DİSK: Politik bir tercih yaptık

Diğer emek ve meslek örgütleri ve siyasi yapılarla bir tartışma süreci yürüttüklerinin bilgisini veren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye genelinde yaygın ve kitlesel 1 Mayıs kutlaması yapmak için bir mutabakat sağladıklarını ifade etti.

DİSK: Politik bir tercih yaptık

Artı Gerçek - Devrimci İşsi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı Kadıköy'de kutlama karının ardından gelen eleştiriler için DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yazılı açıklama yaptı.

"DİSK’i hedef alan düşmanca dili reddediyoruz" diyen Çerkezoğlu, “Ölü taklidi yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Türkiye işçi sınıfının onurlu mücadele tarihinde önemli bir yer tutan 1 Mayıs, sadece bir gün değil; aynı zamanda tarihsel bir bellektir, kolektif bir iradedir” ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, “bu tarihsel sorumluluğun bilinciyle” 2025 yılı 1 Mayıs’ını aylar öncesinden planlamaya başladıklarının ve bunun için iki ayrı Başkanlar Kurulu toplantısıyla sendikalarının işyerlerinden, temsilcilerinden ve üyelerinden yükselen seslerini dinleyerek geniş katılımlı bir istişare süreci sonunda yol haritalarını oluşturduklarını açıkladı.

“ORTAK MUTABAKAT”

Diğer emek ve meslek örgütleri ve siyasi yapılarla bir tartışma süreci yürüttüklerinin bilgisini veren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye genelinde yaygın ve kitlesel 1 Mayıs kutlaması yapmak için bir mutabakat sağladıklarını ifade etti.

Çerkezoğlu kendilerine yönelik eleştiriler için şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılı 1 Mayıs’ının İstanbul’da nerede kutlanması gerektiğine dair tartışmada iki görüş oluşmuştur: Bir görüşe göre bu yıl da içinden geçtiğimiz bu süreçte, 1 Mayıs’ta polis barikatlarının önüne geçecek öncü işçiler, sokakta direnen gençlerin öncü kesimleri ile iktidarın yasakçı ve hukuksuz tutumu teşhir edilmeli ve bir irade ortaya konulmalıdır. Diğer bir görüşe göre ise 2025 yılı 1 Mayıs’ı öncesinde adalet ve demokrasi talebiyle ortaya çıkan toplam enerji; işçilerin, emekçilerin, emeklilerin bu adaletsiz düzene karşı tepkileri ile büyütülmeli, ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs’lar bu anlayış ile örgütlenmelidir. İstanbul’da da 1 Mayıslara kapatılan bir başka alan olan Kadıköy’de işçilerin bayramı gençlerin, kadınların, tüm emekçilerin en geniş katılımlı coşkusuyla büyütülmelidir.

Bizler açısından, iktidarın hukuksuz ve yasakçı tutumunda ısrar etmesi karşısında bir tercihte bulunmak zorunlu hale geldi. Yukarıda bahsettiğimiz politik hedef doğrultusunda, adalet ve demokrasi mücadelesine güçlü bir emekçi soluğu katmak adına, kitlesel katılımı daha mümkün kılacak bir meydanın tercih edilmesi noktasında geniş bir mutabakat olduğunu gördük.”

“Ölü taklidi yapmıyoruz” diyen Çerkezoğlu aldıkları kararı da “politik bir tercih yaptık” sözleriyle açıkladı. (HABER MERKEZİ)

1 Mayıs disk Arzu Çerkezoğlu