DİTAM'ın çalıştayında 'Çözüm süreci sonrası Türkiye medyası' ele alındı
Diyarbakır’da çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve gazetecinin katılımıyla, 'Kürt sorunu bağlamında Türkiye medyası çalıştayı’ düzenlendi.
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), "Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Çalıştayı" düzenledi. Diyarbakır’da bir otelde gerçekleşen çalıştaya, DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural, Doç Dr. Sevilay Çelenk, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Abdullah Zeytun, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda gazeteci katıldı.
‘BİR SORUNUMUZ VAR’
Açılış konuşmasını yapan DİTAM Başkanı Vural, Kürt sorununda iktidarın değişken tavrını eleştirerek, "30-40’ların görüşü gibi değil artık Kürt diye bir şey vardır deniyor. Kürt sorunu terörle eş değer görülüyor. Kürt sorunu barışçıl bir şeklide çözülebilir. Bizim bunun çözümüyle ilgili bir sorunumuz var" dedi.
SAHA ÇALIŞMASI
Projenin amacı hakkında konuşan DİTAM Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu ise "Medyanın, Toplumsal alanda çatışmalı konuların çözümündeki katkısı kadar, bizzat çatışmalı durumun gelişmesinde ve derinleşmesindeki rolü de önemli bir tartışma konusudur. Kürt sorunu da hangi boyutuyla ele alınırsa alınsın, medyanın bu sorundaki rolü tartışmanın ayrılmaz bir parçası olmuştur" diye belirtti. Çalışmalarıyla, başta Kürtler olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, hukukçuların ve aktivistlerin Türkiye medyasına ilişkin algısını görünür kılmayı tasarladıklarını söyleyen Azizoğlu, bu amaçla Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa başta olmak üzere bölgede Kürt yurttaşlarla geniş ölçekli bir saha çalışması yürüttüklerini kaydetti.
ÇÖZÜM SÜRECİ SONRASI TÜRKİYE MEDYASI
Bölgede hak temelli, mesleki ya da politik çalışmaları çerçevesinde Kürt sorunuyla ilgilenmiş isimlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirdiklerine de değinen Azizoğlu, şöyle aktardı: "Bu çalışmayla, çözüm sürecinin sona ermesinde Türkiye medyasının rolüne ilişkin Kürtlerin düşüncelerinin ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz, bununla beraber Kürtlerin geçmişten bugüne medyayla ilgili güvensizliklerinin nedenlerinin de daha derinlemesine anlaşılmasını hedefliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda hazırlayacağımız raporda, medyanın Kürt sorunuyla ilişkili rolüne ışık tutmak kadar, bu konuda özellikle 1990'lı yıllardan başlayarak tarihsel hafızayı canlandırma çabalarına katkı sunmayı da hedefliyoruz. Sözü doğrudan kendilerine vererek Kürtlerin Türkiye medyası tahayyülünü ya da algısını mümkün olduğunca anlamaya çalışıyoruz."
Araştırmanın, nicel ve nitel olmak üzere iki yöntemle yapıldığını söyleyen Azizoğlu, nitel yönden Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa gibi bölgedeki illerden STK temsilcileri, gazeteciler, aktivistlerden oluşan 50 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapıldığını, nicel yönden ise yine Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van büyükşehirlerinde 600 kişiye anket uygulandığını belirtti.
ÇALIŞTAY PLANLAMASI
Azizoğlu, çalıştayların işleyişine dair şunları kaydetti:
"*Ağırlıklı olarak bölgedeki gazeteciler olmakla birlikte Kürt sorununa dair araştırmalar yapan gazeteciler, akademisyenler ve hak temelli STK'ların katılımıyla gerçekleştirilecektir.
*Çalıştay tartışmaları, saha araştırması analizi ve yapılan yüz yüze görüşmeler kapsamlı bir araştırma raporunun hazırlanmasına esas teşkil edecek ve bu rapor ilgili kamuoyuyla paylaşılacak bir yayın haline getirilecektir. Yayınlar, Türkçe, İngilizce ve Kürtçe olacak şekilde 3 dilde hazırlanacaktır.
*Bu rapor ayrıca Kürt sorunu bağlamında Türkiye medyasının durumunu ele alan önceki çalışmaları da kısaca değerlendiren bir literatür özeti de içerecek. Literatür özetini takiben, raporda, Türkiye'de medyanın durumunu genel hatlarıyla değerlendireceğimiz bir bölüme de yer vereceğiz. Bu bölümde 1990'lı yıllardan itibaren mesleki faaliyetleri nedeniyle gazeteciler hakkında açılan davalar, soruşturmalar, yaşadıkları zorluklar, işsiz kalan gazeteciler ve belli başlı olaylar gözden geçirilmiş olacaktır. Çözüm sürecinde Türkiye medyasının durumunu tespit etmek amacıyla örnek olaylar seçilerek karşılaştırmalı haber çalışması da yapılacaktır."
SUNUM KONULARI
Çalıştayda, "Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası", "Çözüm Sürecinde Kürtlerin Türkiye Medyası Algısı", "1990’lardan Günümüze ve Çözüm Sürecinde Kürt Coğrafyasında Türkiye Medyasına İlişkin Algıyı Yeniden Düşünmek", "Türkiye’de Toplumsal Barış ve Medya Sorunu" ve "Barışın İnşasında Medyanın Rolü - Deneyim Paylaşımları" konularında sunumlar gerçekleştirildi. (MA)