmadan buna barış süreci diyemeyiz.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala 'yeni bir çözüm süreci' tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Ala "Biz diyaloğu çoğaltmak, uzlaşmayı çoğaltmak, konuşmayı çoğaltmak istiyoruz" diye konuştu.
'Çözüm süreci' döneminde İmralı'ya giden heyette yer alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, son gelişmeleri 'Süreç sancısı' diye niteledi. Baluken, "Temennimiz yaşanan gelişme ve tartışmalardan sonra yeni bir sürecin şekillenmesidir" dedi.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, MHP ve AKP'nin açıklamaları ile başlayan yeni 'çözüm süreci' tartışmasını değerlendirdi: "Sorun da farklı bulunacak çare de farklı, masamızda çözüm süreci yok."
Serbestiyet yazarı Etyen Mahçupyan, bu haftaki köşesinde Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması ve sonrasındaki açıklamalar üzerine bir 'açılım' olup olamayacağını tartıştı.
Erdoğan, Kobani dosyasından ve Demirtaş’tan bahsederek Bahçeli’yi baltaladı mı? Yoksa aslında Demirtaş’ı sürece katmaya mı davet etti? Cevap, Mehmet Uçum’un bir sözünde: “DEM'in temsil ettiği kitlelerin taleplerini bu bütünlük içinde karşılamak…”
Bahçeli'nin DEM Parti açıklaması sonrası, "Cumhur İttifakının uzattığı bu elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını isteriz" diyen Erdoğan, bu mesajının odağında yeni anayasa olduğunu anlattı. "Yeni anayasa çağrımız da bunun içindir" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.