Diyarbakır Barosu 'Öğrenci Andı' davasına müdahil olacak
Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararını eleştiren Diyarbakır Barosu, davada müdahil olarak yer alacaklarını ve kararı temyiz edeceklerini açıkladı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Danıştay 8'inci Dairesi'nin, ilköğretim okullarında okutulan 'Öğrenci Andı'nın kaldırılmasına dair yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu, davaya müdahil olacaklarını ve kararı temyiz edeceklerini açıkladı.
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın tarafından yapılan basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 12.maddesinde yer alan 'Öğrenci Andı'nın, 8 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülükten kaldırıldığı hatırlatıldı. Yönetmelik değişikliğine karşı Türk Eğitim-Sen tarafından Danıştay'da iptal davası açıldığı ve Danıştay 8.Dairesi'nce yapılan yargılama neticesinde düzenlemenin eski haline geri döndüğü hatırlatıldı.
'IRKÇILIK, TOPLUMSAL BARIŞI TEHDİT EDEN BİR SORUNDUR'
Danıştay kararını eleştiren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, "Irkçılık dönemsel bir toplumsal hastalık değildir. Her zaman toplumsal barışı ve birlikte yaşama kültürünü tehdit eden bir sorundur. Teşhis de, tedavi de 2013'te yapılmıştır. Çocuklarımızın ve dolaysıyla geleceğimizin özgürlük alanını daraltacak bu uygulamadan 2013 yılındaki kararlılık ile vazgeçilmelidir" dedi.
'TOPLUMSAL AYRIŞMA VE KUTUPLAŞMAYI DAHA DA ARTTIRACAKTIR'
Anayasa'nın 90. maddesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 2. maddesine değinen Aydın, "Çocuk hakları ekseninde taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerce de hüküm altına alınan; çocuğun düşünce dil, din, ırk, vicdan, eğitim hakkı gibi hiçbir ayrım gözetilmeden her türlü haklarına erişiminin sağlanması devletin olduğu kadar hepimizin görevi. Çocuğun yüksek yararını gözeterek ayrımcılık yapmama şeklinde büyümesine katkı sunmamızın önemini değerlendirmek zorundayız. Bu ırkçı ve tekçi metin Türkiye halklarına yarar sağlamadığı gibi toplumsal ayrışmayı ve kutuplaşmayı daha da arttıracaktır. Bu çerçevede, siyasi iktidarın, hukuk sınırları dışına çıkan bu yargı kararına karşı gerekli idari tedbirleri alması için derhal girişimde bulunmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
'DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞIZ'
Danıştay kararının Anayasa'ya da uygun olmadığını ifade eden Aydın, "Danıştay'ın yasal sınırı aşarak karar vermesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bariz bir şekilde ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Son dönemlerde en çok yaptığımız eleştiri, yürütmenin yargıya müdahalesinin tersi bir durum olan bu hukuksuzluk halini de tasvip etmiyoruz. Her kurumu ve kişiyi çerçevesi Anaysa ile belirlenmiş görev ve yetkilerini aşmamaya davet ediyoruz" dedi.
Diyarbakır Barosu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanında davada müdahil olarak yer alacaklarını açıklayan Aydın, karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyize gideceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.