Dışişleri, Almanya'daki yeni yasa için kitapçık hazırladı: Nasıl çifte vatandaş olunur?

Dışişleri, Almanya'daki yeni yasa için kitapçık hazırladı: Nasıl çifte vatandaş olunur?
Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da sadece Alman vatandaşlığı olan Türkiye göçmenlerinin "Nasıl çifte vatandaş olabileceklerine" dair bir kitapçık yayınladı.

Artı Gerçek - Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da 27 Haziran'da yürürlüğe girecek kanun değişikliği ile çifte vatandaşlık uygulamasının başlaması öncesinde, Türkiye göçmenlerine süreci anlatan bir kitapçık hazırladı. "Yeniden Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci" adını taşıyan kitapçıkta vatandaşlık, askerlik ve sosyal güvenlik işlemlerine ilişkin sıkça sorulan soruların yanıtları yer aldı.

Kitapçıkta, çifte vatandaşlık için başvuru yapabilecek olanlar şöyle sıralandı: Türkiye vatandaşlığını "çıkma izni" almak suretiyle kaybedenler; anne veya babalarına bağlı olarak Türkiye vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar ve Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 25. Maddesine göre kaybedenler.

'ANLAMLI VE DEĞERLİ BİR GELİŞME'

Dışişleri Bakanlığı, "Almanya’daki tüm Başkonsolosluklarımız anılan tarihten itibaren başvuruları almaya hazır olacaklar. Almanya'daki Türk toplumunun uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği söz konusu yasal düzenleme, Türk-Alman ilişkileri bakımından olumlu, anlamlı ve değerli bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Şubat 2024'te Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde (Bundesrat) onaylanan Yeni Alman vatandaşlık yasası reformu Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırıyor ve çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldırıyor.

BEŞ YILDA VATANDAŞLIK ALINABİLECEK

Artık Alman vatandaşlığına geçecek kimseye geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkma şartı konmayacak. Alman vatandaşlığına başvurmak için Almanya'da sekiz yıl kalma koşulu da beş yıla düşürülüyor. Almanya'ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan "özel başarı" kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa geçişi de üç yılda gerçekleşebilecek.

Bir diğer önemli değişiklik de Almanya'ya giden ilk kuşak göçmenlerle ilgili olacak. 1960'lı yıllardan itibaren Almanya'ya gelen "misafir işçi" kuşağının vatandaşlığa kabulü kolaylaşacak. İlk kuşak için vatandaşlık testi zorunluğu kaldırılacak. Normalde vatandaşlık için şart olan Almanca dil bilgisi şartında da istisnalar sağlanacak. İlk kuşak göçmenlerden yazılı sınav istenmeyecek, gündelik hayatlarını sürdürebildikleri Almanca dil bilgisi seviyesi yeterli görülecek.

IRKÇILAR VATANDAŞ OLAMAYACAK

Daha önceden vatandaşlığa geçecek kişilerden talep edilen Alman Anayasası'na bağlılık sözü yeni yasada daha belirgin hale geliyor. Antisemitik, ırkçı, yabancı düşmanı veya diğer insanlık onuruna aykırılık teşkil eden suçları işleyenler ya da kadın-erkek eşitliğini, cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

Yeni yasa metninde Almanya'nın tarihindeki olaylar göz önünde bulundurularak "Hukuksuz nasyonal sosyalist iktidarı ve onun sonuçları sebebiyle, Almanya'nın, özellikle Yahudi yaşamının korunmasına yönelik özel tarihi sorumluluğuna bağlılık" şart koşuluyor. (Kaynak)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar