Diyarbakır’da 20 gazeteci hakim karşısına çıktı: Duruşma 19 Kasım 2024'e ertelendi
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek haklarında 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla dava açılan gazetecilerin duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü
DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ, YARGILANANLARIN SAYISI 20 OLDU
Ari Prodüksiyon sahibi Berivan Karatorak ile kameraman Servet Yigen hakkında açılan davaların da bu davayla birleştirilmesi sonucu yargılananların sayısı 20 oldu.
BASIN ÖRGÜTLERİ İZLEDİ
Duruşmayı Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın İş, Punto 24 (P24), Amsterdam Üniversitesi Hukuk Kliniği gözlemcileri ile çok sayıda gazeteci izledi.
DURUŞMA BAŞLADI
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada yönetmen Berivan Karatorak ve kameraman Servet Yigen de savcılık ifadelerini tekrarladıklarını belirtti. Hakim, gazeteci Esmer Tunç'a itirafçı tanık Ümit Akbıyık'ı tanıyıp tanımadığı soruldu. Tunç, "Kendisini tanımıyorum, beraatimi talep ediyorum" dedi.
TANIK AKBAL: 'ÖNCEKİ İFADEMİ BEN VERMEDİM'
Ardından açık tanık Hamit Akbal duruşmaya getirildi. Akbal, "Herhangi bir bilgim yoktur. Program içeriklerine hakim değilim. Gece arama yaptılar. Söz konusu önceki ifademi ben vermedim. Okumadan imzaladım" dedi.
İtirafçı tanık Ümit Akbıyık, SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
Gazeteciler önceki savunmalarını tekrarladıklarını belirterek beraatlerini istedi.
'GAZETECİLİK FAALİYETLERİ MANİPÜLE EDİLİYOR'
Avukat Resul Temur, itirafçı tanık Ümit Akbıyık'ın müvekkillerinin tamamen yasal olan faaliyetlerini manipüle ettiğini belirterek, "Kürt basınına dair kalıp ifadeleri var. Emniyet kayıtlarında şablon beyanlardır bunlar. Tanık beyanları hükmi esas alınmamalıdır. Esmer Tunç'un ailesi Irak Kürdistan bölgesinde yaşamakta. Serdar Altan'ın ailesi de Hollanda'da yaşıyor. Yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyorum" dedi
'EL KONULAN MALZEMELER İADE EDİLSİN'
Avukat Resul Temur'un savunmasının ardından diğer avukatlar da el konulan malzemelerin iadesini ve adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme karar için ara verdi.
DURUŞMA 19 KASIM'A ERTELENDİ
Mahkeme, yönetmen Berivan Karatorak'ın imza tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Gazetecilerin yurt dışı yasağının kaldırılması talebini ise reddetti. Tüm malzemelerin iadesi için gerekli yazışmaların yapılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 19 Kasım 2024'e ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. 16 Haziran’da 15 gazeteci 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
18 gazeteci hakkında yaptıkları haberler ve mesleki faaliyetleri nedeniyle 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla dava açılmıştı. 13 ay sonra hakim karşısına çıkan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Mehmet Şahin, Lezgin Akdeniz, Suat Doğuhan ve Ramazan Geciken 12 Temmuz 2023'te tahliye edilmişti.